Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 08

G.Nausėdos kalba glaustai: dėl ko pabarė ir pagyrė Vyriausybę

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį skaitydamas metinį pranešimą Seime gyrė visuomenės kantrybę ir savivaldos darbą koronaviruso pandemijos akivaizdoje, tačiau negailėjo kritikos centrinės valdžios politikams. 15min išskiria svarbiausias temas, kuriomis šalies vadovas sukritikavo ir pagyrė Vyriausybę.
Gitanas Nausėda
Gitano Nausėdos metinis pranešimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kritika blaškymuisi

Kalbėdamas apie pandemiją prezidentas teigė, kad visuomenei tenka didesnė našta, kai „valdžia demonstruoja neužtikrintumą, blaškosi, keičia sprendimus, negeba planuoti žingsnių į ateitį“. Jo teigimu, nuotolinis mokymasis pernelyg užtruko, nes buvo ignoruojamos kitos išeitys, o kultūros įstaigos buvo atvertos per vėlai.

Prezidentas taip pat pabrėžė pasigendantis politinės valios mažinti mokesčių išlygas, teisingiau apmokestinti kapitalą ir didinti biudžeto įplaukas.

Valstybę ir visuomenę bandoma skaldyti ir skandinti beprasmiuose politinės galios žaidimuose

G.Nausėdos teigimu, valdantieji per daug „švaisto laiką ginčams dėl rinkimų tvarkos ar alkoholio pardavimo pailginimo penkiomis valandomis per savaitę“, užuot ėmęsi svarbių švietimo, sveikatos, mokesčių, kultūros reformų, nes artėjant rinkimams sprendimus bus priimti sunkiau.

Tiesiogiai neminėdamas ginčo dėl Europos Vadovų Tarybos ar stringančių aukštų pareigūnų skyrimo, G.Nausėda teigė, kad „valstybę ir visuomenę bandoma skaldyti ir skandinti beprasmiuose politinės galios žaidimuose".

Prezidentas leido suprasti, kad iš konservatorių, prieš rinkimus garsiai kėlusių Astravo AE grėsmę, pasigenda konkrečių darbų: „Rinkimų pažadai galėjo išsitrinti atmintyje, pritilo antiastravinio sąjūdžio būgnai, tad primenu, kad Astravo elektra vis dar gali patekti į Lietuvą“. Jis paragino Vyriausybę „nenuleisti rankų“ ir kuo greičiau pasiekti sutarimą su Latvija ir Estija dėl elektros iš jėgainės boikoto.

G.Nausėda griežtai sukritikavo, jo žodžiais, neatsakingą valdančiųjų požiūrį į prezidento teikiamą viešųjų pirkimų sistemą – jis priminė, kad tuometinė opozicija ją rėmė, o dabar patekusi į valdžią „kiek galėdama mėgina pakeisti reformos esmę“. Prezidento teigimu, dabartinė ydinga sistema kainuoja šimtus milijonų eurų kasmet ir pasitikėjimą valstybės institucijomis.

Pagyrimai – dėl pensijų ir švietimo

G.Nausėda teigiamai įvertino sprendimus, kurie, jo teigimu, „padėjo sušvelninti pandemijos smūgį pažeidžiamiausiems Lietuvos žmonėms“ – prezidentas išskyrė „socialines garantijas ligos ir vaikų priežiūros atvejais, vienkartines išmokas senjorams ir vaistų priemokas jiems, prastovų subsidijas“.

Prezidentas taip pat svarbiu pasiekimu pavadino senatvės pensijos augimą, ir sakė palaikantis „valdančiosios koalicijos siekį toliau gerinti senjorų padėtį“.

Šalies vadovas pasveikino Vyriausybės pastangas pasiekti nacionalinį politinių partijų susitarimą dėl švietimo kokybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas