Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 04

G.Thunberg Briuselio politikams: pripažinote, kad namai dega, ir nuėjote miegoti

Su klimato kaita kovojanti paauglė Greta Thunberg trečiadienį lankėsi Europos Parlamente (EP) Briuselyje. Ji kritikavo, kad, nors Europos Sąjunga (ES) žadėjo imtis lyderės vaidmens dėl egzistencinio pavojaus, kylančio klimato krizės akivaizdoje, toliau yra trypčiojama vietoje.
Greta Thunberg
Greta Thunberg / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie pasaulinius klimato kaitos iššūkius G.Thunberg diskutavo su EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto (AVSMSK) nariais.

Nors kai kurie renginiai EP rūmuose buvo atšaukti dėl koronaviruso grėsmės, šis neeilinis EP komiteto renginys – ne.

Susitikimas vyko po to, kai buvo patvirtintas Europos Komisijos siūlymas dėl Europos Sąjungos (ES) klimato įstatymo, kurio tikslas, kad iki 2050 metų Europoje būtų visiškai atsisakyta šiltnamio efektą sukeliančių anglies dioksido dujų išmetimo.

Reikalavo veiksmų, o ne žodžių

G.Thunberg prisistatė kaip klimato ir „Penktadieniai už ateitį“ aktyvistė. Ji sakė, kad daugiau kaip pusantrų metų jos bendraminčiai aukoja savo išsilavinimą prostestuodami prieš politikų neveiklumą.

Rugsėjį daugiau kaip 7 mln. žmonių visame pasaulyje išėjo į gatves reikalaudami atsižvelgti į mokslininkų žodžius dėl planetos ateities.

Pasak jos, tada 2019 metų lapkritį EP paskelbė apie pavojų dėl klimato kaitos ir aplinkos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg vėl piketuoja prie Švedijos parlamento
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greta Thunberg vėl piketuoja prie Švedijos parlamento

„Jūs sakėte, kad ES imsis lyderės vaidmens dėl egzistencinio pavojaus, kylančio dėl klimato krizės. Tai buvo nuostabi naujiena. Kai jūsų vaikai paskelbė pavojaus signalą, jūs išėjote laukan, pažiūrėjote, užuodėte orą, jūs pareiškėte: Taip, namai iš tiesų dega, tai – ne melagingas signalas. Tačiau tada jūs sugrįžote atgal, baigėte vakarienę, baigėte žiūrėti filmą ir nuėjote miegoti. Net nepaskambinę gaisrininkams. Apgalestauju, bet tai – nelogiška“, – EP komitete sakė G.Thunberg.

Taip, namai iš tiesų dega, tai – ne melagingas signalas. Tačiau tada jūs sugrįžote atgal, baigėte vakarienę, baigėte žiūrėti filmą ir nuėjote miegoti. Net nepaskambinę gaisrininkams.

Aplinkosaugos aktyvistė pabrėžė, kad tai neturi jokios prasmės. Anot jos, kai namai dega, nelaukiama dar poros metų gaisrui gesinti. Tačiau, anot G.Thunberg, būtent tai dabar siūlo EK.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP vidinis kiemas
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./EP vidinis kiemas

Merginos nuomone, Komisijos pristatyta nulinė anglies dioksido išmetimo emisija 2050-aisiais netiesiogiai reiškia prisipažinimą, kad yra pasiduodama, yra pasiduodama dėl Paryžiaus susitarimo, dėl pažadų ir to, ką galima padaryti užtikrinant saugią savo vaikų ateitį.

„Turime mažesnę nei 50 procentų galimybę, kad aplinkos temperatūra nešiltų daugiau nei pusantro laipsnio. Šis klimato teisės aktas neparemtas siekiu užtikrinti pasaulinę lygybę bei siekiu užtikrinti nulinę teršalų situaciją ateityje“, – nurodė ji.

Nors toks įstatymas siunčia signalą, esą imamasi reikiamų veiksmų, bet, G.Thunberg nuomone, taip nėra. Ji sakė, kad vis dar esame krizėje, kurios niekas niekada nevertino kaip krizės.

„Turime daugybę puikių sprendimų, turime beprecendentę gerovę ir finansinius šaltinius. Turime daug geros valios ir nesuskaičiuojamą skaičių žmonių, kurie pasirengę padaryti viską, ką gali, kad padėtų“, – europarlamentarams kalbėjo G.Thunberg.

„Travel Planet“ nuotr./Patagonijos ledynai
„Travel Planet“ nuotr./Patagonijos ledynai

Tai, ko neturime, jos žodžiais, supratimo, lyderystės, o visų pirma – laiko. Kovai su anglies dioksido skirti biudžetų ištekliai sparčiai „tirpsta“.

Pasak G.Thunberg, visi veiksmai, skirti kovai su klimato kaita, bus neveiksmingi, jeigu neapims reikalingų dalykų. Tačiau yra įmanomas kelio gairių planas, kad užtikrintumėme žmonijos ateitį.

Klimato aktyvistė pabrėžė, kad esame atsidūrę didžiausioje klimato kaitos krizės akivaizdoje.

Negalima apsimesti, kad įstatymas, kuriuo niekas neturi vadovautis, yra įstatymas, apsimesti, jog gali būti lyderiais sprendžiant klimato kaitos klausimą, bet toliau steigti bei subsidijuoti anglies kuro infrastruktūrą, kad tušti žodžiai gali įveikti krizę.

Asmeninio albumo nuotr./Greta Thunberg
Asmeninio albumo nuotr./Greta Thunberg

„Tai turi baigtis. Joks politikos planas ar susitarimas nebus beveik pakankamas, tol, kol toliau bus ignoruojamas dabar esantis anglies dioksido biudžetas. Mums nereikia tikslų 2030 ar 2050 metams. Mums jų reikia 2020 metams ir visiems būsimiems metams. Turime drastiškai mažinti emisijas dabar“, – Briuselyje pabrėžė G.Thunberg.

Mums nereikia tikslų 2030 ar 2050 metams. Mums jų reikia 2020 metams ir visiems būsimiems metams. Turime drastiškai mažinti emisijas dabar.

Straipsnio autorė lankosi Briuselyje vykstančiame seminare žurnalistams „Ilgas kelias lyčių lygybės link: ką dar reikia padaryti?“ Kelionės išlaidos bus padengtos Europos Parlamento. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas