Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G. Nausėda: drono incidentas Latvijoje rodo poreikį stiprinti Baltijos šalių oro gynybą

Latvijoje šeštadienį sudužus Rusijos kariniam dronui, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasmerkė agresorės vykdomus NATO oro erdvės pažeidimus ir paragino stiprinti oro gynybą Baltijos šalyse.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Lietuva smerkia NATO oro erdvės pažeidimus, kuriuos atlieka Rusija, ir palaiko paveiktus sąjungininkus“, – socialiniame tinkle „X“ sekmadienį paskelbė G. Nausėda.

„Naujas incidentas Latvijoje rodo, kad turime stiprinti Baltijos valstybių oro gynybą. Rotacinis oro gynybos modelis turi būti pritaikytas, kaip sutarta (NATO – BNS) viršūnių susitikime Vilniuje“, – pabrėžė Lietuvos vadovas.

Kaip skelbia Latvijos gynybos ministerija, šeštadienį bepilotis orlaivis sudužo šios šalies Rezeknės miesto apylinkėse.

„Pirminiais duomenimis, tai yra Rusijos Federacijos karinės paskirties bepilotis orlaivis, kuris, remiantis Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų informacija, į Latvijos oro erdvę įskrido iš Baltarusijos“, – teigiama Gynybos ministerijos pranešime.

Pasak ministerijos, įvykio aplinkybes aiškinasi Latvijos policija ir ginkluotosios pajėgos, apie incidentą informuoti NATO sąjungininkai, Europos Sąjungos vadovai.

Latvijos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pranešime šalies diplomatijos vadovė Baiba Bražė nurodė, kad dėl incidento pirmadienį kviečiasi Rusijos ambasados atstovą.

B. Bražė pažymėjo, jog Rusijos karas Ukrainoje „verčia neprarasti budrumo“, o tolesni Latvijos žingsniai yra svarstomi kartu su sąjungininkais.

Apie šalies oro erdvę pažeidusį Rusijos atakos droną sekmadienį pranešė ir Rumunija, griežtai pasmerkusi šį veiksmą. Rumunijos užsienio reikalų ministerija apie pažeidimą teigia informavusi NATO sąjungininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?