Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 12

Gąsdina veltui: dirbtiniai saldikliai nesukelia staigios ir netikėtos mirties

Vienas lietuviškas tinklalapis bando išgąsdinti skaitytojus, teigdamas, kad dirbtiniai saldikliai sukelia staigią ir netikėtą mirtį. Tačiau mokslinio tyrimo rezultatus jie interpretavo neteisingai.
Saldainiai
Saldainiai / „Shutterstock“ nuotr.

Tinklalapis paranormal.lt paskelbė straipsnį, kuriame, remdamiesi ekspertais, aiškina, esą dėl dirbtinių saldiklių žmonės miršta „staiga ir netikėtai“.

Paranormal.lt
Paranormal.lt

Jame cituojamas interneto puslapis „Slay“. Šis savo ruožtu cituoja neseniai atliktą tyrimą, kuris buvo paskelbtas pripažintame žurnale „British Medical Journal“ (BMJ).

Slaynews.com
Slaynews.com

Tyrimą interpretavo klaidingai

Minimas tyrimas iš tiesų buvo atliktas 2009–2021 m. Prancūzijoje. Jo metu daugiau nei 100 tūkst. dalyvių turėjo atsakyti į klausimus apie savo sveikatą ir periodiškai teikti mokslininkams duomenis apie savo mitybą.

Tyrėjų tikslas buvo ištirti dirbtinių saldiklių, gaunamų iš įvairių šaltinių, sąsajas su širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Rezultatai parodė galimą tiesioginį ryšį tarp didesnio suvartojamo dirbtinių saldiklių kiekio ir didesnės širdies bei kraujagyslių ligų rizikos.

Tačiau ši analizė nepatvirtino, kad dirbtiniai saldikliai gali sukelti staigią ir netikėtą mirtį, kaip teigiama puslapyje „Slay“ ir jo tekstu paremtame lietuviškame straipsnyje.

Vienos iš tyrimo autorių – Charlotte Debras ir Mathilde Touvier– patikino, kad šis teiginys buvo klaidinga jų darbo interpretacija.

„Tai (tyrimas) rodo, kad dirbtinių saldiklių vartojimas – tarp daugelio kitų elgsenos ir aplinkos rizikos veiksnių – gali būti širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys“, – dienraščiui „USA Today“ sakė mokslininkės.

Nieko bendro su saldikliais

Aptarus tyrimo rezultatus, lietuviškame straipsnyje bandoma susieti praėjusiais metais išaugusį mirčių skaičių JAV ir dirbtinių saldiklių poveikį.

Nėra pagrindo tikėti, kad išaugęs mirčių skaičius JAV turi ką nors bendro su dirbtiniais saldikliais ar minėta analize.

Tyrimas buvo atliekamas nuo 2009 m. Prancūzijoje, o dirbtinių saldiklių populiarumas JAV išaugo jau praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Taigi neaišku, kodėl būtent praėjusiais metais išaugę mirtingumo skaičiai galėtų būti dirbtinių saldiklių vartojimo pasekme.

Nustatyti tikrąją priežastį, dėl ko mirčių skaičius ir JAV, ir likusiame pasaulyje (net ir nuslopus pandemijai) išliko aukštas, gana sudėtinga. Taip yra dėl to, kad dėl išaugusio mirtingumo kaltas ne vienas veiksnys.

Be to, dar nesurinkta visa informacija, reikalinga šiems veiksniams nustatyti. Mat tik visai neseniai pradėjome naujus metus, o bandoma įvertinti praėjusiųjų statistiką.

Mokslininkai jau nustatė kelias galimas išaugusio mirtingumo priežastis. Tarp jų iki šiol yra COVID-19 ir nuo šios ligos tebebandančios atsigauti sveikatos priežiūros sistemos, net vasaros metu kilusios karščio bangos.

Ar dirbtiniai saldikliai saugūs?

Nors dirbtiniai saldikliai neturi nieko bendro su pernai staiga išaugusiu mirtingumu, tyrimas visgi nurodė, kad juos vartojant ilgai ir nesaikingai gali padidėti rizika susirgti širdies ar kraujagyslių ligomis.

Kitame Ch.Debras atliktame tyrime buvo nustatyta, kad jo dalyviai, vartoję daugiausiai dirbtinių saldiklių, patyrė 13 proc. didesnę riziką susirgti vėžiu, palyginus su tais, kurie dirbtinių saldiklių nevartojo.

Tačiau šie tyrimai nurodo galimą, o ne priežastinį ryšį tarp dirbtinių saldiklių ir tam tikrų ligų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas