Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 29 /13:56

G.Nausėda kartoja: tikslas – kolektyvinis imunitetas iki vasaros vidurio

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tikslas yra masinis vakcinavimas arba kolektyvinis imunitetas iki vasaros vidurio. Valstybės vadovo teigimu, jeigu penktadienį Europos vaistų agentūra patvirtins „AstraZeneca“ vakciną, vasarį Lietuvą gali pasiekti 105 tūkst. dozių šio gamintojo vakcinos. Anot jo, kartu su „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Modernos“ skiepais, vasario mėnesį iš viso galime sulaukti 200 tūkst. dozių vakcinų.

Penktadienį prezidentas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu susitiko su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi.

Pasak G.Nausėdos, susitikimo su R.Šimašiumi temas diktavo aktualijos, t. y. pasirengimas vakcinacijai.

Jis priminė, kad ketvirtadienį bendravo ir su kitų didžiųjų miestų merais.

„Sudėjus bendrai šitie didieji miestai sudaro trečdalį Lietuvos gyventojų. Be abejo, nuo jų pasirengimo didele dalimi priklauso ir vakcinavimo strategijos įgyvendinimo sėkmė“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Prezidentą nudžiugino tai, kad didmiesčių merai patikino, jog tiek logistiškai, tiek infrastruktūros, tiek žmogiškųjų išteklių prasme yra pasirengę per keletą dienų padidinti vakcinavimo tempus 3–5 kartais.

„Ir tokiu būdu įgyvendinti tą ambicingą tikslą, kurio galutinė stotelė arba galutinis tikslas yra masinis vakcinavimas arba kolektyvinis imunitetas iki vasaros vidurio. Tai, žinoma, nėra pasiekiama taip paprastai, nes, pirma, kol kas vakcinos tiekimo problemos niekas negali nuneigti, ir ta problema egzistuoja ne Lietuvoje, o visos Europos Sąjungos mastu“, – nurodė G.Nausėda.

„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

Jeigu penktadienį Europos vaistų agentūra patvirtins „AstraZeneca“ vakciną, vasarį Lietuvą gali pasiekti 105 tūkst. dozių šio gamintojo vakcinos. Kartu su „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Modernos“ vakcinomis vasario mėnesį iš viso galime sulaukti 200 tūkst. dozių skiepų.

VIDEO: G.Nausėda ir R.Šimašius aptarė Vilniaus pasirengimą masiniam vakcinavimui – komentarai

„Kas reikštų realiai, kad jau vasario mėnesio antrojoje pusėje turime būti pasirengę vakcinuoti apie 10 tūkstančių žmonių per dieną. Žinoma, toliau, antrąjį ketvirtį, kai vakcinavimo apimtys dar labiau didės ir tiekimas tikrai turi didėti pagal visų bendrovių planus, mes turėsime būti pasirengę vakcinuoti jau net ir iki 35 tūkstančių žmonių per dieną“, – spaudos konferencijoje sakė G.Nausėda.

Jau vasario mėnesio antrojoje pusėje turime būti pasirengę vakcinuoti apie 10 tūkstančių žmonių per dieną.

Neįskaičiavo „AstraZeneca“

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) penktadienį paskelbtą vakcinacijos nuo COVID-19 planą, gyventojai, nepriklausantys rizikos grupėms, neatliekantys svarbių pareigų, pirmosios skiepo dozės gali tikėtis nuo liepos mėnesio.

Tiesa, taip suplanuota tik pagal „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinų pristatymo grafikus.

Koronastop.lrv.lt/Vakcinacijos nuo COVID-19 planas
Koronastop.lrv.lt/Vakcinacijos nuo COVID-19 planas

Paklaustas apie SAM planą, G.Nausėda aiškino, kad jeigu vakcinos turėsime pakankamai, neturėsime nė vienos galimybės atsiprašyti žmonių, kodėl paskiepijome jų mažiau nei turėjome vakcinos.

„Čia, man atrodo, viskas yra aišku ir net nėra apie ką daugiau kalbėti. Jeigu vakcinos turėsime nepakankamai, tai, žinoma, bus objektyvi kliūtis įgyvendinti ambicingą programą pasiekti kolektyvinį imunitetą iki vasaros vidurio.

Aš tikiu, kad dedant pastangas, patikėkite, turiu labai daug informacijos ir pats dalyvauju procese būtent bendraudamas su Europos Komisijos vadovais, tos pastangos yra dedamos kiekvieną dieną. Ir, kaip jūs matote, tos pastangos įgyja net ir tokias ganėtinai drastiškas formas, kurios nėra įprastos kasdieninėje praktikoje. Ir, aš tikiu, kad jos duos rezultatą“, – kalbėjo prezidentas.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

Jis akcentavo, kad negalime projektuoti savo žingsnių į ateitį remdamiesi vakar dienos duomenimis. Pasak G.Nausėdos, dabartinis SAM planas grindžiamas tuo, kad vakcinas Lietuvai ir toliau tiekia tik dvi kompanijos.

Vilnius pasiruošęs

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigė, kad sostinė, kaip ir kiti didieji šalies miestai, pasirengusi masinei vakcinacijai.

Jis sakė, kad ketvirtadienį Vilniuje buvo paskiepyti 1200 žmonių.

„Ką ir minėjau prezidentui, jeigu reikėtų tą skaičių dar kelis kartus padidinti, tai nebūtų nei jokių eilių, nei jokių problemų, iš karto galima penkis kartus padidinti. Šiandien keturios poliklinikos tai atlieka. Yra ir daugiau poliklinikų, kurios gali tai atlikti“, – tikino R.Šimašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Gerokai padidėjus skiepijimo apimtims, Vilniaus strategija, mero teigimu, yra labiau „ant žemės“, kas taikyta ir atliekant testus.

„Nekviečiame į stadionus ar sales, ar koncertų sales, ar savivaldybės pastatus, ar dar kažkur, o patys esame linkę atvažiuoti pas žmones. Kaip ir buvo su socialiniais darbuotojais, tarkime, testus atliekant. Tai yra paprastai ta komanda, kuri užsiima skiepais, ji atvažiuotų ar į mokyklą, ar į socialinės globos įstaigą, ar į kažkokią įmonę, ar kitur, ir galėtų atlikti tuos dalykus. Tai būtų gerokai sklandžiau ir paprasčiau“, – mano R.Šimašius.

Patys esame linkę atvažiuoti pas žmones.

Didinti apsukas – ne problema

Ketvirtadienį R.Šimašius susitiko su premjere Ingrida Šimonyte.

Po susitikimo surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje jis sakė, kad, jei tik bus vakcinos, Vilnius nuo COVID-19 per dieną gali skiepyti ir 10 tūkst. žmonių.

Šiuo met sostinėje esančiose keturiose poliklinikose per dieną paskiepijama apie 1000 žmonių.

„Jeigu bus daugiau vakcinų, galėsime kelis kartus padidinti skiepijimų skaičių. Yra keturios paskirtos poliklinikos. Visose sklandžiai vyksta skiepijimas. Grubiai tariant, esame pasiruošę smarkiai padidinti vakcinavimo apimtį, jeigu tik bus pakankamai vakcinų“, – ketvirtadienį kalbėjo R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas