Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G. Nausėda su Lenkijos vadovu aptars bendradarbiavimą gynybos srityje, lankysis Liubline

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) aptars bendradarbiavimą gynybos srityje, minės 455-ąsias Liublino unijos metines.
Andrzejus Duda, Gitanas Nausėda
Andrzejus Duda, Gitanas Nausėda / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Turime daug ką aptarti ir, žinoma, daugiausia tai yra saugumo ir gynybos temos. Kaip toliau bendradarbiausime gynybos srityje, ką kartu darysime, kaip stiprinsime Suvalkų koridorių, ką kartu gaminsime gynybos pramonėje“, – BNS sakė šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė.

Abiejų šalių vadovai kartu dalyvaus dvišaliame gynybos pramonės forume Varšuvoje. Planuojama, kad jame dalyvaus daugiau kaip 70 gynybos pramonės įmonių iš Lietuvos ir Lenkijos. 

Be kita ko, susitikimo metu bus pasirašyti keturi bendradarbiavimo memorandumai: tarp Lietuvos gynybos ir saugumo asociacijos bei Lenkijos gynybos pramonės įmonių asociacijos, Nacionalinė gynybos pramonės asociacijos ir Lenkijos gynybos pramonės įmonių asociacijos, Lietuvos skaitmeninių technologijų asociacijos „Infobalt“ ir Lenkijos „Defence24“ bei tarp Kauno technologijos ir Balstogės technologijų universitetų.

Balandį susitikęs su Lenkijos vadovu G. Nausėda teigė, kad Vilnius norėtų su Varšuva kurti regioninį raketų paleidimo įrenginių HIMARS amunicijos logistikos centrą. Pasak A. Skaisgirytės, šis klausimas bus aptartas ir naujausiame susitikime.

Vėliau G. Nausėda ir A. Duda vyks į Liubliną.

„Vizitas vyksta tokiu metu, kai yra keletas labai simbolinių gražių datų. Pirma data – Liublino unijos 455-osios metinės. Ta proga prezidentas lankysis Liubline, kur kartu su prezidentu A. Duda bus pasirašoma dviejų prezidentų deklaracija, nubrėžianti kryptis tolesniam mūsų šalių bendradarbiavimui“, – kalbėjo patarėja.

„Taip pat bus apsilankoma Liublino pilyje, aplankoma Lietuvos aikštė Liubline. Liubline yra Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos brigados štabas. Abudu prezidentai lankysis štabe, kur jiems bus pristatyta šios brigados veikla“, – pridūrė ji.

Liublino unija sudaryta 1569 metais liepos 1-ąją, ja Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir Lenkijos Karalystė sujungtos į Abiejų Tautų Respubliką.

Pasak A. Skaisgirytės, apsilankymas Lenkijoje – pirmasis dvišalis vizitas, G. Nausėdai pradėjus eiti pareigas po perrinkimo.

Vizito metu prezidentas taip pat susitiks su Lenkijos Seimo pirmininku Szymonu Holownia (Šimonu Holovnia), padės gėlių prie Nežinomo kareivio kapo, Smolensko tragedijos aukų ir Lecho Kaczynskio (Lecho Kačinskio)  monumentų.

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kartu su Lenkijos pirmąja ponia Agata Kornhauser-Duda Varšuvoje lankysis mokyklų komplekse, skirtame vaikams su specialiaisiais poreikiais, o Liubline numatytas vizitas į vaikų hospisą „Mažasis Princas“.

Kartu su savo globojamos Lietuvoje veikiančios neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ atstovėmis D. Nausėdienė Liubline taip pat lankysis neišnešiotų kūdikių tėvų fonde „Przedczasem“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas