Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 23

G.Nausėda: jei tai kas nors galėtų pasakyti, tą pačią dieną atsistatydinčiau

Komentuodamas nepotizmo skandalą, į kurį pateko Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir jos aplinka, prezidentas Gitanas Nausėda sulaukė klausimo ir apie jo žmonos sesers įdarbinimą. G.Nausėda pareiškė, jog jei kas nors įrodytų, kad jis ar jo patarėjai darė įtaką, jis iš karto atsistatydintų.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Aštri kritika A.Armonaitei

Briuselyje ES šalių lyderių susitikime dalyvaujantis G.Nausėda, komentuodamas nepotizmo skandalą, sakė, jog atvejai, kai aukštas pareigas ministerijose ir joms pavaldžiose įstaigose užima giminyste ir draugyste susiję žmonės darosi panašūs į sistemą.

15min iliustracija/Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis
15min iliustracija/Agnė Belickaitė ir Vincas Jurgutis

Taip jis ketvirtadienį komentavo paaiškėjusią informaciją, jog viceministro Vinco Jurgučio sutuoktinė Agnė Belickaitė įsidarbino „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės korporatyvinių reikalų direktore, o ekonomikos ir inovacijų bei susisiekimo viceministrės Eglė Markevičiūtė ir Agnė Vaiciukevičiūtė viešai paskelbė, kad yra pusseserės.

15min nuotr./Agnė Vaiciukevičiūtė (nuotr. kairėje) ir Eglė Markevičiūtė
15min nuotr./Agnė Vaiciukevičiūtė (nuotr. kairėje) ir Eglė Markevičiūtė

„Ponas Vincas Jurgutis buvo paskirtas ministrės Aušrinės Armonaitės politinio pasitikėjimo. Ponia Agnė Belickaitė yra, kaip suprantu, asmeninė draugė. Tai klausimai yra poniai A. Armonaitei“, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė G.Nausėda.

„Juo labiau kad mes matome, jog atsiranda nauja informacija apie kažkokius pažįstamus ir giminystės schemas. Tai jau panašu į kažkokią sistemą“, – pridūrė jis.

Po kilusių klausimų tiek A.Belickaitė, tiek V.Jurgutis paskelbė apie pasitraukimą iš pareigų. Ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė atsistatydinti neketina, jos kaltės nemato ir premjerė Ingrida Šimonytė.

G.Nausėda: jei taip būtų, atsistatydinčiau

Sukritikavęs A.Armonaitę G.Nausėda sulaukė klausimo dėl jo žmonos sesers įsidarbinimo dekane Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos filiale aplinkybių.

Žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas priminė, kad prieš dvejus metus prezidento žmonos Dianos Nausėdienės sesuo Loreta Jonavičienė apeinant procedūras tapo laikinąja LMTA Klaipėdos fakulteto dekane, „nors neturėjo tam reikalingo mokslinio laipsnio, nebuvo dirbus aukštojoje mokykloje, o tuometinis LMTA rektorius aiškino, kad ją pažįsta 20 metų, bet tikrai nežino, kad ji yra Prezidento žmonos sesuo. Po metų ji tyliai tapo nuolatine dekane“.

G.Nausėda į šią kritiką atrėžė, kad jei kas nors pasakytų, jog tai buvo protekcija, jis tą pačią dieną atsistatydintų.

„Matyt, norima pridengti galiukus, nes mano žmonos sesers istorija yra visiškai iš kitos srities. Ir, jeigu kas nors galėtų pasakyti, kad aš pats asmeniškai arba mano komandos nariai susisiekė ir kažkaip protegavo, aš tą pačią dieną atsistatydinsiu“, – pareiškė G.Nausėda, kurį cituoja lrt.lt.

Stebėjosi paskyrimu

BNS skelbė, kad nuo 2021 m. vasario 1-osios vadovauti Klaipėdos fakultetui pradėjo prezidento Gitano Nausėdos žmonos Dianos sesuo L.Jonavičienė, prieš tai daugiau nei dešimtmetį vadovavusi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijai.

LMTA Klaipėdos fakultetui prieš paskiriant L.Jonavičienę vadovavo 69-erių profesorius Vytautas Tetenskas. Jis sakė 2020 m. vėlyvą rudenį sulaukęs rektoriaus Zbignevo Ibelgaupto pasiūlymo pasitraukti iš pareigų, kai iki kadencijos pabaigos buvo likę mažiau nei metai.

V.Tetenskas sako sutikęs pasitraukti su sąlyga, kad jam būtų išmokėta pusės metų išeitinė kompensacija. Buvęs LMTA Klaipėdos fakulteto dekanas taip pat sakė, kad nustebo sužinojęs, kas bus jo įpėdinė.

„Aš buvau įsitikinęs, kad tai bus kažkas iš mūsų tarpo. Yra pas mus profesorių, yra daktarų. Dabar ateina žmogus iš šalies, kuris aukštojoje mokykloje nėra dirbęs, neturi nei mokslinio vardo, nei laipsnio, ir vadovaus fakultetui“, – svarstė buvęs dekanas.

LMTA rektorius Z.Ibelgauptas teigė, kad buvęs dekanas pasitraukė abipusiu sutarimu, o L.Jonavičienė pasirinkta iš kelių kandidatų, įvertinus jos vadybinius gebėjimus.

Pažeidimų nerado

2021 m. vasarį LMTA pateiktame komentare BNS pažymėjo, jog L.Jonavičienė į Klaipėdos fakulteto laikinosios dekanės pareigas metams paskirta vadovaujantis ne akademijos statutu, o Mokslo ir studijų įstatymu.

„Laikino dekano skyrimo procedūros LMTA statutas nereglamentuoja. Vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu, LMTA rektorius atlieka savo funkcijas – priima ir atleidžia aukštosios mokyklos darbuotojus“, – rašoma BNS pateiktame aukštosios mokyklos atsakyme.

„Tai ir buvo padaryta: į atsilaisvinusią dekano vietą laikinai paskirta L.Jonavičienė, kol bus atliktos visos statute numatomos procedūros“, – teigiame jame.

Akademija teigia, kad tokia praktika „sudaro sąlygas darbuotojams ir studentams geriau susipažinti su galimu kandidatu ir padeda užtikrinti atvirumą ir bendruomenės atsinaujinimą“.

Tuo metu LMTA statutas numato, kad „dekano kandidatūrą iš pripažintų menininkų, mokslininkų ir (arba) vadybinės patirties turinčių asmenų rektoriaus teikimu tvirtina Senatas. Su dekanu darbo sutartį Akademijos vardu sudaro rektorius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas