Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 27 /17:32

Lietuvoje Ukrainai surinkta kalnai paramos, G.Landsbergis kalba apie naujas sankcijas rusų laivams

Į Lietuvą šeštadienį vakare atskrido pirmieji pabėgėliai iš Ukrainos, o sekmadienį Lietuvoje pradėta rinkti parama daiktais Ukrainos pabėgėliams. Paramą nešančių žmonių antplūdis pribloškė. Taip pat Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje vyko protesto akcijos prieš Rusijos karinę invaziją Ukrainoje. Kauno meras paskelbė, kad miestas atsisako ryšių su Rusijos ir Baltarusijos miestais, o Vilniaus meras nuėjo dar toliau: pareiškė, kad uždraudžia mieste rengti rusų bei baltarusių atstovams renginius, jei jų organizatoriai nepasmerks Kremliaus.
Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams
Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

svarbiausios lietuvos paramos ukrainai naujienos

  • Lietuva nuo sekmadienio vidurnakčio uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams.
  • Šeštadienį vakare Ukrainą pasiekė konvojus su kariniu kroviniu iš Lietuvos: pėstininkų ginklais, šaudmenimis, neperšaunamomis liemenėmis ir šalmais.
  • Lietuvoje prasidėjo paramos rinkimas Ukrainos žmonėms reikalingiausiais daiktais ir drabužiais. Akciją koordinuoja Lietuvos Raudonasis Kryžius.
  • Gitanas Nausėda paragino Europos Sąjungą Ukrainai suteikti kandidatės į ES statusą.
  • Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vyko protesto akcijos prieš Rusijos pradėtą karą Ukrainoje.
  • Kauno meras paskelbė, kad miestas nutrauks ryšius su Rusijos ir Baltarusijos miestais.
  • Vilniaus meras pareiškė, kad neleis mieste rusų bei baltarusių atstovams rengti renginių, jei jų organizatoriai nepasmerks Kremliaus.
  • Vilniaus meras atšaukė leidimą gegužę sostinėje rengti antrąjį Lietuvos šeimų maršą, nes įžvelgia jo organizatorių palankumą Kremliui.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

G.Landsbergis: uždarius ES oro erdvę Rusijos orlaiviams, tą patį turime padaryti ir su Rusijos laivais

21:40 Atnaujinta 21:58

Vasario 27 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuotoliniu būdu dalyvavo neeiliniame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime. Susitikimo metu ministrai sutarė dėl skubios papildomos ES paramos paketo Ukrainai, besitęsiančios Rusijos karinės invazijos akivaizdoje. Ministrai taip pat aptarė būdus, kaip stiprinti Ukrainos ekonominį ir karinį atsparumą ir kaip sustiprinti – plėsti ES sankcijas Rusijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Rusijai tęsiant karinę invaziją į Ukrainą, siekiant paimti Kijevą ir kitus didžiuosius miestus, Ukrainai ir jos karinėms pajėgoms reikalinga ne tik papildoma ginkluotė, bet ir skubi praktinė pagalba: kuro, apsaugos ir medicininių priemonių, sauso maisto davinių. Šiandien priėmėme sprendimą suteikti papildomą ES pagalbos paketą Ukrainai, kurio vertė 0,5 milijardo eurų“, – sakė ministras ir pabrėžė, kad laikas pradėti diskusijas dėl ilgalaikės paramos priemones Ukrainai, stiprinant jos atsparumą, bei nepamiršti ir regioninių kaimynių, skubiai rengti pagalbos priemones Moldovai ir Sakartvelui.

„Siekdami dar labiau apriboti Kremliaus galimybes finansuoti jo karą prieš Ukrainą, šiandien taip pat sutarėme dėl ribojančių priemonių išplėtimo Rusijos finansiniam sektoriui, taikant sankcijas Rusijos centriniam bankui ir neleidžiant jam naudoti tarptautinių atsargų, bei plečiant individualias sankcijas Kremliui artimiems oligarchams ir sprendimų priėmėjams. Reikia sutarti ir dėl veidrodinių sankcijų taikymo Baltarusijai, kurios teritorija veikia kaip platforma Rusijos atakai prieš Ukrainą“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras taip pat pažymėjo, kad ES valstybėms narėms vieningai sutarus uždaryti ES oro erdvę Rusijos orlaiviams ir priimti atitinkamus aktus, būtina atitinkamų žingsnių ir Rusijos laivybos atžvilgiu. „Turime žengti dar vieną žingsnį ir vieningai sutarti į ES teritorinius vandenis ir uostus neįsiliesti ir su Rusijos laivų. Taip parodysime nuoseklumą savo veiksmuose ir didinsime spaudimą agresoriui“, –  teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Reaguodama į Rusijos karinę agresiją, ES jau patvirtino du sankcijų paketus Rusijai, kuriuose daugiau nei 600 fizinių, įskaitant įšaldytas prezidento Vladimiro Putino ir užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo turtas, ir daugiau nei 50 juridinių asmenų. ES įvedė ribojimus Rusijos finansų, energetikos, susisiekimo sektoriams, taip pat prekybos suvaržymai, ribojimai eksportui, jo finansavimui.

Į Lietuvą atvyko NATO priešakinių pajėgų pastiprinimas iš Norvegijos

21:35

Siekiant sustiprinti NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę Rukloje papildomus karinius pajėgumus Lietuvoje dislokuoja Norvegija. Šiandien  į Lietuvą atvyko papildomas 60 karių norvegų mechanizuotas pėstininkų būrys su papildomais paramos elementais, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Pasak ministro Arvydo Anušausko, NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės Lietuvoje sustiprinimas turi ypatingą svarbą – sąjungininkų karinis buvimas Lietuvoje yra pagrindinis atgrasymo veiksnys.

„Dabartinė saugumo situacija reikalauja papildomo atsako, todėl atvykęs pastiprinimas iš Norvegijos mums yra itin reikalingas. Mūsų gynybos stiprinimas yra akivaizdus sąjungininkų įsipareigojimo mūsų saugumo užtikrinimui įrodymas“, – sako ministras A.Anušauskas.

Nuo 2017 m. Vokietijos vadovaujamame NATO priešakinių pajėgų batalione Lietuvoje iki šiol tarnavo apie 140 norvegų karių su tankais „Leopard 2 A4“ ir pėstininkų kovos mašinomis „CV 90 30 Mk IFV“ ir paramos elementais.

Įprastai vienos rotacijos metu Rukloje tarnauja apie 1200 sąjungininkų karių, tačiau šiuo metu NATO priešakinių pajėgų kovinės grupę yra sustiprinę ir dar 350 karių, kuriuos papildomai Lietuvoje nusprendė dislokuoti Vokietija. Rusijai užpuolus Ukrainą ir augant įtampai regione, papildomai 70  karių kovinei grupei siunčia ir Nyderlandai.

„Kiekviena šalis, kuri yra skyrusi į pajėgas į NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę, didina šiuos pajėgumus“, – sako ministras A.Anušauskas.

Prieštankiniai ginklai iš Švedijos

21:21

„Švedija siunčia į Ukrainą 5000 beatotrankinių vienkartinių lengvųjų prieštankinių ginklų AT-4, kurių veiksmingumą ypač vertina JAV kariuomenė. Iki šiol toks žingsnis buvo sunkiai įsivaizduojamas. Iš viso Švedija jungdamasi prie Ukrainos rėmėjų skiria 43 mln. dol. paramą, 135 000 sausų maisto davinių, 5000 šalmų, 5000 šarvinių liemenių.

Jau dabar okupantų nuostoliai yra kelis kartus didesni negu ukrainiečių, nepaisant turimos persvaros“, – skelbia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Aplinkos ministerija Ukrainos civilinėms tarnyboms siunčia 58 visureigius, 115 valčių

20:48

Aplinkos ministerija sekmadienį pranešė Ukrainos civilinėms tarnyboms siunčianti 58 visureigius, 115 valčių.

Ukrainoje tęsiantis Kremliaus pajėgų invazijai, ministerija ir jai pavaldžios įstaigos taip pat siunčia 123 termovizorius, 60 neperšaunamų ir 80 šarvinių liemenių, 115 valčių bei 284 vienetus žiūronų. 

„Ukrainos karas yra mūsų karas. Rusijos okupacinių pajėgų sukelta radiacija Černobylio AE, sprogdinami dujotiekiai tik įrodo, kad visa Lietuvos aplinkosauga turi perdėlioti prioritetus. Visos Aplinkos tarnybos perduos savo turimus resursus Ukrainos civilinėms tarnyboms“, – perduodamą paramą Ukrainai komentavo Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Visą šią įrangą nuo pirmadienio gabens Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai. 

„Tai tik pirmoji pagalba pagal nustatytus prioritetus. Nuolatos komunikuojame ir žiūrime, kuo galime padėti. Rinksime tiek pagalbos, kiek reikės agresoriaus veiksmams sustabdyti“, – komentavo ministras.

G.Nausėda su Nyderlandų premjeru aptarė paramą Ukrainai

19:31

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte sekmadienį aptarė paramą Ukrainai, susiduriančiai su Rusijos invazija.

Šalių lyderiai kalbėjosi apie Ukrainos eurointegraciją, karinę paramą šiai šaliai.

„Privalome būti vieningi ir palaikyti su žiauria Rusijos agresija kovojančią Ukrainą visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant karines“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G.Nausėda.

Pokalbyje taip pat aptartas NATO priešakinių pajėgų stiprinimas Lietuvoje.

Šalies vadovas teigė, jog turime būti pasirengę visiems galimiems scenarijams. Jis taip pat padėkojo Nyderlandų vyriausybei už sprendimą atsiųsti papildomą kontingentą tarptautinio NATO bataliono pastiprinimui.

Nyderlandai į Lietuvą siunčia 70 papildomų karių.

Kremlius ketvirtadienį pradėjo įsiveržimą į Ukrainą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

Susivieniję lietuviai per dieną ukrainiečiams surinko 50 vilkikų paramos

19:03

Sekmadienio vidurdienį prasidėjęs „Lietuvos raudonojo kryžiaus“ organizuojamas paramos Ukrainai rinkimas viršijo lūkesčius, sako organizatoriai. Nors akciją buvo numatyta tęsti pirmadienį ir antradienį to neprireiks – „Raudonasis kryžius“ sako kol kas ją stabdantis, nes daugiau paramos paprasčiausiai negalėtų nuvežti. Iš viso per nepilną pusdienį surinkta 50 vilkikų daiktų.

 

„Čili Pizza“ pasirengusi įdarbinti ukrainiečius ir prisidėti prie pabėgėlių nemokamo maitinimo

18:49

Bendrovės „Čili Holdings“ valdomas vienas didžiausių šalyje restoranų „Čili Pizza“ tinklas pasiruošęs įdarbinti 100 nuo karo bėgančių ukrainiečių. Ukrainos pabėgėliams restoranų tinklas taip pat kiekvieną dieną tieks per 200 porcijų karšto maisto didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, pranešė bendrovė.

„Šiuo metu restoranų tinkle jau dirba 8 Ukrainos piliečiai. Esame pasirengę įdarbinti per 100 mūsų brolių ir seserų iš karo niokojamos šalies, tad lankytojų prašysime supratingumo ir palaikymo, kai juos aptarnaus ukrainiečiai. Taip pat šiuo metu dėliojamės paskutinius štrichus su partneriais, tiekėjais ir paramos organizatoriais dėl karšto maisto porcijų, kurios kiekvieną dieną pasieks nuo karo Ukrainoje bėgančius ukrainiečius“, – sako „Čili Holdings“ valdybos narė Goda Karosaitė.

Taip pat, „Čili Pizza“ 30 proc. nuo Romos picų užsakymų skirs organizacijoms, kurios renka paramą Ukrainai.

„Esu dėkinga ir mūsų visiems darbuotojams, kurie telkiasi savanorystei į pagalbą Ukrainos žmonėms. Kiekvieno žmogaus, verslo ir organizacijos indėlis, kad ir koks jis bebūtų, šiandien yra gyvybiškai svarbus tiek palaikant žmones Ukrainoje, kurie kovoja už savo laisvę, tiek ir žmonėms, kurie priversti bėgti nuo agresorės Rusijos sukelto beprasmiško karo“ – sako G.Karosaitė.

A.Anušauskas: rusų branduolinių pajėgų parengties lygio didinimas – dar vienas gąsdinimas

17:39

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Rusijos branduolinių pajėgų parengties lygio didinimas yra dar vienas bandymas gąsdinti Vakarus.

„Vos kelios dienos prieš karą Rusija pradėjo vadinamąsias branduolinės triados pratybas, jos nevyksta vieną ar kitą dieną, tai yra ilgesnės pratybos. Gali būti, kad tai yra tų pratybų dalis“, – BNS sekmadienį teigė ministras.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Rusija mėgina tai išnaudoti kitų šalių spaudimui, gąsdinimui“, – pridūrė jis.

Pasak A.Anušausko, šios pratybos turėjo vykti pernai lapkritį, tačiau Ukrainą užpuolusi Rusija jas perkėlė į vasarį, prieš tai greičiausiai jau suplanavusios invaziją į kaimyninę šalį.

„Vakarų šalys turi labai aiškiai duoti atsakymą, turiu galvoje, pirmiausia, branduolines valstybes. (...) Rusija meta savo paskutinį tūzą ant stalo, nes jau jie pasibaigė“, – kalbėjo ministras.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį nurodė padidinti branduolinio „atgrasymo pajėgų“ parengties lygį reaguojant į esą agresyvius NATO pareiškimus Rusijos atžvilgiu.

„Didžiųjų NATO valstybių aukščiausio rango pareigūnai agresyviai pasisako mūsų šalies atžvilgiu, todėl įsakau gynybos ministrui ir Generalinio štabo viršininkui paskelbti Rusijos armijos atgrasymo pajėgoms ypatingą kovinės parengties režimą“, – per susitikimą su gynybos ministru Sergejumi Šoigu ir Generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu sakė V.Putinas.

A.Anušausko teigimu, tokiais pareiškimais V.Putinas „demonstruoja Vakarams savo vienintelę jėgą, kurią turi vos keliolika valstybių pasaulyje“.

V. Putinas ketvirtadienį pradėjo įsiveržimą į Ukrainą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Rusijos sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

R.Šimašius: Vilniuje nebus jokių renginių su Kremliaus kvapu ir „Yandex“ taksi

17:31

Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo paskyroje feisbuke paskelbė, kad Vilnius nutrauks ryšius su Rusijos ir Baltarusijos miestais, išgyvendins iš miesto rusiško kapitalo „Yandex“ taksi bei neleis rengti jokių renginių, jei įžvelgs jų organizatorių palankumą Maskvai.

R.Šimašius feisbuke rašo:

„Žinoma, nutraukiame ryšius su buvusiais Vilniaus partneriškais miestais Baltarusijoje ir Rusijoje. Dar praėjusią savaitę rašiau jiems, kad padarytų ką nors, bet aišku, kad tyla. Ryt iš ryto aš jiems ir tų miestų žmonėms, kiek pasieks, dar asmenines žinutes nusiųsiu, kad tai – ne prieš Rusijos žmones, o prieš režimą, bet jų tylėjimas irgi leidžia vykti šiam beprotiškam karui.

Atšaukiame leidimą maršistų renginiui „Didysis šeimos gynimo maršas“, kuris turėjo vykti gegužę. Mes sekame viešąją erdvę ir matome, kad buvę ar esami šio renginio iniciatoriai aktyviai palaiko Rusijos veiksmus, ne tik Kremliaus skleidžiamas iškrypusias vertybes. Karas yra aiški riba – jei net jis jiems nepadėjo atsitokėti, mes neleisime, kad renginys taptų platforma kitų žmonių kvailinimui. Nepatinka – galite eiti į teismą, sėkmės.

Rusai ir baltarusiai Vilniuje galės koncertuoti tik tuo atveju, jei bus aiškiai, atvirai ir viešai pareiškę nepritarimą Rusijos arba Baltarusijos valdančiajam režimui. Tylos nepakaks.

Neišduosime leidimų jokiems renginiams, jei tik pamatysime, kad jie turi nors mažiausių sąsajų su Rusijos propaganda. Užteks.

Jau paprašiau nacionalinių institucijų stabdyti „Yandex“ taksi veiklą Vilniuje. Žinau, kad ministras Skuodis ėmėsi reikalo.

Padarysime viską, kad kasmetinės rusų šventės Vingio parke nebūtų, jei ir toliau ten bet kokiu būdu tiesiogiai ar ne dalyvaus Rusijos ambasada.

Rusai ir baltarusiai Vilniuje galės koncertuoti tik tuo atveju, jei bus aiškiai, atvirai ir viešai pareiškę nepritarimą Rusijos arba Baltarusijos valdančiajam režimui. Tylos nepakaks. Apie režimo palaikytojus net nekalbu – jiems siūlome iškart eiti ten, kur buvo pasiūlyta eiti Rusijos kariniam laivui.

Bus ir daugiau veiksmų informaciniame kare su Rusijos propaganda – apie juos išgirsite.

Gerai, kad jau atlikome kitus namų darbus ir anksčiau apsivalėme nuo Žaliojo tilto sovietinių baibokų ir nuo Maskvos namų.

Dabar yra puikus metas apsivalyti nuo Rusijos režimo šiukšlių, paliktų mūsų valstybėje. Kviečiu tai padaryti visus Lietuvos miestus ir nacionalines institucijas. Kai Ukraina su mūsų visų pagalba laimės karą, mes irgi būsime švaresni ir kvėpuosime gaiviau“.

Lietuviai ukrainiečiams siunčia kalnus paramos

17:16

Sekmadienio vidurdienį prasidėjęs „Lietuvos raudonojo kryžiaus“ organizuojamas paramos Ukrainai rinkimas viršijo lūkesčius, sako organizatoriai.

Kaip 15min sekmadienio vidurdienį komentavo „Lietuvos raudonojo kryžiaus“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė, nors akcija suorganizuota paskubomis, kiekiai, kuriuos ukrainiečiams aukoja lietuviai, gerokai nustebino.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniuje renkama parama nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams

„Neįtikėtini kiekiai, kuriuos žmonės neša šiandien. Tikrai nesitikėjome, nes gan vėlai išleidome žinutę. Dvyliktą valandą jau buvo išsirikiavusi žmonių eilė“, – pasakojo atstovė.

Ukrainos žmonėms dabar reikalingiausi daiktai yra vaikiški, moteriški, vyriški drabužiai ir batai, patalynė, pledai, antklodės, miegmaišiai arba jogos/stovyklavimo kilimėliai, kuriuos būtų galima pasitiesti ant šalto paviršiaus. Atnešami daiktai turėtų būti supakuoti, surūšiuoti atskirai, reikėtų surašyti vienetus, dydžius ir drabužių tipą.

Ji pridūrė, kad situacija panaši ir kituose Lietuvos miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje.

Daugiau apie tai skaitykite: Pamatykite patys: lietuviai ukrainiečiams siunčia kalnus paramos, formuojasi eilės

Sekmadienį „Raudonasis kryžius“ paramą priiminės iki 20 valandos, o pirmadienį ir antradienį punktai veiks nuo 10 iki 20 valandos.

Priėmimo punktus galima rasti šiais adresais:

Vilnius – „Avia Solutions Group“ arenos aikštelė, Ozo g. 14

Kaunas – „Žalgirio arena“, Karaliaus Mindaugo 50, įvažiavimas nuo senamiesčio

Klaipėda – Piliavietės aikštelė, Pilies g. 4

Šiauliai – „Šiaulių Arenos“ aikštelė, J. Jablonskio g. 16

Panevėžys – „Cido“ arenos“ aikštelė, Parko g. 12

Alytus – Sporto rūmų aikštelė, Naujoji g. 52

Lietuvos Raudonasis kryžius jau ieško būdų organizuoti paramos rinkimą ir mažesniuose miestuose.

Grynųjų paklausa sparčiai slūgsta, bankomatų neužpildymas yra beveik įprastinis

16:41

Grynųjų pinigų paklausa sparčiai slūgsta, neužpildytų bankomatų skaičius beveik neviršija įprastinio, sekmadienį skelbia Lietuvos bankas.

„Lietuvos bankui ir pinigų pervežimo įmonėms dirbant padidintu pajėgumu, grynųjų eurų tiekimas ir skirstymas po visą šalies teritoriją vyksta sklandžiai ir operatyviai“, – rašoma pranešime.

„Šalies bankomatų tinkle – apie 3,7 proc. bankomatų, kurie laukia pinigų papildymo. Tai beveik neviršija įprasto rodiklio“, – teigiama jame.

Sekmadienį, lyginant su ankstesnėmis dienomis, ir toliau stebima, kad grynųjų pinigų paklausa mažėja.

14 val. Lietuvos banko duomenimis, pinigų buvo išgryninta apie 60 proc. mažiau nei penktadienį, kai grynųjų pinigų paklausa buvo išaugusi kelis kartus.

Lietuvos bankas ir kredito įstaigos atkreipia dėmesį, kad grynųjų pinigų sumos ir banknotų kiekiai nėra papildomai ribojami, galioja įprasti limitai ir kitos sąlygos pagal klientų sutartis su bankais.

Rusijai ketvirtadienį pradėjus karą prieš Ukrainą, Lietuvos bankas tuomet nurodė, jog šalyje iš bankomatų kai kur išimama gerokai daugiau grynųjų pinigų.

Baltarusiai Vilniuje protestavo prieš Minsko režimo paramą Rusijai

15:25

Keli šimtai baltarusių Vilniuje protestavo prieš savo šalies režimo paramą Rusijai, šią savaitę pradėjusiai karą su Ukraina.

Nešini arba apsigaubę Lietuvos, istorinėmis Baltarusijos ir Ukrainos vėliavomis, žmonės ratu būrėsi aplink mitingo pranešėjus sostinės Lukiškių aikštėje.

Viena iš Ukrainos puolimo krypčių buvo iš Baltarusijos, kur Rusija pastarosiomis savaitėmis laikė sutelkusi dešimtis tūkstančių karių, kaip teigė, pratyboms.

Susirinkusieji taip pat skandavo „Tegyvuoja Baltarusija“ ir „Šlovė Ukrainai“, o į mitingą atvykusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ragino Vakarus Baltarusijos režimui įvesti „griežčiausias įmanomas sankcijas“ ir nelaikyti agresoriais eilinių baltarusių.

„Mūsų broliai ukrainiečiai mums neatleistų mūsų tylėjimo“, – sakė S.Cichanouskaja.

„Man gėda prieš ukrainiečius, kad režimui reikia atidirbinėti už Rusijos pagalbą po 2020 metų rinkimų“, – pridūrė ji.

Į mitingą atėjęs 39-ių transporto sektoriaus darbuotojas Sergejus Bigelis tvirtino, kad daugelis žmonių Baltarusijoje yra normalūs ir nepalaiko Rusijos pradėto karo.

„Tačiau mažuma žmonių yra su Aliaksandru Lukašenka ir jie turi ginklų“, – sakė protestuotojas.

„Kad tas Putinas nudvėstų. O tai ūsuotai kiaulei, užgrobusiai mano šalį, reikia rasti atskirą vietą, kur jį kas nors galėtų apspjaudyti ar padaužyti pagaliu“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje gyvenanti 30-ių medicinos darbuotoja Katerina Ruzijeva sakė, kad dėl A. Lukašenkos kaltės Baltarusija kaip valstybė tampa agresore ir Ukrainos prieše. „Mes to nenorime“, – pareiškė baltarusė.

Vėliau Lukiškių aikštėje mitingavę baltarusiai nužygiavo prie Boriso Nemcovo skvero šalia Rusijos ambasados Lietuvoje prisijungti prie kitų protestuotojų, pasisakiusių prieš Rusijos agresiją Ukrainoje.

Čia dalis jų sudegino valstybinę Baltarusijos vėliavą ir baltarusiškus pasus.

„Aš nenoriu būti Baltarusijos pilietis, mes turim vieną valstybę – Baltarusijos Respubliką, o šita sudeginta vėliava yra Baltarusijos vėliava, tos šalies, kurią mes norime sunaikinti ir sukurti naują, gražią šalį, kur gyvens protingi, padorūs žmonės, kur bus teisingi teismai, kur niekada niekas nefalsifikuos rinkimų“, – BNS sakė Baltarusijos vėliavą sudeginęs Ilja.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama sostinę Kijevą ir kitus didžiuosius miestus.

Vakarai dėl to įvedinėja sankcijas ir teikia paramą Ukrainai, tuo metu žmonės visame pasaulyje rengia protesto akcijas bei patys renka humanitarinę pagalbą.

Kalbėdamas su EVT vadovu G.Nausėda ragino ES Ukrainai suteikti kandidatės statusą

15:08

Kalbėdamas su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Charles'u Micheliu Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ragino Europos Sąjungą suteikti Ukrainai kandidatės statusą.

Kremliaus pajėgoms veržiantis į kaimyninė valstybę, Lietuvos vadovas pabrėžė, kad tai turi būti padaryta nedelsiant.

„Esu įsitikinęs, jog tai turėtų būti padaryta tuojau pat“, – sekmadienį Prezidentūros išplatintame pranešime cituojamas G.Nausėda.

Su EVT pirmininku jis taip pat aptarė atsakomąsias priemones į Rusijos karinę agresiją, ginkluotės tiekimą Ukrainai bei Rusijos finansinių institucijų atjungimą nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

Šalies vadovas pakartojo, jog ukrainiečiai kovoja ne tik už savo, bet ir visos Europos laisvę bei demokratiškas vertybes, todėl Europa privalo padaryti „viską, kas jos galioje, jog Rusijos agresija būtų sustabdyta“.

Šalies vadovas padėkojo Ch.Micheliui už pastangas siekiant padėti Ukrainai.

„Noriu priminti jums Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio pasakytus žodžius, jog parama svarbi ne tiek ir ne tik kovojantiems, nes ryt jie gali mirti, bet ir jų šeimoms, vaikams“, –  G.Nausėda.

Raudonasis kryžius vos spėja rinkti gyventojų aukojamą paramą daiktais ukrainiečiams

14:46

Lietuvos Raudonasis kryžius, sekmadienį pradėjęs rinkti gyventojų paramą daiktais nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams, skelbia dėl didžiulio aktyvumo vos spėjantys tai daryti.

„Vakar vėlai vakare paskelbėme akciją, gavę poreikį iš valstybės, labai bijojome, kad žmonės nespės sureaguoti, surinkti. Pati buvau čia, Vilniuje, 12 valandą buvo jau milžiniška eilė žmonių, nors transporto dar neturėjome. Vienas vilkikas jau išvažiavo, antras dar stovi, yra maišai fiziškai sumesti aikštelėje“, – BNS sakė Organizacijos atstovė komunikacijai Luka Lesauskaitė.

Anot jos, valstybinės institucijos, toliau koordinuosiančios paramos vežimą į Ukrainą, nurodė, kad šiltų rūbų, pledų, miegmaišių ir kitų daiktų reikia „tūkstančiais tonų“.

„Pavyzdžiui, šiltų rūbų poreikis, kurio mūsų paprašė, yra 40 tūkstančių tonų. Tad mes skaičiuosime vilkikais, vešime į logistikos centrą. Padeda ir įmonės. Vilniuje antras vilkikas baigia prisipildyti, dar kokie trys laukia“, – tvirtino „Raudonojo kryžiaus“ atstovė.

Gyventojų šešiuose centruose šalies didmiesčiuose prašoma atnešti daiktų, reikalingų Ukrainos piliečiams, ieškant kur prisiglausti ar pasislėpti: antklodžių, pagalvių, patalynės, miegmaišių, paklotų, rankšluosčių, žiemos sezonui tinkamų šiltų drabužių ir batų.

L.Lesauskaitės teigimu, labai panaši situacija yra ir Kaune, Šiauliuose bei kituose didmiesčiuose.

Organizacija labai prašo aukoti tik naują, nedaug dėvėtą aprangą ar patalynę, rūšiuoti daiktus sudedant juos į atskirus maišus konkrečiai nurodant jų tipą, kiekį (batai, vyriškos, moteriškos striukės, kelnės, pledai ir pan).

Šalies gyventojai nuo sekmadienio vidurdienio gali aukoti daiktus Vilniuje prie „Avia Solutions Group“ arenos (Ozo g. 14, Vilnius), Kaune „Žalgirio“ arenos aikštelėje (Karaliaus Mindaugo pr. 50, įvažiavimas nuo senamiesčio), Klaipėdoje – Piliavietės aikštelėje (Pilies g. 4), Šiauliuose – Šiaulių arenoje (J. Jablonskio g. 16), „Cido“ arenoje Panevėžyje (Parko g. 12) bei Alytaus Sporto rūmuose (Naujoji g. 52).

Paramą daiktais šiuose surinkimo punktuose bus galima perduoti sekmadienį 12–20 val., pirmadienį ir antradienį 10–20 valandomis.

Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį taip pat pranešė, kad į Ukrainą Lietuva siųs 30 vilkikų su medicinos priemonėmis, medikamentais.

Savo ruožtu įmonė „Deals On Wheals“ sekmadienį informavo suorganizavusi 12 mikroautobusų su būtiniausiais daiktais Rusijos užpultiems ukrainiečiams, o grįždami į Lietuvą automobiliai pavežės norinčius čia atvykti karo pabėgėlius – jų šiuo konvojumi galės parvykti iki 90-ies.

Konvojumi į savo šalį taip pat išvyko šeši ukrainiečiai, pasiryžę ginti tėvynę.

Į Ukrainą mikroautobusais iškeliavo humanitarinė pagalba – drabužiai, batai, specialūs apsauginiai akiniai, išorinės baterijos, kuras, pirmosios pagalbos rinkiniai, maistas, kuras, medikamentai, higienos priemonės ir daugelis kitų būtinų daiktų.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, naikindama infrastruktūrą, kuro atsargas, siekdama užimti didmiesčius. Pranešama apie kelis šimtus žuvusių ukrainiečių, tarp jų – dešimtys civilių, tūkstančius sužeistų.

„Telia“ stabdo visų rusiškų kanalų retransliaciją

14:11

„Telia“ sekmadienį pranešė savo klientams stabdanti visų rusiškų kanalų retransliaciją.

Kaip informavo bendrovė, iš viso sustabdyta 40 rusiškų kanalų „dėl galimų Europos Sąjungos (ES) ir JAV sankcijų“. Keturi „Telia“ retransliuoti kanalai sustabdyti dar penktadienį, Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) nurodžius tai padaryti dėl karo kurstymo ir propagandos. Iš viso LRTK uždraudė šešias rusiškas televizijas, ribojimai taikomi nuo trijų iki penkerių metų.

„Dėl galimų sankcijų kanalų savininkams stabdome visos rusiškos TV rodymą savo žiūrovams visiškai nevertindami jų turinio. Tuo pačiu dar kartą raginame LRTK kuo skubiau įvertinti, kuris rusiškas turinys ir tiekėjai nepažeidžia Lietuvos ir ES įstatymų ir gali būti toliau retransliuojamas“, – pranešime spaudai sako „Telia“ privačių klientų vadovas Nortautas Luopas. 

„Telia“ taip pat jau anksčiau pranešė į nemokamą paketą įtraukusi 12 tarptautinių žinių bei informacinių kanalų visiems klientams.

Verslo iniciatyva per parą suorganizuotas paramos Ukrainai konvojus, pargabens pabėgėlius

14:08

Sekmadienį į Ukrainos ir Lenkijos pasienį išvyko 12 mikroautobusų, pripildytų būtiniausiais daiktais Rusijos užpultiems ukrainiečiams. Paramą, atsiliepę į „Deals On Wheels“ kvietimą, vos per parą surinko verslininkai ir neabejingi lietuviai. Grįždami į Lietuvą automobiliai pavežės norinčius čia atvykti karo pabėgėlius. 

Į Ukrainą mikroautobusais iškeliavo humanitarinė pagalba – drabužiai, batai, specialūs apsauginiai akiniai, išorinės baterijos, kuras, pirmosios pagalbos rinkiniai, maistas, kuras, medikamentai, higienos priemonės ir daugelis kitų būtinų daiktų.

Valdo Kopūsto nuotr./Pagalba ukrainiečiams
Valdo Kopūsto nuotr./Pagalba ukrainiečiams

Konvojumi taip pat išvyko 6 ukrainiečiai, pasiryžę ginti tėvynę. 

„Su automobilizmo entuziastais galvojome ką greitai galime padaryti. Nuspendėme tiesiog sėsti ir važiuoti. Didžiuojuosi ir nuoširdžiai dėkoju visiems verslams ir žmonėms, kurie vos per parą atsiliepė į kvietimą, atrado 12 mikroautobusų, pripildė juos būtiniausiais daiktais kariaujantiems Ukrainos žmonėms. Jei bus poreikis, rasime galimybę tokius reisus kartoti tiek, kiek reikės“, – sako „Deals On Wheals“ įkūrėjas Laurynas Boguševičius. 

12 mikroautobusų pasisiūlė vairuoti automobilizmo entuziastai, žurnalistai. 

Mikroautobusai Lenkijos ir Ukrainos pasienį turėtų pasiekti paryčiais. Ukrainos pasieniečiai informuoti apie siuntą, ją priims. Grįždami automobiliai parveš į Lietuvą norinčius atvykti nuo karo bėgančius ukrainiečius. Į Lietuvą atvykti šiais mikroautobusais galės iki 90 pabėgėlių.

Keli tūkstančiai žmonių prie Rusijos ambasados protestuoja prieš karą Ukrainoje

13:55 Atnaujinta 15:07

Kremliaus pajėgoms ketvirtą dieną veržiantis į Ukrainą, keli tūkstančiai žmonių prie Rusijos ambasados Vilniuje protestuoja prieš karą provakarietiškoje šalyje.

Dalis žmonių čia yra apsigaubę Ukrainos, Lietuvos vėliavomis, laiko plakatus su užrašais: „Ukrainos moterys – mes su jumis“, „Ne – karui Ukrainoje“, taip pat su išgarsėjusia ukrainiečių pasieniečių fraze „Rusu laive, eik ...“. Į renginį taip pat atneštas gedulo vainikas, raginantis nutraukti Rusijos agresiją.

Renginys pradėtas simboline tylos minute, pagerbiant žuvusiuosius. Vėliau minia ukrainietiškai skandavo „Šlovė Ukrainai, herojams šlovė“.

„Mes norime parodyti solidarumą su Ukrainos moterimis, motinomis, nes mes esame motinos ir moterys, mums širdis plyšta, matant, kas ten vyksta. Mes esame kartu su Ukrainos moterimis“, – BNS sekmadienį sakė solidarumo akcijos akcija „Lietuvos moterys stoja už Ukrainos moteris“ iniciatorė, laidų vedėja Daiva Žeimytė-Bilienė.

Ji taip pat teigė, kad akcija skirta ir Rusijos moterims, raginant jas išeiti į gatves, protestuoti prieš besitęsiantį karą Ukrainoje. Panašūs renginiai organizuojami Kaune ir Klaipėdoje.

„Jos gali labai daug padaryti. Jos gali išeiti ir pasakyti, kad nenori, jog jų vaikai žūtų šiame kare. Kalbant apie Rusijos visuomenę, kas gali pradėti stabdyti tai, kas vyksta, tai yra būtent motinos“, – kalbėjo žurnalistė.

Į renginį atėjusi lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė antrino D.Žeimytei-Bilienei.

„Aš kaip tik atėjau su plakatu „Draugai Rusijoje, prašau, netylėkite“. Jei jie negali protestuoti, galbūt jie gali kalbėti su artimaisiais, skleisti žinią apie tai, kas darosi Ukrainoje, kad Rusijos veiksmai yra nepateisinami“, – BNS kalbėjo ji.

Į akciją atėjo ir keli šimtai vyrų. Kaip BNS sakė finansų sektoriuje dirbantis vilnietis Martynas Briedis, palaikymo akcijos – yra mažiausiai, ką galima padaryti.

„Visi turime vieningai pasisakyti prieš karą ir palaikyti kenčiančiuosius, todėl ir atėjau. Tai – mažas dalykas, ką galime padaryti“, – teigė 28-erių vyras. 

Tuo metu su dukra atėjusi 45-erių Žaneta Logminienė teigė, kad taip ji siekia parodyti, jog Ukraina nėra viena.

„Atrodė, kad Ukraina liko viena, buvome labai nusivylę, bet šiandien tos nuotaikos lyg šviesesnės, pasaulis įsijungia į palaikymą. Labai žaviuosi Ukrainos tauta, vadovais, kariais. Bijau ir dėl savo šeimos, jei kartais Rusija pradėtų puolimą prieš kitas šalis“, – kalbėjo informacinių technologijų sektoriuje dirbanti moteris.

Renginio organizatoriai nuo scenos ragino nuolat ir reguliariai aukoti tiek ukrainiečiams likusiems šalyje, tiek tiems, kurie bėga į kaimynines šalis.

Po maždaug pusantros valandos į Boriso Nemcovo skverą atėjo ir minia Baltarusijos aktyvistų, vidurdienį protestavusių Lukiškių aikštėje Vilniuje. Besirenkantys žmonės teigė, kad tokiu būdu siekia išreikšti savo nuomonę dėl neišprovokuotos Rusijos agresijos Ukrainoje.

Prie protestuotojų jungėsi ir Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo atminimą pagerbti atėję žmonės. Pasaulis vasario 27-ąją mini jau septintas Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo metines. 

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama sostinę Kijevą ir kitus didžiuosius miestus.

Vakarai dėl to įvedė sankcijas ir teikia paramą Ukrainai, tuo metu žmonės visame pasaulyje rengia protesto akcijas bei patys renka humanitarinę pagalbą.

Visuomenės apklausa: lietuviai pasiryžę priimti ukrainiečius ir į savo pačių namus

13:06

Vasario 24–25 dienomis duomenų rinkimo agentūros „Norstat“ atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa rodo, kad net 91 proc. visų apklaustų lietuvių pasisako prieš Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. Tai atsispindi ir nuolat augančiuose prie iniciatyvos „Stiprūs kartu“ prisijungiančių savanorių skaičiuose – jau beveik 7500 registracijų.

Lietuviai neabejingi tam, kas vyksta Ukrainoje – beveik 9 iš 10 lietuvių pritaria, jog turime padėti karo pabėgėliams iš Ukrainos randant jiems saugų prieglobstį. Iš jų daugiau nei pusė, t. y. 52 proc. žmonių laikinąją pastogę nuo karo bėgantiems ukrainiečiams suteiktų savo pačių namuose.

Informaciją apie projektą, jo eigą, iškilusius poreikius ir kitas detales galima rasti svetainėje stipruskartu.lt bei socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/MesStiprusKartu.

Iniciatyvą „Stiprūs kartu“ įgyvendina Lietuvos Šaulių sąjungos Pelėdų būrys kartu su kitomis visuomeninėmis organizacijomis ir partneriais.

I.Šimonytė A.Lukašenkos kalbas apie sutartis su Rusija dėl ginklų laiko gąsdinimu

12:19

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimai apie planuojamus naujus sutarimus su Rusija dėl papildomų ginklų yra gąsdinimas.

„Tai – sudėtinių bendrų pastangų grasinti ir gąsdinti dalis. Apie kokį nors matomą (ginkluotės – BNS) judėjimą neturiu jokių komentarų, – sekmadienį spaudos konferencijoje sakė Vyriausybės vadovė. – Tą vertinčiau kaip bandymą grasinti Vakarams.“

Rusijai ketvirtą dieną puolant Ukrainą, autoritarinis lyderis A.Lukašenka sekmadienį pareiškė stiprinantis Baltarusijos gynybinius pajėgumus. Jis taip pat sakė besiderantis su Rusija dėl ginklų sistemų dislokavimo, su kuriomis „nenorės kovoti nei lenkai, nei lietuviai“. Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Planai Baltarusijos gynybai parengti. Artimiausiu metu – jau žinome, kokios papildomos technikos mums reikia – sutarsime su Putinu ir iš Rusijos perdislokuosime čia atitinkamus papildomus ginklus, kurie gali padaryti tokią nepriimtiną žalą, kad nei lenkai, nei lietuviai nenorės su mumis kariauti“, – Minske žurnalistams sakė jis.

Autoritaras pažymėjo, kad Baltarusijos kariai šiuo metu yra kareivinėse savo dislokacijos vietose, tačiau esant reikalui yra pasiruošę reaguoti į galimus iškvietimus per kelias valandas.

I.Šimonytės teigimu, Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas „ne taip retai leidžia sau kalbėti už Rusijos Federacijos valdžią“.

G.Landsbergis: sankcijų Rusijai rezultatas turėtų būti „totalinė izoliacija“

12:17

Pasak užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio, ES užsienio reikalų ministrų taryba dar turės patvirtinti sprendimą dėl pasirinktų Rusijos šalinimo iš SWIFT, to laukiama sekmadienį.

Šios diskusijos vyks apie tai, kaip atjungimu padaryti didžiausią žalą Rusijai, tačiau nepakenkti savoms ekonomikoms, ypač sandoriams energetikoje.

G.Landsbergio teigimu, ES ministrai sekmadienį taip pat aptars bendrijos pagalbos paketą Ukrainai.

Tuo tarpu diskusijos dėl dar vieno naujo sankcijų Rusijai paketo gali prasidėti netrukus, sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Jeigu šiandien pasibaigs derybos ir bus paskelbtos naujos sankcijos, rytoj pradėsime kalbėti apie kitą žingsnį“, – sakė G.Landsbergis.

„Šiaip nusiteikimas yra uždaryti Rusijai visus kelius maksimaliai“, – pridūrė jis.

Vyriausybės/Laima Penek nuotr./Gabrielius Landsbergis
Vyriausybės/Laima Penek nuotr./Gabrielius Landsbergis

Anot ministro, galutinis sankcijų Rusijai rezultatas turėtų būti „totalinė izoliacija“.

„Įsivaizduokite, mes išimame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narę iš pasaulio ekonomikos ir iš politinio gyvenimo. (...) Tai yra naujas pasaulis, mes nebegrįšime į laiką, kuris buvo prieš prasidedant karui“, – tvirtino G.Landsbergis.

Jis taip pat pabrėžė „tektoninius pokyčius“ Vakarų saugumo suvokime ir tame, kaip jie vertina Rusiją, ir teikia pagalbą Ukrainai.

„Jeigu anksčiau į Ukrainą buvo siunčiamos mintys ir maldos, tai dabar „stingeriai“ ir „javelinai“, – kalbėjo ministras.

„Pagaminta Ukrainoje“, „482“ – pirkime ukrainietišką prekę

11:41

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba praneša, kad vartotojai Ukrainoje pagamintas ar registruotas prekes gali atpažinti pagal ant prekės pakuotės ar etiketės nurodytą kilmės šalį bei prekės brūkšninį kodą.

Pirmieji trys brūkšninio kodo skaičiai nurodo konkrečią šalį. Atkreipiame dėmesį, kad skaitmenys 482 yra Ukrainos kodas. Visada patartina atkreipti dėmesį ir į prekės pakuotę ar etiketę – prekės kilmės informacija nustatyta tvarka paprastai pateikiama tekstine išraiška. 

Anksčiau atkreipėme vartotojų dėmesį, kad Rusijos šalies kodas yra 460 – 496, Baltarusijos – 481.

Renkama parama daiktais Ukrainos žmonėms

11:32

Šalies gyventojai kviečiami aukoti Ukrainos žmonėms daiktus, reikalingus gelbstintis nuo karo, ieškant kur prisiglausti ar pasislėpti. Reikalingos antklodės, pagalvės, patalynė, miegmaišiai, paklotai, rankšluosčiai, žiemos sezonui tinkami vyriški, moteriški ir vaikiški šilti rūbai ir batai.

 „Šiuo metu kaip niekada svarbus mūsų visų susitelkimas ir pagalba nuo karo kenčiantiems ukrainiečiams. Dėkojame visiems, kurie prisideda ar prisidės prie daiktų aukojimo broliams iš Rusijos agresiją patiriančios Ukrainos“, –  sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Vakar Lietuvos Raudonasis Kryžius kreipėsi į šalies gyventojus, kviesdamas savanoriauti ir padėti ukrainiečiams, bėgantiems iš karo siaubiamos šalies. Tūkstančiai žmonių atsiliepė ir užsiregistravo, norėdami skirti savo laiko ir taip pagelbėti Ukrainos žmonėms. Šiandien prašome žmonių padėti ukrainiečiams, paaukojant šiltų rūbų, batų, taip pat antklodžių, miegmaišių, paklotų. Tą bus galima padaryti jau sekmadienį“, –   sako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinė sekretorė Kristina Meidė.

Šalies gyventojai, norintys paaukoti daiktų Ukrainos žmonėms, juos galės nuo rytojaus (sekmadienio) vidurdienio perduoti Raudonojo kryžiaus savanoriams Vilniuje, Kaune, Alytuje, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje:

 Vilniuje – Avia Solutions Group Arena (Ozo g. 14, Vilnius)

Kaune – Žalgirio arenos aikštelė ( Karaliaus Mindaugo pr. 50, įvažiavimas nuo senamiesčio)

Klaipėdoje – Piliavietės aikštelė (Pilies g. 4)

Šiauliuose – Šiaulių arena (J. Jablonskio g. 16)

Panevėžyje – „ Cido“ arena (Parko g. 12)

Alytuje – Sporto rūmai (Naujoji g. 52)

Paramą daiktais šiuose surinkimo punktuose bus galima perduoti sekmadienį 12 – 20 val., pirmadienį ir antradienį 10 – 20 val.

I.Šimonytė sako, kad nuo SWIFT turėtų būti atjungti visi Rusijos, Baltarusijos bankai

11:29

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT turėtų būti atjungti visi Rusijos ir Baltarusijos bankai.

Taip ji kalbėjo Vakarams sutariant nuo SWIFT atjungti pasirinktas Rusijos finansines institucijas.

„Esame už plačiąsias sankcijas atjungiant finansines institucijas nuo SWIFT, nes institucijos yra SWIFT dalis, ne valstybė yra SWIFT dalis“, – žurnalistams Vyriausybėje sekmadienį sakė I.Šimonytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl Vyriausybės veiksmų Rusijai užpuolus Ukrainą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Spaudos konferencija dėl Vyriausybės veiksmų Rusijai užpuolus Ukrainą

„Taip pat tos sankcijos turėtų pilnai apimti ir Baltarusijos finansines institucijas, nes (...) Baltarusija yra karo dalis, agresorius“, – pridūrė ji.

Perklausta, ar Lietuva yra už tai, jog nuo SWIFT būtų atjungti visi bankai, ministrė pirmininkė atsakė: „Lietuva tikrai neprieštarauja ir visiškai pritartų, kad visi bankai ir mažiausios kredito unijos kažkur Čigotkoje būtų atjungtos nuo SWIFT“.

Anot premjerės, nuo sistemos neatjungus Baltarusijos bankų, Vakarai paliks erdvę apeiti Rusijai nustatytas sankcijas.

A.Bilotaitė Briuselyje tarsis dėl pagalbos Ukrainai teikimo, pabėgėlių priėmimo

11:26

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sekmadienį išvyksta į neeilinį Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrų tarybos posėdį, kuriame ministrai tarsis dėl pagalbos Ukrainai teikimo, pabėgėlių priėmimo ir tolesnių sankcijų Rusijai, šią savaitę užpuolusiai Ukrainą.

Kaip nurodo Vidaus reikalų ministerija, A.Bilotaitė siūlys plėsti ES sankcijas ir Baltarusijai, nes ji tiesiogiai dalyvauja kariniuose veiksmuose prieš Ukrainą.

Ministrė taip pat ragins sustabdyti ES bendradarbiavimo per sieną programas Rusijai ir Baltarusijai, nes, pasak ministrės, taip būtų tęsiamas šių režimų finansavimas.

Pirmadienį A.Bilotaitė Varšuvoje susitiks su Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministerijos valstybės sekretoriumi Bartoszu Grodeckiu dėl pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo.

Nuotoliniu būdu prie susitikimo prisijungs Latvijos, Estijos, Slovakijos, Vengrijos, Rumunijos ir Moldovos vidaus reikalų ministrai ir aptars savitarpio pagalbos ir pabėgėlių priėmimo koordinavimo klausimus.

V.Matijošaitis: Kaunas nutrauks partnerystės ryšius su Sankt Peterburgu ir Kaliningradu

11:26

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis išplatino atvirą laišką, nes esą jam nesant Kaune pradedama dezinformacijos kampanija, be to, meras nori užbėgti už akių papildomoms provokacijoms. 

Pateikiame V.Matijošaičio laišką.

"Kreipiuosi atviru laišku, būdamas Liuksemburge, kur Ešas prie Alzeto, kaip ir Kaunas, pradėjo Europos kultūros sostinės metus. Kelionė buvo planuota ir išskristi teko savaitės viduryje, prieš pat žinią apie prasidėjusį atvirą karą.

Pirmadienį, vos grįžęs į Kauną, ketinu sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį dėl pagalbos Ukrainai ir jos žmonėms. Miestas jau dabar pasiruošęs priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius. Tuo pačiu stengsimės padėti ir jų tautiečiams, likusiems savo šalyje. Esame numatę konkrečius veiksmus – beliko gauti tarybos narių pritarimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Tarp Kaunui strategiškai svarbių klausimų bus svarstoma ir dėl partnerystės sutarties su dviem Rusijos miestais nutraukimo. Tai nėra vienasmeniai sprendimai. Kviečiu vieningai tuo pačiu pasekti ir kitus didžiuosius Lietuvos miestus.

Šią savaitę Kaunas laiškais kreipėsi į Sankt Peterburgą ir Kaliningradą, kviesdamas miestų vadovus paraginti savo šalies valdžią nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą. Atvirai pripažįstu, jog nebetikiu, kad čia sulauksime grįžtamojo ryšio ir tokie prašymai bus išgirsti, o nesulaukus atsakymo, nebelieka ir dialogo.

Toks buvo oficialus Užsienio reikalų ministerijos pavedimas visoms šalies savivaldybėms, kuriuo pareigingai vadovavomės. Užduotis atlikta – jokių apčiuopiamų rezultatų nėra. Manau, ir nebus.

Mano žiniomis, Kaunas jokių tęstinių projektų su šiais miestais faktiškai nevykdo, todėl dabar atitinkamų veiksmų imsis pati Kauno taryba.

Su Baltarusijos miestais Kaunas išvis niekaip formaliai nesusijęs.

Kam apskritai reikėjo tokių partnerių Rusijoje, kokius ryšius norėjo užmegzti ir palaikyti su tais miestais, tegul atsako anksčiau dirbę Kauno merai. Su jų tuometiniais 1999 ir 2007 metų sprendimais neturiu nieko bendro. 

Mano ankstesnis darbas vadovaujant verslui kai kam tapęs gera „bačka“, nuo kurios mėgsta rėkauti visokio plauko politikai. Tegul tai lieka jų sąžinei. Viskas būtų kitaip, jei bent vienas žinotų apie viešai nematomą pusę, prasidėjusią dar nuo Euromaidano 2014 metais. Aš žinau. Ir ukrainiečiai žino.

Kartu su visa Lietuva ir pasauliu sergu už mūsų brolišką tautą.

Jei kažkam norisi pigaus populiarumo garsiai šaukiant lozungus ir skelbiant deklaracijas, gali ir toliau politikuoti. Aš tokiose manipuliacijose nedalyvausiu. 

Užtat esu visiškai tikras, Kaunas ir kauniečiai pagal išgales padarys viską, kad karo niokojamos Ukrainos piliečiais mūsų mieste būtų pasirūpinta iš širdies. Tam reikia ne žodžių, o realių ir neatidėliotinų veiksmų.

Slava Ukraini!".

Bažnyčia padės karo pabėgėliams: svarbu būstas, bet svarbiausia – broliškas priėmimas

10:14

Bažnyčia Lietuvoje tiesia pagalbos ranką Ukrainos žmonėms. Vilniaus arkivyskupija pabėgėlius apgyvendins viešbutyje „Domus Maria“ ir kituose būstuose, telkiami savanoriai, padėsiantys atvykstantiems. Lietuvos žmonės kviečiami prisidėti ne tik lėšomis, bet svarbiausia – broliška pagalba ir palaikymu, kad atvykusiųjų gyvenimas čia būtų orus ir kiek įmanoma pilnavertis, rašoma Vilniaus arkivyskupijos kurijos pranešime spaudai.

Sekmadienį, visose Lietuvos bažnyčiose renkamos aukos Ukrainos žmonėms, pasilikusiems savo tėvynėje. Už Lietuvos žmonių paaukotas lėšas pagalbą Ukrainoje teiks Ukrainos „Caritas“.

Vilniaus arkivyskupija ir Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnyba rengia vietas pabėgėlių priėmimui – nuo pirmadienio pabėgėlius pasiruošęs priimti viešbutis „Domus Maria“. Daugėjant prieglobsčio prašančių žmonių, bus skiriamos ir kitos apgyvendinimui tinkamos patalpos, tokios kaip rekolekcijų namai, vienuolynai ir kt.

Šiuo metu Vilniaus arkivyskupijos parapijos ir bendruomenės įsivertina, kiek ir kokių tinkamų apsigyventi patalpų turi, bei jas ruošia pabėgėliams. Greta vienos Vilniaus bažnyčios esančiame bute jau šiandien, sekmadienį, turėtų apsigyventi ukrainietės moterys su vaikais.

Arkivyskupas Gintaras Grušas sako: „Karo pabėgėliai, kurių sulauksime čia – moterys, vaikai, senyvo amžiaus žmonės, palikę šeimos narius Ukrainoje, patyrę stiprių sukrėtimų. Neabejoju, kad jų baziniais poreikiais – apgyvendinimu, būtiniausiais daiktais, maistu – sugebėsime pasirūpinti. Bet už viską labiau jiems bus reikalingas palaikymas. Kviečiu jau šiandien megzti su atvykstančiais ukrainiečiais brolišką santykį ir nepalikti jų vienų. Kviečiu savanoriauti, jungtis į Caritą, padėti bėgantiems nuo karo. Raginu iškart apgalvoti ir žingsnį į priekį: kaip įtrauksime čia atvykusius į bendruomenių gyvenimą ir veiklą, kad jie gyventų kiek įmanoma pilnavertiškiau ir oriau. Tegul visus artimo meilės darbus lydi malda už taiką Rusijos užpultoje Ukrainoje ir visame pasaulyje.“

Aeroklubas prašo sankcijų Rusijai ir Baltarusijai

09:52

Lietuvos aeroklubas (LAK) jungiasi prie kitų sporto federacijų, raginančių griežtai reaguoti į Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą. Jo atstovai kreipėsi į Pasaulio oro sporto federaciją (FAI) su siūlymu pritaikyti sankcijas ne tik šios šalies, bet ir Baltarusijos aviacinio sporto atstovams, atsižvelgiant į jų karinę agresiją.

„Europa ir visas laisvasis pasaulis mato Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos karinę agresiją prieš suverenią Ukrainą, – rašoma jų kreipimesi. – Nuo senovės laikų buvo laikomasi Olimpinės taikos taisyklės. Rusijos Federacija ir Baltarusijos Respublika šią taisyklę sulaužė.“

Oreivių klubo „Lituanica“ nuotr./Čempionate dalyvaujančių Lietuvos pilotų komandos
Oreivių klubo „Lituanica“ nuotr./Čempionate dalyvaujančių Lietuvos pilotų komandos

Anot LAK, šiandien Ukraina kovoja ne vien dėl savo nepriklausomybės, bet ir dėl demokratinio pasaulio vertybių. Rusija ir Baltarusija esą grubiai pamynė šias vertybes.

„Mes, Lietuvos aeroklubas, nusprendėme nedalyvauti Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos organizuojamose aviacijos sporto varžybose bei atšaukti kvietimus  Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos piliečiams dalyvauti aviacijos sporto varžybose ir čempionatuose, kuriuos planuojama suregti Lietuvoje.“

Kitų sporto šakų Lietuvos federacijos priima tokio paties pobūdžio rezoliucijas.

„Mes nuoširdžiai raginame FAI ir kartu visus laisvųjų Europos šalių nacionalinius aeroklubus pasekti mūsų pavyzdžiu ir atšaukti kvietimus bei leidimus dalyvauti varžybose ir čempionatuose šalių agresorių – Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos piliečiams, taip pat nedalyvauti minėtų šalių agresorių organizuojamose aviacinio sporto varžybose.“

Kreipimesi taip pat prašoma suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos narystę FAI. „Tokiu būdu mes išreikštume kategorišką nepritarimą Olimpinės Chartijos ir Tarptautinės teisės laužytojams bei palaikymą laisvajai Ukrainai ir visiems ukrainiečiams, kurie šiandien kovoja už savo ir mūsų laisvę“, – pažymėjo LAK.

Vilniuje ir Klaipėdoje sulaikyti vyrai, kurie apgadino Rusijos diplomatines atstovybes

09:08

Kremliaus pajėgoms veržiantis į Ukrainą, Vilniuje ir Klaipėdoje sulaikyti du žmonės, kurie apgadino Rusijos diplomatines atstovybes.

Kaip pranešė Policijos departamentas, šeštadienį ryte Klaipėdoje vyriškis ant Rusijos generalinio konsulato tvoros dažais purškė užrašą, tačiau pamatęs policijos pareigūną pasišalino.

Vėliau 1995 metais gimęs įtariamasis buvo sulaikytas, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tuo metu šeštadienį popiet Vilniuje sulaikytas 1978 metais gimęs vyras, kuris išliejo neaiškios kilmės skystį ant Rusijos ambasados vartų, herbo bei grindinio.

Asmuo apklaustas, jam įteiktas šaukimas. Surinkta medžiaga administracinei teisenai pradėti.

G.Landsbergis su ES kolegomis aptars tolesnę paramą Ukrainai

07:52

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sekmadienį nuotoliniu būdu susitiks su Europos Sąjungos kolegomis ir aptars tolesnę paramą Ukrainai, kovojančiai su į šalį įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Apie rengiamą susitikimą per „Twitter“ pranešė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Pasak jo, susitikimas bus skirtas „priimti tolesnes priemones Ukrainai paremti“.

„Pasiūlysiu skubios pagalbos paketą Ukrainos pajėgoms, kad paremtume jų didvyrišką kovą“, – rašė J.Borrellis.

Nors tai nėra oficialiai įtraukta į susitikimo darbotvarkę, diplomatai sakė, kad ministrai tikriausiai aptars galimybę dar labiau suveržti sankcijų kilpą Rusijai.

Šią savaitę Vakarai įvedė du sankcijų paketus Kremliui, juose – ribojimai Rusijos finansų, energetikos, susisiekimo sektoriams, taip pat prekybos suvaržymai, ribojimai eksportui, jo finansavimui.

Be kita ko, į sankcionuojamų asmenų sąrašą įtraukta apie 400 asmenų, taip pat įšaldytas prezidento Vladimiro Putino ir užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo turtas.

Šimtatūkstantines pajėgas pasienyje su Ukraina telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į ją, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama ir sostinę Kijevą.

Paskutinis atnaujinimas 2022-02-27 07:52

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas