Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Landsbergis siunčia signalą, su kuo sėkmės atveju norėtų dalytis valdžia

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis atskleidė, su kokiais partneriais galėtų po Seimo rinkimų, jei jei būtų sėkmingi, dalytis valdžia. Tarp jų yra ne tik dabartiniai valdančiosios koalicijos partneriai.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

G.Landsbergis interviu naujienų agentūrai ELTA sakė, kad būtų gerai, jei rinkėjai prieš atiduodami balsą žinotų, kas su kuo gali sudaryti valdančiąją koaliciją.

Anot konservatorių lyderio, apie tai reikia diskutuoti, nes „radikalių jėgų Lietuvoje stiprėjimas yra akivaizdus“.

G.Landsbergio siūlymas

„Žinoma, daugiausiai dėmesio sulaukia ponas Žemaitaitis, bet šalia yra ir ponas Vaitkus, ir kiti, kurie garsėja savo idėjomis, nuostatomis, nusiteikimu prieš skiepus ar kitus dalykus... Tai yra to paties radikalaus lauko veikėjai. Gal tik skirtingesnių spalvų. Jų būrys į šiuos rinkimus ateina tikrai platus“, – Eltai teigia G.Landsbergis.

Anot jo, sunkiai tikėtina, kad jei būtų formuojama centro kairės koalicija, socialdemokratams pavyktų išvengti radikalių jėgų.

G.Landsbergis siūlo „turėti sutarimus, kaip buvo Europos Parlamente tarp pagrindinių centrinių jėgų, ir dėti maksimalias pastangas, kad radikalai valstybėje neužimtų pozicijos“.

„Aš suprantu, kad kai kurioms politinėms jėgoms kairėje tai skamba gal ne iki galo tinkamai, bet aš kviesčiau tartis ir daugiau kalbėtis, kaip padaryti, jog antisemitinės, radikalios jėgos, kurios yra iš esmės antieuropietiškos, nusiteikusios prieš NATO, o kai kurios net atvirai prorusiškos, kad jos netaptų Lietuvos valdžios ir valdymo dalimi“, – interviu Eltai teigia jis.

Konservatorių lyderis mano, kad sutarimas dėl provakarietiškos krypties gali leisti kalbėtis ir dešinės, ir kairės partijoms.

V.Blinkevičiūtė gali ir su tais, ir su anais

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė neatmeta galimybės po Seimo rinkimų valdančiąją koaliciją formuoti ir su liberalais, ir su R.Žemaitaičio partija.

Vilija Blinkevičiūtė/ Irmantas Gelūnas nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė/ Irmantas Gelūnas nuotr.

„Visiškai galimi dalykai, kai kuriais atvejais mes tikrai galime rasti sutarimų ir čia bus derybų klausimas. Matysime, po pirmojo (Seimo rinkimų – BNS) turo jau bus aišku ir, manau, galima būtų ieškoti kai kurių sąlyčio taškų“, – Žinių radijui penktadienį sakė V.Blinkevičiūtė.

„Galima rasti įvairių sąlyčio taškų, bet galima kai kuriais klausimais ir nesutarti. Juk ir dabar valdančiojoje daugumoje (...) yra daug taškų, kur negali būti bendro sutarimo“, – pridūrė ji.

Konstitucinio Teismo R. Žemaitaitis yra pripažintas sulaužęs priesaiką ir pažeidęs Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų.

Liberalai apsibrėžė partnerių lauką

Liberalų sąjūdžio valdyba antradienį nusprendė, kad po Seimo rinkimų partija bendradarbiaus tik su provakarietiškomis partijomis.

„Skirtingai nuo kai kurių didžiųjų partijų svarstymų dirbti su radikalais ir antisemitais, Liberalų sąjūdžio valdyba akcentavo, kad būtina laikytis valstybiškai brandžios linijos: išlaikyti aiškią, nuoseklią ir ryžtingą poziciją užsienio, saugumo, gynybos bei ekonominės raidos klausimais“, – teigiama partijos pranešime.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Tokį sprendimą liberalai priėmė reaguoti į Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės praėjusią savaitę per Žinių radiją išsakytus pasvarstymus, kad po Seimo rinkimų socialdemokratai valdančiąją koaliciją gali formuoti ir su liberalais, ir su eksparlamentaro R.Žemaitaičio vadovaujama partija „Nemuno aušra“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Naujausios apklausos rodo, kad jei rinkimai į Seimą vyktų dabar, juos laimėtų opoziciniai socialdemokratai, o dėl antros vietos varžytųsi valdantieji konservatoriai bei politikos naujokai – R.Žemaitaičio suburta partija „Nemuno aušra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi