Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 14

G.Nausėda 1989 metais lankėsi Rytų Vokietijoje: ką ten veikė?

Po viešumoje iškeltų klausimų dėl prezidento Gitano Nausėdos 1990–1992 metų stažuotės Vokietijoje aplinkybių šalies vadovas paskelbė Lietuvos ypatingajame archyve esančios su juo susijusios bylos duomenis. Kaip matyti iš bylos, 1989 metais G.Nausėda lankėsi ir Rytų Vokietijoje.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / BNS nuotr.

Vienoje G.Nausėdos paskelbto dokumento grafų, kurioje prašyta nurodyti informaciją, ar per pastaruosius penkerius metus jis buvo užsienyje, kur ir kokiu tikslu vyko, nurodyta, kad 1989 metais lankytasi Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (VDR, Rytų Vokietijoje, priklausiusioje komunistiniam blokui).

Taip pat – kad kelionė buvo privati.

Kaip perdavė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, 1989 metais Vokietijos Demokratinėje Respublikoje G.Nausėda lankėsi su savo tėčiu.

„Vizų režimas su Varšuvos pakto šalimis tuo metu jau buvo palengvintas“, – nurodė jis.

Į klausimus, kokiu tikslu G.Nausėda lankėsi VDR, ką ten veikė, kur konkrečiai buvo ir kiek laiko ten viešėjo, prezidentūra neatsakė.

Atsakė neturintis ko slėpti

Pastaruoju metu G.Nausėdai teko aiškintis ne tik dėl anksčiau viešai neskelbtos narystės Lietuvos komunistų partijoje, bet ir dėl stažuotės Vokietijoje aplinkybių.

Visuomenės veikėjas Andrius Tapinas kėlė klausimus dėl to, ar šalies vadovui tuomet neteko bendrauti su KGB, kitais sovietų pareigūnais, ar tikrai atranką stažuotei Vakarų Vokietijoje vykdė Lietuvos, o ne Sovietų Sąjungos švietimo ministerija, ar narystė Komunistų partijoje buvo būtina sąlyga norint įveikti atranką ir gauti stažuotę Vakarų Vokietijoje ir pan.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Pasak G.Nausėdos, Vokietijoje, Manheimo universitete, jis studijavo 1990–1992 metais.

„Dėl stažuotės bendravau tik su Lietuvos švietimo ministerijos darbuotojais ir Manheimo universiteto atstovais. Su KGB pareigūnais nei stažuotės Vokietijoje, nei kokiais kitais klausimais bendravęs nesu.

Garsioji „byla K-18“, kuri, matau, tampa naujų insinuacijų pagrindu, yra Ypatingajame archyve ir prieinama visiems. Joje yra du 1990 m. sausio 15 d. anketos lapai (matyt, vieno lapo dvi pusės), kuriuose sudėtos institucijų vizos, kad galiu išvažiuoti stažuotei į Vokietiją.

Anketa pildyta man nedalyvaujant – užklausą atsiuntė Švietimo ministerija, kas ir parašyta lape. Manau, bet kas gali nueiti ir ją patikrinti. Jei kam vargti nesinori – įdedu tuos lapus čia. Skaitykite, nagrinėkite. Dar kartą kartoju – aš slėpti neturiu ko“, – ketvirtadienį įraše socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas