Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 20 /09:32

G.Skaistė: abejotinos reputacijos žmonėms finansų sektoriuje nėra vietos

Teisėsaugos ir priežiūros institucijoms atliekant tyrimus dėl Ievos Trinkūnaitės valdomos finansinių technologijų bendrovės „Foxpay“ veiklos, finansų ministrė sako, kad abejotinos reputacijos žmonėms finansų sektoriuje nėra vietos.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Finansų sektorius yra sritis, kuri remiasi vartotojų pasitikėjimu, todėl bet kokiu atveju asmenims su klausimų keliančia reputacija šiame sektoriuje nėra vietos ir į tuos klausimus institucijos turės atsakyti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė Gintarė Skaistė.

Ji sakė besitikinti, kad vienos įmonės reputacija neturės poveikio visai finansinių technologijų sektoriaus ekosistemai.

„Turime tikrai gerų pavyzdžių, kaip sėkmingai veikia įmonės, yra patikimos ir teikia įvairias inovatyvias paslaugas vartotojams, kuria aukštos pridėtinės vertės darbo vietas“, – teigė G.Skaistė.

Nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikianti „Foxpay“ teisėsaugos akiratyje atsidūrė Lietuvos bankui dar kovo mėnesį pradėjus įmonės patikrinimą aiškinantis galimus jos valdymo, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos ir informacijos saugumo pažeidimus, taip pat galimai neteisėtą jos klientų veiklą ir jų lėšų tvarkymą.

Specialiųjų tyrimų tarnyba taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ veiklos. Ji tiria galimą nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą ir kišimąsi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Pasak G.Skaistės, po šių tyrimų paaiškės, ar reikalingi reguliavimo pokyčiai.

„Savotiškai atrodo, kai jautria informacija disponuojančios institucijos pateikia informaciją apie finansų sektoriuje veikiančius dalyvius tik tuomet, kai jų paklausia. Jeigu to klausimo nesuformuluotum, atrodo, kad ir problemos nėra“, – sakė ministrė.

„Tie žmonės, kurie turi jautrią informaciją, matyt, turėtų jausti pareigą informuoti valstybės vadovus ir sprendimus priimančius asmenis, kad yra galimos rizikos, nes jie tą informaciją turi, mes tos informacijos neturime“, – kalbėjo G.Skaistė.

Kaip trečiadienį skelbė BNS, „Foxpay“ savininkė I. Trinkūnaitė, siekdama iš buvusios ministrės Monikos Navickienės vyro įsigyti šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančią įmonę „Litlab“, vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai melavo apie savo ryšius su dėl finansinių nusikaltimų kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu).

Be to, nustatyta, jog I.Trinkūnaitė tinkamai nebendradarbiauja su „Foxpay“ patikrinimą atliekančiu Lietuvos banku.

Vyriausybė, remdamasi vyriausybinės komisijos išvada, birželio 5 dieną pripažino, kad I.Trinkūnaitė neatitinka nacionalinio saugumo interesų, bei nustatė, kad verslininkė neturi teisės dalyvauti ir balsuoti įmonės akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

Ryšiai su I.Trinkūnaite ir V.Germanu kainavo postą M.Navickienei – praėjusią savaitę ji atsistatydino iš ministrės pareigų. Laikinai ias pareigas pavesta eiti G.Skaistei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius