Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 22

G.Nausėdos patarėjas: Seimas pasiruošė, ateina laikas daryti tai, kas pažadėta

Seimo darbą kol kas galima būtų vertinti kaip pasiruošiamąjį, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis. Tačiau artėjantys mėnesiai, jo įsitikinimu, bus vieni svarbiausių šio Seimo darbe – esą būtent kadencijos pradžioje geriausia siekti pažadėtųjų permainų.
Prezidentūra pasakė, ko tikisi iš „įsivažiavusio“ Seimo
Prezidentūra pasakė, ko tikisi iš „įsivažiavusio“ Seimo / 15min nuotr.

P.Mačiulis atsakymuose 15min teigė, jog prezidentūros santykiai ir su valdančiaisiais, ir su opozicija per 100 Seimo darbo dienų susiklostė tikrai geri.

Parlamentarai, anot jo, priėmė ir tokių sprendimų, kurie atliepia šalies vadovo iškeltą gerovės valstybės viziją.

Vienas jų – parlamentinių partijų susitarimas dėl švietimo – dar planuose. Tai, kaip dėl jo seksis tartis, G.Nausėdos patarėjo įsitikinimu, bus vienas iš rodiklių: turi šis Seimas galios ir valios, ar ne.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Išskiria pensijų didėjimą

– Kaip prezidentas vertina naują kadenciją pradėjusio Seimo darbą?

– Kol kas dar būtų per ankstyva vertinti – Seimas darbą pradėjo vos prieš 100 dienų, o pastarąjį mėnesį sesija nevyko, tad kol kas darbą galima būtų vertinti kaip paruošiamąjį.

Kas tikrai svarbu, kad Seimui pavyko laiku priimti 2021 metų valstybės biudžetą.

Taip pat buvo išspręstas nuotolinio darbo klausimas – labai norėtųsi tikėti, kad kovo mėnesį, o gal ir niekada, jo nebeprireiks, tačiau parlamento funkcionavimas ypatingomis sąlygomis yra labai svarbus.

Seimui pavyko patvirtinti ir kelis labai svarbius valstybės pareigūnų skyrimus – prisiekė nauja generalinė prokurorė, du Konstitucinio Teismo teisėjai, paskirtas Valstybinės energetikos reguliavimo tarynybos pirmininkas.

– Ar Seimo nariai demonstruoja aukštesnę politinę kultūrą, o gal skirtumų šiuo atžvilgiu, lyginant su ankstesniais metais, nėra?

– Pirmosiomis Seimo darbo dienomis aistrų būta gal kiek ir per daug, tačiau vėliau atmosfera aprimo.

Pirmosiomis Seimo darbo dienomis aistrų būta gal kiek ir per daug, tačiau vėliau atmosfera aprimo.

Daug kas Seimo darbe priklauso nuo parlamento vadovų, jų siekio ieškoti kompromisų, sutarimo, gebėjimo valdyti aistras. Manau, kad Seimo pirmininkei tai pavyksta.

– Kokius Seimo priimtus sprendimus prezidentas išskirtų kaip svarbiausius? Kodėl juos? Gal Seimas jau spėjo priimti sprendimų, kurie atliepia prezidento gerovės valstybės viziją? Kokie jie?

– Valstybės biudžete ir jį lydėjusiuose įstatymuose buvo priimta ne viena svarbi gerovės valstybės idėjas atitinkanti norma – numatytas spartesnis pensijų didinimas, kuris 2021 metais sieks beveik 10 proc., išsaugotos ir padidintos išmokos vaikams.

Taip pat – priimta vaistų priemokos teisingesnė kartelė, pirmą kartą nustatyta valstybinių pensijų indeksavimo sistema.

Patvirtinti ir būtini sprendimai sprendžiant pandemijos poveikį, pirmiausia, prastovų subsidijos ir „Sodros“ įmokų atidėjimas.

Taip pat – reforminis Valstybės kontrolės įstatymas.

Aktyviai bendrauja su visais

– Ar yra tokių sprendimų, kurių Seimas nesugebėjo priimti, nors, prezidento nuomone, derėjo, arba kurių nereikėjo priimti?

Nebūtinai tai – teisės aktų pakeitimai. Galbūt vadovybės formavimas, paskyrimai į institucijas.

– Laiko šios kadencijos Seimas turėjo tikrai nedaug, tad naujai kuriamus teisės aktus pamatysime kiek vėliau.

Gal kiek sklandesnis galėjo būti Seimo vadovybės formavimo procesas.

Tačiau tai buvo tik pirmosios darbo dienos, o galiausiai juk ir rezultatas šiandien yra toks, kuris, matyt, tenkina ir daugumą, ir opoziciją – paskirti 7 visoms parlamentinėms frakcijoms atstovaujantys Seimo pirmininkės pavaduotojai.

– Kaip klostosi prezidento ir valdančiosios daugumos, prezidento ir opozicijos santykiai? Kuo skiriasi, jei lyginsime su ankstesne opozicija ir valdančiaisiais?

– Prezidento patarėjų komanda aktyviai bendrauja su visomis frakcijomis, tad santykiai ir su opozicija, ir su valdančiąja dauguma yra tikrai geri.

Kaip ir ankstesnės kadencijos Seime, nei dauguma, nei opozicija, nėra monolitinės.

Skirtingos partijos turi skirtingas vertybes, svarbiausius programų akcentus, požiūrius, teisėkūros iniciatyvas, kurios joms atrodo svarbiausios.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen

Tad sėkmingas bendradarbiavimas – ir pačiame Seime, ir tarp skirtingų valdžios šakų – priklauso nuo bendravimo, gebėjimo pateikti ir išgirsti argumentus.

– Ko iš Seimo tikimasi pavasario sesijoje, ateityje?

– Geriausias laikas įgyvendinti permainas, kurios pažadėtos rinkėjams valdančiosios daugumos programoje – nuo ekonomikos iki švietimo, nuo kultūros iki aplinkosaugos – yra kadencijos pradžia.

Pavasario ir rudens sesijos bus vienos svarbiausių šios kadencijos Seimo darbe.

Tad, manau, pavasario ir rudens sesijos bus vienos svarbiausių šios kadencijos Seimo darbe – po jų galėsime pasakyti, kiek yra politinės valios ir galios pasiekti pokyčius.

Juo labiau, kad gyvename ir dar kurį laiką gyvensime ypatingomis pandemijos sąlygomis, o jų poveikį jausime ir ateityje.

Nacionalinis susitarimas dėl švietimo bus vienas tokių išbandymų ir Vyriausybei, kuri ėmėsi koordinuoti procesą, ir visoms partijoms – įstatymą galima priimti arba atmesti balsų dauguma, o štai dėl švietimo, dėl mūsų vaikų ir visos valstybės ateities, reikės susitarti visiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas