Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 31 /20:52

Gamtos stichija negailėjo nei gyvų, nei mirusiųjų: kapinėse išvartyti paminklai, paplauti kapai

Daugiau nei parą liepos 28-29 d. siautusios audros nuostoliai dar skaičiuojami. Pridaryta jų ir kapinėse, kur darbo užtenka ir kapinių tvarkymu besirūpinančioms savivaldybėms ar įmonėms, ir žmonėms, kurių artimieji ten palaidoti. Vieni pirmųjų nuogąstavimais dėl įgriuvusių kapų pasidalijo Akmenės rajono savivaldybės atstovai, kadangi liūtis nuplovė vieno iš Papilės piliakalnio šlaitus, o ant kito – kapinės. Medžių vėtra privartė ir Panevėžio, Vilniaus kapinėse.
Audros nuniokotos Šilaičių kapinės
Audros nuniokotos Šilaičių kapinės / Sandros nuotr.

Jau pirmadienį, dar audrai nerimstant, Vilniaus kapines prižiūrinti aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“ pasidalino paraginimu gyventojams šią savaitę nevykti lankyti artimųjų kapų.

„Vėjas kapinėse prilaužė šakų ir išvartė medžių. Šiuo metu dirbame, kad kuo operatyviau pašalintume audros padarinius. Deja, matome, kad kai kurie antkapiai buvo apgadinti.

Vis dėlto labai prašome gyventojų neskubėti į kapines ir palaukti, kol jose lankytis taps saugu“, – tuomet teigė Diana Lubė, „Ecoservice“ teritorijų priežiūros verslo direktorė.

Po siautusios audros daugiau ar mažiau nukentėjo visos Vilniaus kapinės. Kapinėse pavojingai paveikti apie 200 medžių.

Trečiadienį D.Lubė papildė, kad audra žalos pridarė iš esmės visose Vilniaus kapinėse, tada tvarkymui reiks bent kelių savaičių.

„Po siautusios audros daugiau ar mažiau nukentėjo visos Vilniaus kapinės, nes jose visose yra brandžių medžių. Suskaičiavome, kad kapinėse pavojingai paveikti beveik 200 medžių – jais pasirūpinsime iki šios savaitės pabaigos. Bendras kapinių tvarkymas užtruks apie 2-3 savaites.

Suprantame, kad gyventojai rūpinasi ir nori kuo greičiau įvertinti situaciją ir audros jų artimųjų kapams padarytą žalą, tačiau šią savaitę išlieka prašymas susilaikyti nuo vykimo į amžinojo poilsio vietas“, - kalbėjo D.Lubė.

Nukentėjo dvejos Panevėžio kapinės

Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis, kaip atrodo Panevėžio Šilaičių kapinės. Čia išvartytos didžiulės pušys, apgadinti antkapiai, kapaviečių tvorelės. Kai kur vaizdas atrodo tikrai siaubingai.

Po įrašu pasipypė komentarai, kur ne tik apgailestauta dėl nelaimės, bet ir dalintasi mintimis, kad kapinėse nereikalingi medžiai, nes štai – praūžė stichija ir tiek nuostolių.

Kaip antradienį pranešė Panevėžio miesto savivaldybė, per audrą gana stipriai nukentėjo Šilaičių ir Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros kapinės: „Šiuo metu specialistai apžiūri padarinius ir vertina situaciją, padarytą žalą.“

Kol kas yra suskaičiuota, kad šiose miesto kapinėse pažeista apie 50 kapaviečių, bet tikslus skaičius paaiškės kitą savaitę, kai prasidės vėtros išvartytų medžių šalinimo darbai. Kol kas savivaldybė sako sukoncentravusi visas pajėgas į miesto tvarkymą, tad kapinėms teks palaukti.

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus specialistai patvirtina, kad audros padariniai padarė žalos Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros ir Šilaičių kapinėse.

„Smarkių liūčių ir vėjo neatlaikė aukšti medžiai, daugiausiai pušys. Komisija po apžiūros suskaičiavo, kad medžiai užvirto ant 50 kapaviečių. Tikslus apgadintų ir suniokotų kapaviečių skaičius paaiškės, kai nulūžę ir išvirtę medžiai kapinėse bus pašalinti ir pasimatys pilnas vaizdas.

Šiuo metu atlikta kapaviečių apžiūra, nufotografuota, savivaldybė įsipareigoja medžius pašalinti nuo visų kapaviečių. Tvarkyti medžius ir suniokotas kapines komunalininkai planuoja kitą savaitę, nes šiuo metu intensyviai likviduojami audros padariniai Panevėžio mieste, kur lūžusių ir išvirtusių medžių yra per 200.

Kadangi tokie darbai imlūs laikui, skubama kuo greičiau sutvarkyti miestą“, – situaciją 15min komentavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Ragina žmones neiti

Kaip skelbia portalas „Jūsų Panevėžys“, kapinių prižiūrėtojai ragina žmones susilaikyti nuo artimųjų kapų lankymo bent jau kelias dienas, kol nebus sutvarkyti audros padariniai.

„Šią savaitę siūlome susilaikyti nuo vykimo į kapines. Dėl to, kad yra tikrai pavojingų medžių, kurie yra pavirtę, kuriuos sutvarkyti prireiks šiek tiek laiko. Ne tik nulūžę medžiai, bet ir dar nenukritusios nulaužtos medžių šakos ir kelia didžiausią riziką“, – naujienų portalui JP sakė Šilaičių kapinių administratorė Sigutė Liaudanskienė.

Ji teigė, kad kapavietės nuo virtusių medžių nukentėjo smarkiai.

Šią savaitę siūlome susilaikyti nuo vykimo į kapines. Dėl to, kad yra tikrai pavojingų medžių, kurie yra pavirtę, kuriuos sutvarkyti prireiks šiek tiek laiko.

„Virto aukštos pušys neatlaikiusios stipraus vėjo. Kai kurie medžiai virto su visomis šaknimis ir išardė kapavietės. Dabar žiūrime, vertiname, skaičiuojame. Audros padarytos žalos atvyks įvertinti miesto Savivaldybės atstovai.

Tarnybos išveš nuvirtusius medžius, o dėl žalos atlyginimo žmonėms teks kreiptis į Savivaldybę“, – kalbėjo kapinių administratorė.

Vertins savivaldybė

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rita Skrebienė portalui teigė, kad komisija vyks į kapines ir vertins audros padarytus nuostolius.

Sandros nuotr./Audros nuniokotos Šilaičių kapinės
Sandros nuotr./Audros nuniokotos Šilaičių kapinės

„Privalome važiuoti į kapines ir vietoje įvertinti audros padarinius. Fotografuosime nuvirtusius medžius, surašysime visas kapavietes, kurios nukentėjo nuo išvirtusių medžių. Viskas bus suskaičiuota ir įvertinta. Susieksime su atsakingais žmonėmis ir spręsime, kaip tvarkyti kapines, nes labiausiai nukentėjo Šilaičių ir Kristais Karaliaus kapinės“, – sakė R.Skrebienė.

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, žmonės, kurių artimųjų kapavietės nukentėjo per audrą, gali kreiptis į Savivaldybę dėl žalos atlyginimo.

„Savivaldybėje yra sudaryta Panevėžio miesto savivaldybės padarytos žalos atlyginimo nagrinėjimo komisija, kuri įvertins kiekvienai kapavietei padarytą žalą. Reikės pristatyti dokumentus, kiek buvo išleistą pinigų kapavietei įrengti, antkapį pastatyti“, – aiškino R.Skrebienė.

Akmenės rajono savivaldybė dar pirmadienį pranešė, kad rajone stiprūs lietūs ir vėjas pridarė žalos, daugiausia – Kruopių, Papilės ir Naujos Akmenės kaimiškojoje seniūnijoje. Ten taip pat nukentėjo kapavietės – kai kurie kapai įgriuvo arba įkrito. Ypač nuogąstauta dėl Papilės piliakalnių, nes vieno šlaitai nuslinko, bet ne to, ant kurio yra kapinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas