Sportas gyvai

G. Nausėda sveikina susitarimus dėl svarbiausių ES postų, sako, kad Lietuva nevėluoja

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikina preliminarų susitarimą dėl svarbiausių pareigybių Europos Sąjungoje (ES) ir teigia, kad Lietuva nevėluoja nominuoti nario į būsimąją Europos Komisiją.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiandien yra pasiektas toks neblogas geografinis balansas iš to, ką jūs paminėjote. Man atrodo, kad tai neblogai atspindi ne tik partijų šeimas, bet tai atspindi ir tam tikrą geografinį požiūrių balansą“, – sakė G. Nausėda, pirmadienį Briuselyje dalyvaujantis ES šalių lyderių susitikime, skirtame neformaliai aptarti svarbiausių postų dalybas.

„Atrodytų, formuojasi neblogai komanda, ir tikiuosi, kad ilgai nevilkinant sprendimai bus priimti ir tada jau bus galima dėti sprendimus ant kitų „i“ raidžių“, – pridūrė jis.

Taip prezidentas kalbėjo paprašytas pakomentuoti žiniasklaidoje skelbiamus pranešimus, kad po Europos Parlamento rinkimų Europos Komisijos pirmininke antrą kadenciją turėtų dirbti konservatorė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), Europos Vadovų Tarybos pirmininku turėtų tapti Portugalijos premjeras socialistas Antonio Costa (Antonijus Košta), Europos Parlamente darbus tęsti pirmininkė konservatorė Roberta Metsola, o ES įgaliotine užsienio politikai tapti liberalų kandidatė Estijos premjerė Kaja Kallas.

G. Nausėda atmetė prielaidą, kad Lietuva vėluoja nominuoti narį į Europos Komisiją (EK), nors kitos regiono šalys tai jau daro.

„Niekas dar nepasidalino. Tiesiog yra jaunų žmonių, kurie yra labai nekantrūs. Tiesa, tai yra tokia savybė, kuri ilgainiui praeina“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Jis neįvardijo, ką turi omenyje, tačiau žiniasklaida mini valdančiųjų konservatorių lyderį Gabrielį Landsbergį kaip kandidatą tapti eurokomisaru.

Pasak G. Nausėdos, šiuo metu didžiausios ES partijos vis dar diskutuoja dėl keturių svarbiausių pozicijų pasidalijimo, kad jis būtų proporcingas birželį įvykusių Europos Parlamento rinkimų rezultatams.

„Pagal dabartinį išsidėstymą, tokios kandidatūros į mūsų minėtus postus atrodo labai logiškai“, – kalbėjo šalies vadovas.

Dalį svarbiausių ES pareigūnų skiria Europos Vadovų Tarybą, kitą dalį – Europos Parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius