Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:17 /19:23

G. Nausėda ragina užtikrinti finansavimą ES gynybos pramonei, Ukrainos paramai

Su išrinktuoju Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Antonio Costa (Antonijumi Košta) trečiadienį susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda paragino numatyti tinkamą finansavimą Europos Sąjungos (ES) gynybos pramonei, paramai Ukrainai.
Antonio Costa, Gitanas Nausėda
Antonio Costa, Gitanas Nausėda / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Pasak šalies vadovo, peržiūrint ES daugiametę finansinę programą svarbu užtikrinti, kad ji atitiktų geopolitines realijas.

„Saugumo situacijai Europoje išliekant sudėtingai, ES valstybės narės privalo sparčiau stiprinti savo gynybinius pajėgumus, plėtoti gynybos pramonę, gerinti karinį mobilumą, didinti investicijas į saugumo stiprinimą. Turime ir toliau remti Ukrainą bei aktyviai rūpintis savo saugumu, nes tik patys būdami stiprūs galėsime padėti Ukrainai pasiekti pergalę“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Jis susitikime taip pat pabrėžė, kad būtina išlaikyti dėmesį Bendrijos plėtrai, tęsti sankcijų Rusijai politiką, o karinė ir finansinė parama Ukrainai turėtų būti vienu stipriausių ES prioritetų.

G. Nausėda išreiškė palaikymą bendros ES ekonomikos ir užsienio politikos plėtrai bei akcentavo, kad bendras ES skolinimasis gali būti skirtas tik gyvybiškai svarbioms reikmėms finansuoti.

A. Costa EVT pirmininko pareigas pradės eiti gruodžio 1-ąją, jis šiame poste pakeis nuo 2019 metų EVT pirmininkavusį Charles'į Michelį (Šarlį Mišelį).

Nuo 2015 metų Socialistų partijos atstovas A. Costa ėjo Portugalijos premjero pareigas. Praėjusių metų lapkritį įsivėlęs į prekybos poveikiu skandalą, jis paskelbė atsistatydinantis ir nusprendė daugiau nekelti savo kandidatūros.

EVT pirmininko kadencija trunka dvejus su puse metų ir gali būti pratęsta vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas