Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 05

G.Nausėda ir R.Kuodis svaidosi aštriais žodžiais: dėl ko kilo konfliktas?

Buvęs Lietuvos banko valdybos narys, dabar premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas Raimondas Kuodis ir prezidentas Gitanas Nausėda viešai įsivėlė į aštrų žodžių mūšį.
Raimondas Kuodis ir Gitanas Nausėda
Raimondas Kuodis ir Gitanas Nausėda / BNS nuotr.

Prezidento siūlymas

Prezidentas yra paskelbęs planuojantis Seimui teikti Pensijų kaupimo įstatymo papildymą, kad vieną kartą per visą dalyvavimo pensijų kaupime laikotarpį, iki teisės į pensijų išmokas atsiradimo, asmuo galėtų pasiimti 25 proc. sukauptos sumos.

„Pirmiausia tai duoda, nors gal kai kam tai atrodo netikėta, – didesnį žmonių norą dalyvauti pensijų reformoje. Įsivaizduokite apsisprendimą žmogaus, kuris žino, kad į pensijų sistemą pateks kaip baudžiauninkas ir neturės galimybės iki pensijos pradžios nieko padaryti, ir padėtį žmogaus, kuris žinos, kad ekstremaliu atveju vieną kartą per gyvenimą išimti ne visus, o dalį savo pinigų“, – žurnalistams praėjusį antradienį sakė G.Nausėda.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

„Kalbame apie racionaliai mąstančius žmones, kurie susiklosčius nepaprastoms aplinkybėms, kuomet reikia labai pinigų vieniems ar kitiems poreikiams, jie gali pasinaudoti šita opcija, bet tai nereiškia, kad visi puls urmu daryti tą patį, net ir tie, kuriems tokio poreikio nėra“, – argumentavo valstybės vadovas.

R.Kuodžio kritika

R.Kuodis šį siūlymą kritikavo.

„Raudonos mašinytės bėda, taip ir vadinasi. Reiškia, žmonėms leidžiama pasiimti pinigus iš pensijų fondų, kitaip negu anuitetai, tai jie nusiperka raudoną mašinytę, tada ateina pas likusią visuomenę ir sako, mašinytė susidėvėjo, pinigų nebeturiu, tai duokite vis tiek pensiją. Pensijų ekonomikoje tai vadinama gero samariečio dilema“, – rugsėjo 3 d. LRT laidai „Savaitė“ sakė R.Kuodis.

Dar griežtesnės kritikos jis pažėrė pirmadienio rytą „Žinių radijuje“.

„Sistema, kuri leidžia pasiimti pinigus kitaip negu anuitetais, net nėra pensijų sistema“, – tvirtino jis.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Raimondas Kuodis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Raimondas Kuodis

„Tai galime vadinti taupymo dantų protezavimui, virtuvės komplektui sistema. Bet tada taip ir vadinkime. Tai negalima leisti, nes tai demoralizuoja sveikąją visuomenės dalį, kurie stengiasi pasirūpinti savo senatve, kad nebūtų našta kitiems. Ant neteisingų pamatų niekas tvariai nestovės“, – kalbėjo R.Kuodis.

Jis stebėjosi, kiek daug „socialinio popso“ šiuo požiūriu sulaukiama iš Prezidentūros. Tokį „socialinį popsą“ jis vadino nusikalstamu.

G.Nausėda neliko skolingas

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį dalyvavo laidoje „LRT Forumas“, kur atsakinėjo į žurnalistų klausimus. Jis sulaukė klausimo apie viešumoje skambančią kritiką jo siūlymui, kad tam tikromis aplinkybėmis žmonės galėtų išsiimti dalį sukauptų pinigų iš pensijų fondų.

Turbūt tie kritikai, kurie jau dešimtmetį gyveno su labai gera Lietuvos banko valdybos nario alga ir labai atitrūko nuo mūsų paprastų žmonių lūkesčių ir galvoja, kad toliau gali savo arogancines pamokas teikti Lietuvos žmonėms.

Prezidentas pasidomėjo, kas tie kritikai, o nesulaukęs patikslinimo pats atsakė: „Turbūt tie kritikai, kurie jau dešimtmetį gyveno su labai gera Lietuvos banko valdybos nario alga ir labai atitrūko nuo mūsų paprastų žmonių lūkesčių ir galvoja, kad toliau gali savo arogancines pamokas teikti Lietuvos žmonėms“.

R.Kuodis atsakė pašaipa

R.Kuodis nepraleido pro ausis šios G.Nausėdos frazės. Antradienį jis sarkastiškai atsakė G.Nausėdai, kad jis tuo metu, kai Lietuvos banko nariai rūpinosi reformomis ir amžiaus aferomis, už dar didesnę algą „varė piarą privačiam bankui“:

„Vakar prezidentas užvažiavo ant mano buvusios algos LB, nes suirzo už socialpopso kritiką dėl „pasiėmimo iš fondų“:).

Na bet jei jau apie tai:

– ponas už dar didesnę varė piarą privačiam bankui;

– kai mumi per tą laiką nenuilstamai rūpinomės viešuoju interesu, reformom ir amžiaus aferomis.

Pusė galvos nuotraukoje – sutapimas“, – rašo R.Kuodis.

G.Nausėda 2000–2008 m. AB Vilniaus banke dirbo valdybos pirmininko patarėju, 2008–2018 m. dirbo SEB banko prezidento patarėju ir vyriausiuoju ekonomistu.

Žinomas ekonomistas R.Kuodis 2001-2004 m. buvo Lietuvos banko valdybos narys, 2011-2023 m. – Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas. Palikęs šias pareigas R.Kuodis šių metų balandžio pabaigoje pradėjo dirbti premjerės patarėju sistemų analizės klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas