Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 06 /2023 03 07

G.Nausėda įvertino rinkimų rezultatus: blogos tendencijos valdantiesiems

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad savivaldos rinkimai atskleidė valdantiesiems centro dešiniesiems blogas tendencijas. „Tam tikros tendencijos yra atsiradę – valdančiosios koalicijos balsų buvo bemaž dvigubai mažiau negu kairiosios pakraipos partijų, šiuo metu sudarančių opoziciją“, – išskirtiniame interviu 15min sakė šalies vadovas.

Savivaldybių tarybų rinkimus sekmadienį laimėjo opozicinė socialdemokratų partija – ji gavo 17,5 proc. balsų, pirmajame ture išrinkta 10 socialdemokratų merų, socdemai grįžo į visų didžiųjų miestų savivaldybių tarybas.

Konservatoriai liko antri su 16,2 proc. balsų. Jie džiaugiasi, kad TS-LKD kandidatai išėjo į antrąjį turą Vilniuje ir Klaipėdoje.

Liberalų sąjūdis išsaugojo pozicijas regionuose, o Laisvės partijai rinkimai nenusisekė – prarado mero postą Vilniuje, šalyje gavo vos 3,5 proc. balsų.

Prezidentas G.Nausėda interviu 15min davė pirmadienio popietę.

Antrąją interviu dalį apie VSD skandalą, mokesčių reformą ir Ukrainą skaitykite paspaudę šią nuorodą.

Svarbiausios G.Nausėdos mintys apie rinkimus

  • Džiugina didelis rinkėjų aktyvumas
  • Augantis savivaldos vaidmuo
  • Opozicinių partijų stiprus pasirodymas
  • Rezultatai Vilniuje ir Klaipėdoje
  • Laisvės partijos nesėkmė

– Ar džiaugiatės rinkimų rezultatais?

– Pirmiausia džiaugiuosi, kad dalyvavimas buvo aktyvus – beveik 50 proc. žmonių išreiškė savo valią. Tai yra daugiau negu praėjusiuose tiek savivaldybių, tiek Seimo rinkimuose.

Manau, kad žmonės vis geriau suvokia savivaldos svarbą sprendžiant įvairias, kartais labai konkrečias, problemas. Nuo pat kadencijos pradžios sakiau, kad Lietuva turi būti turtinga ne tik Vilniumi arba Kaunu, bet ir savo regionais.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./15min interviu su Prezidentu Gitanu Nausėda

Per pastarąsias krizes, ypač per pandemijos krizę, per migracijos krizę, mes įsitikinome, kiek daug savivaldybės gali.

Galvoju, kad žmonės taip pat patikėjo, kad savivaldybių merai, tarybos gali daug, gali spręsti jų problemas, juolab, kad pastaruoju metu ne be mano iniciatyvos atsirado svarbių įstatymų pakeitimų, kurie numato dar daugiau laisvių ir galimybių savivaldybėms.

Pirmiausia paminėčiau fiskalinės drausmės įstatymą, kuris numato savivaldybėms galimybę skolintis ir geriau pasinaudoti Europos Sąjungos lėšomis, taip pat yra Žemės įstatymo pokyčiai, kurie numato daugiau laisvių disponuojant valstybės žeme.

Taip kad džiaugiuosi pirmiausia tuo, kad žmonės laiko savivaldybių lygmenį svarbiu lygmeniu ir vis geriau supranta jo reikšmę.

– Kaip manote, ar šie rinkimų rezultatai leidžia aiškiau prognozuoti kitų metų Seimo rinkimų rezultatus?

– Aš manau, kad politologai įvertins, kiek savivaldybių rinkimų rezultatai galėtų atsiliepti ar būti savotišku signalu jau žvelgiant į artėjančius Seimo rinkimus.

Taip, tam tikri pokyčiai, tam tikros tendencijos yra atsiradę. Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad valdančiosios koalicijos balsų buvo bemaž dvigubai mažiau negu kairiosios pakraipos partijų, šiuo metu sudarančių opoziciją.

Tai, aišku, dar nieko automatiškai nereiškia, kad Seimo rinkimuose gali būti pasiektas toks pat rezultatas, nes mes puikiai žinome, kiek savivaldybėms ir jų rinkimų rezultatams atsiliepia mero asmenybė ir ypač tų merų, kurie sėkmingai darbuojasi jau keletą kadencijų.

Žinoma, dar vienas išskirtinis šių rinkimų bruožas buvo tai, kad labai daug merų pateko be didesnės konkurencijos iškart į postą – net ne į antrą turą, o į postą. Ypač šiuo požiūriu gali pasidžiaugti Lietuvos socialdemokratų partija.

Galutinius viščiukus, kaip sakoma, skaičiuosime po antro turo ir manau, kad čia laukia dar tokių įdomių kovų. Ypač įdomu, kaip baigsis kova mano mylimame uostamiestyje, mano gimtajame mieste, taip pat Vilniuje gali būti pakankamai įdomus rinkimų procesas. Taip kad galutinius rezultatus vis dėlto įvertinsime po dviejų savaičių.

– Baigiant rinkimų temą norėčiau paklausti apie dvi savivaldybes – kaip vertinate pirmo turo rinkimų nuotaikas Vilniuje, kur balsuojate, ir gimtojoje Klaipėdoje?

– Vilnius, kaip žinome, yra toks pakankamai į dešinę orientuotas miestas, tačiau dešinė nelygu dešinei ir mes matome, kad įvyko tam tikras balsų persiskirstymas iš vienos valdančiosios koalicijos partijos – Laisvės partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos naudai.

Įdomu tai, kad vieni valdančiosios koalicijos partneriai kritikavo kitus partnerius dėl gatvių siaurinimo ir dėl kitų dalykų. Tai, ko gero, atspindi tai, kad rinkimuose amžinų draugų nebūna ir tie kritikos balsai gal irgi turėjo tam tikros įtakos rinkimų rezultatui.

Bet kad ir kaip bebūtų, ko gero, ir pastarųjų metų įvykiai, iniciatyvos, gal ir tam tikros klaidos lėmė tai, kad Laisvės partija prarado savo labai įtakingą poziciją Vilniaus mieste ir nieko nelaimėjo arba bent jau kol kas nelaimėjo kituose miestuose. Kaip matome iš partijos vadovų reakcijos, jie ketina tai įvertinti, pagalvoti, kas buvo negerai ir ką dar galima būtų pataisyti iki Seimo rinkimų.

Kalbant apie Klaipėdą, iš tikrųjų reikia pripažinti, kad Vytautas Grubliauskas padarė miestui tikrai nemažai gerų darbų ir buvo ilgą laiką laikomas tokiu patikimu, stabiliu meru, bet, matyt, klaipėdiečiai nori permainų ir manau, kad jie turi teisę į tokias permainas. Juolab, kad buvo pakankamai įdomių ir įvairialypių kandidatų šįkart Klaipėdos mieste, jie pasiūlė savo viziją ir matysime, kaip dabar viskas pasibaigs antrame rinkimų ture.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas