Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 01

G.Nausėdos patarėjas: į Baltarusiją gali atvykti per 30 tūkst. Rusijos karių

Lietuvos institucijų vertinimu, artimu laikotarpiu Rusija į Baltarusiją gali atsiųsti daugiau kaip 30 tūkst. karių. Tai 15min sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.
Rusijos kariai atvyko pratyboms į Baltarusiją
Rusijos kariai atvyko pratyboms į Baltarusiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 NATO Rusija Ukraina

„Baltarusijoje galimas dislokuoti Rusijos karių skaičius yra nuolatos kintantis. Lietuvos nacionaliniu vertinimu, galime tikėtis ir daugiau nei 30 000 Rusijos karių dislokavimo Baltarusijoje artimu laikotarpiu“, – 15min atsiųstame komentare antradienį teigė D.Kuliešius.

Minskas ir Maskva skelbia, kad rusų kariai į Baltarusiją siunčiami pratyboms „Sąjungos ryžtas“, bet Lietuva ir kitos Vakarų šalys abejoja tiek karių skaičiumi, tiek intencijomis.

Apie galimą 30 tūkst. Rusijos karių dislokavimą pirmadienį pirmieji paskelbė amerikiečiai.

Vašingtono duomenimis, Maskva jau perkėlė apie 5 tūkst. karių į Baltarusiją.

„Matėme įrodymų, kad Rusija ketina išplėsti šį kontingentą iki daugiau kaip 30 tūkst. karių prie Baltarusijos sienos“ su Ukraina vasario pradžioje, pirmadienį JT Saugumo Tarybai pareiškė JAV ambasadorė Linda Thomas-Greenfield.

Netrukus po to JAV administracija nurodė Baltarusijoje dirbančių savo valstybės tarnautojų šeimoms palikti šalį.

Be to, amerikiečiai raginami nevykti į Baltarusiją „dėl savavališko įstatymų taikymo, sulaikymo rizikos ir neįprasto bei susirūpinimą keliančio rusų karinių pajėgų telkimo Baltarusijos pasienyje su Ukraina“.

Rusų karių dislokavimas Baltarusijoje vyksta Maskvai tebestiprinant savo kontingentą Ukrainos pasienyje, kur jau dislokuota per 100 tūkst. rusų karių.

Rusijos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad Rusijos karinės pajėgos jau įrengė stovyklą pratybų vietoje Bresto regione.

Baltarusijos gynybos ministerija tikina, kad pasibaigus pratyboms Rusijos kariai išvyks iš šalies.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys gruodžio mėnesį interviu 15min išsakė nuomonę, kad Rusija jau labai greitai gali okupuoti Baltarusiją.

„Reikia stebėti – jeigu Rusija įveda dar daugiau pajėgų, tai, sakyčiau, analogija 1940 metų, kas vyko Baltijos valstybėse – pilna Baltarusijos okupacija, o ne kažkokia sąjunga. Vienas iš variantų, kad gali tai nutikti, ir labai greitai“, – tuomet sakė generolas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas