Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 09

Gąsdina senu melu: koronaviruso spyglio baltymai rodė imunitetą, ne COVID-19

Tuoj sukaks metai nuo pirmosios pasaulyje mirusiojo, kuris buvo pasiskiepijęs nuo COVID-19, autopsijos. Nors ši patvirtino, kad jau viena vakcinos dozė paskatina imuniteto kūrimąsi, internete vis dar plinta melagiena, esą tai parodė, kad skiepai žmogų užkrečia virusu. Patys tyrėjai teigia, kad autopsijos rezultatai buvo interpretuoti klaidingai.
Ligoninė Taline
Ligoninė / Postimees Grupp/Scanpix Baltics nuotr.

„Užkrėtė“ baltymais?

Žinia apie autopsijos rezultatus neseniai buvo paskelbta socialinio tinklo „Facebook“ grupėje, kurioje pasiskiepijusieji nuo COVID-19 pasakoja, kokį poveikį patyrė, ir diskutuojama apie vakcinas.

Įraše skelbiama: „Pirmasis mirusio asmens, paskiepyto nuo COVID-19, skrodimas parodė, kad visuose kūno organuose yra dygliuotųjų baltymų.

Vokietijos mokslininkai pirmą kartą pasaulyje atliko mirusio žmogaus skrodimo, kuris prieš mirtį buvo „paskiepytas“ nuo COVID-19, tyrimą. Jie nustatė, kad kiekvienas mirusio asmens kūno organas buvo užkrėstas smaigalių baltymais.“

86 metų vyras maždaug mėnesį iki mirties pasiskiepijo nuo koronaviruso.

Čia pat pacituota tyrimo ataskaita: „Apibendrinant galima teigti, kad paskiepyto mRNA vakcina skrodimo atvejo tyrimo rezultatai patvirtina nuomonę, kad pirmąja vakcinos nuo SARS-CoV-2 doze jau gali būti sukeltas imunogeniškumas, o sterilus imunitetas dar nėra tinkamai susiformavęs.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Po skiepo nuo COVID-19 atliktos autopsijos rezultatai įraše interpretuojami netiksliai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Po skiepo nuo COVID-19 atliktos autopsijos rezultatai įraše interpretuojami netiksliai

Įrašo autorė pridėjo ir savo išvadą: „Kitaip tariant, nors COVID-19 vakcina sukėlė imuninį atsaką organizme, neatrodo, kad ji sustabdytų viruso plitimą visame organizme.

Tai tik dar vienas mokslinis įrodymas, kad COVID-19 vakcina greičiausiai daro daugiau žalos nei naudos ir iš tikrųjų gali net paspartinti koronaviruso plitimą.“

Po įrašu pateikta ir nuoroda į tyrimo ataskaitą.

„Išvados klaidinančios“

Čia paminėta informacija apie mirusįjį ir autopsijos rezultatus bei cituota išvada – tikra, tik jie interpretuoti netiksliai.

Panašius išvedžiojimus apie tariamai nuo vakcinos mirusį žmogų, kurio visame kūne esą buvo išplitęs koronavirusas, dar birželį skelbė interneto radijo pokalbių laidų vedėjas ir tinklaraštininkas amerikietis Halas Turneris

Jis taip pat citavo po skiepų nuo COVID-19 mirusio vyro palaikų tyrimo rezultatus.

Tinklaraštininkas paciento istoriją apibendrino taip: buvo suleista vakcina, vyras atsidūrė ligoninėje dėl opinio kolito, kurį esą sukėlė kraujo krešuliai, ten užsikrėtė COVID-19 nuo sergančio palatos kaimyno ir po 4 dienų mirė. Iš tokių detalių H.Turneris nusprendė, kad senolio organai buvo pažeisti prieš užsikrečiant, o virusui patekus į organizmą, vakcinos poveikis tik padėjo jam visur išplisti.

„H.Turnerio išvados, padarytos remiantis mūsų atvejo ataskaita, yra absoliučiai klaidinančios ir bemaž visos buvo priešingos mūsų įžvalgoms“, – apibendrino pagrindinis tyrėjas dr. Torstenas Hansenas iš Vokietijos Bielefeldo universiteto ligoninės Patologijos instituto.

Ekrano nuotr. iš halturnerradioshow.com/Plaučių vaizdu gąsdinama, esą vakcinos nuo COVID-19 virusu užkrečia visą kūną
Ekrano nuotr. iš halturnerradioshow.com/Plaučių vaizdu gąsdinama, esą vakcinos nuo COVID-19 virusu užkrečia visą kūną

Dar žiemą atlikto tyrimo ataskaita buvo paskelbta su prierašu „pirmoji pomirtinė paciento, paskiepyto nuo SARS-CoV-2, atvejo analizė“. Taip vadinamas konkretaus išskirtinio atvejo ar specifinių ypatybių, o ne apibendrintas tyrimas, kuriame analizuojama gerokai daugiau duomenų. Todėl tokio tyrimo rezultatus reikia interpretuoti itin atidžiai.

Kamavo ne viena liga

Ataskaitoje aprašytas 86 metų senjorų namų gyventojo, kuris, nejausdamas jokių COVID-19 simptomų, sausio pradžioje buvo paskiepytas pirmąja „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos doze, atvejis. Senolis jokių klinikinių simptomų po to nejautė.

Po poros savaičių nualpęs per pusryčius, dėl stiprėjančio viduriavimo 18-ą dieną po skiepo jis atsidūrė ligoninėje. COVID-19 testo rezultatas buvo neigiamas, tačiau buvo nustatytas nedidelis gastritas.

Vėliau testas buvo pakartotas, rezultatas buvo neigiamas. Tačiau 24-ą dieną infekcija buvo nustatyta senolio palatos kaimynui, o kitą dieną – ir jam pačiam (greičiausiai užsikrėtus nuo greta gulėjusio paciento, ligos simptomų nebuvo). Dar kitą dieną – praėjus beveik keturioms savaitėms po skiepo – paciento gyvybė užgeso dėl ūminio inkstų ir kvėpavimo nepakankamumo.

Tyrėjai padarė išvadą, kad viduriavimą sukėlė išeminis kolitas – storosios žarnos uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Jį lemia susilpnėjęs kraujo tekėjimas, dėl kurio pradeda nykti audiniai. Vyrą jau anksčiau kamavo ši liga ir stipri aterosklerozė, dėl kurios organus ir audinius pasiekia mažiau kraujo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./COVID ligoninės skyrius

Pasak atvejo tyrėjo T.Hanseno, senoliui nebuvo išsivystęs opinis kolitas dėl kraujo krešulių. Tam tikrose žarnyno srityse kraujagyslės yra ypač lengvai pažeidžiamos aterosklerozės. Dėl to atitinkamoje žarnos dalyje išsivysto uždegiminė liga, vadinama išeminiu kolitu.

Atliktus storosios žarnos audinių endoskopiją, viruso RNR nebuvo aptikta. Kaip ir kraujo krešulių – apie juos ataskaitoje visai nekalbama. „Apibendrinant galima teigti, kad išeminis kolitas buvo viduriavimo priežastis ir jo nesukėlė skiepai“, – pabrėžė mokslininkas.

Jo žodžiais, vyrą pakirto bakterinė pneumonija ir nerasta jokio ženklo apie skiepų šalutinį poveikį. Tyrėjai nurodė nepastebėję jokių būdingų morfologinių (struktūrinių) COVID-19 požymių.

Jau pirma dozė kūrė imunitetą

Ištyrus kai kuriuos mirusiojo organus, septyniuose iš devynių (burnos ertmėje, nosies gleivinėje, trachėjoje, plaučiuose, širdyje, inkstuose ir galvos smegenyse) buvo nustatytos atitinkamos SARS-CoV-2 ciklo ribinės vertės.

Jų nebuvo tik kepenyse ir uoslės svogūnėlyje (stuburo priekinių smegenų nervinėje struktūroje, kuri susijusi su uosle.

Ekrano nuotr. iš ijidonline.com/Viruso požymių buvo rasta tik šiuose organuose
Ekrano nuotr. iš ijidonline.com/Viruso požymių buvo rasta tik šiuose organuose

„Šie rezultatai gali reikšti, kad pirmoji vakcinacija sukelia imunogeniškumą, bet ne visišką imunitetą“, – pažymėjo tyrėjai. Kitaip tariant, vakcina jau paskatino imuninį atsaką, bet negarantavo tvirto imuniteto, kuris sustabdytų virusą nuo ligos sukėlimo.

Kaip T.Hansenas teigė tinklalapiui FactCheck.org, nors paskutinio testo rezultatas buvo teigiamas, pacientas nemirė nuo COVID-19. Priešingai – mokslininkai įsitikinę, kad pradėjęs kurtis imuninis atsakas apsaugojo nuo ligos.

Mokslininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad senolis buvo paskiepytas tik viena vakcinos doze. Pakankamas imunitetas susidaro tik po antros dozės praėjus dar dviem savaitėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai