Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 23

G.Petkevičius: Kalėdiniai palinkėjimai Lietuvos gynybai, arba Kaip stiprės Lietuvos kariuomenė 2022-aisiais

Jeigu darbuojatės privačioje kompanijoje ar plušate Valstybės tarnyboje, tikriausiai jau gaunate Kalėdinius sveikinimo atvirukus elektroniniu paštu arba matote kontoroje šalia sekretorės išrikiuotas, kasmet mažėjančias, popierinių sveikinimų eilutes. Dažniausiai tokie sveikinimai būna pavedami vietinės administratorės kompetencijai, o džiugesys juos siunčiant ar gaunant gali išlikti visas dvi minutes. Žinoma, jeigu jūs pašto ar siuntų tarnybos direktorius, tikitės riebesnės pajamų eilutės šventinėse ataskaitose, bet tik tiek.
Pratybos „Barboros atsakas“
Pratybų „Barboros atsakas“ akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Reikalus gali pataisyti dovanų gautas vyno butelis, Kalėdinis pyragas ar bent jau suvenyras su siuntėjo atributika. Tačiau viskas greitai pamirštama, paprastai iki pat kito prieššventinio laikotarpio, kuomet ta pati nusiplūkusi administratorė iš naujo planuoja masinį sveikinimų siuntimą.

Šios publikacijos tikslas pasveikinti artėjančių Šv. Kalėdų bei Naujųjų metų proga Lietuvos kariuomenę ir visą šalies gynybą apskritai, išdėstyti kokių „dovanų“ ir „sveikinimų“ įrangos bei ginkluotės pavidalu galėtume sulaukti kitais metais, tikintis, kad šios „dovanos“ turės ilgalaikį džiuginantį poveikį visiems Lietuvos žmonėms.

Autoriui teko lankytis Gynybos resursų agentūroje prie Krašto apsaugos ministerijos ir jam demonstruoti gynybos pirkimų dokumentai (žinoma, ne slapti) buvo išdėstyti įspūdingo dydžio bei apimties informaciniuose grafikuose. Beje, gynybos pirkimai Lietuvoje, perspektyvos atžvilgiu, ilgiausią planavimo laikotarpį apimantis procesas. Ne mažiau kaip 10-ies metų trukmė – tokios apimties planavimo proceso nevykdo jokia kita Lietuvos institucija, taigi, laiko sudėlioti poreikiams ir resursams pakanka. Kaip ir dauguma planų, gynybos pirkimų planavimas yra dinamiškas procesas – geopolitinė situacija, skiriamas finansavimas, technologiniai iššūkiai ar galimybė norimą ginkluotę bei techniką įsigyti palankiomis sąlygomis, gali projektą, kurio vykdymo data buvo numatyta, tarkime 2025-aisiais, stumtelėti laiko skale aukštyn arba žemyn.

2022-ieji, mano galva, bus sėkmingi ir turiningi Lietuvos gynybos įsigijimų metai, kuriuos, savo ruožtu, galime padalinti į dvi sąlygines dalis: kokios, jau užsakytos, gynybos priemonės pasieks mūsų šalį bei kokias ginkluotės ar technikos pirkimo sutartis pasirašysime.*

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas