Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 07

Gatvėse – daugybė žmonių, neteisingai dėvinčių kaukes: policija dėl COVID-19 „negali mesti visų kitų darbų“

Kai kurie šalies gyventojai ignoruoja COVID-19 pavojų ir į gatvę eina be šalikėlio ar kaukės, dengiančios veidą. Dar daugiau tokių, kurie nesugeba kaukių dėvėti teisingai – jos nusmukusios žemiau nosies. Ką veikia policija, turinti fiksuoti šiuos pažeidimus? Laikinai pareigas einantis premjeras Saulius Skvernelis pabrėžia, kad pareigūnai turi ir kitų darbų, o Policijos departamentas nurodo, jog neišskiria karantino pažeidimų iš kitų.
Besitęsiantis karantinas Vilniuje
Besitęsiantis karantinas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min fotografas pirmadienio pavakarę valandą pasivaikščiojo sostinės gatvėmis. Per tą laiką jis užfiksavo ne vieną gyventoją, nekvaršinantį galvos dėl savo ir kitų apsaugos nuo COVID-19.

Policija: įstaigos savarankiškai stebi situaciją

Iš viso per savaitę, spalio 30–gruodžio 6 dienomis, policija fiksavo 72 pažeidimus dėl karantino sąlygų nesilaikymo. Iš jų – 56 fiksuoti darbo dienomis, 16 – savaitgalį.

„Apie 80 procentų nusižengimų fiksuojama dėl nosį ir burną dengiančių priemonių nedėvėjimo, apie 18 procentų yra saviizoliacijos nesilaikymo nusižengimų ir likę 2 procentai reikalavimų viešajame transporte, buriavimosi, viešojo maitinimo, prekybos vietose ar renginių organizavimo nesilaikymas“, – pirmadienį 15min nurodė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Policija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Policija

Ji teigė, jog fiksuojamų nusižengimų skaičius stabilus – tokių nei stipriai daugėja, nei mažėja.

Paklausta, ar pažeidimams, susijusiems su COVID-19, šiuo metu skiriamas išskirtinis policijos dėmesys, R.Janavičiūtė leido suprasti, kad ne.

„Tokio pobūdžio pažeidimams, kaip ir kitiems pažeidimams, yra skiriamas dėmesys. Pareigūnai turi nurodymus lankytis teritorijoje esančiuose prekybos centruose, parkuose ar kitose viešosiose vietose ir stebėti sąlygų laikymąsi, reaguoti į pranešimus dėl karantino reikalavimų nesilaikymo.

Kiekviena policijos įstaiga savarankiškai stebi esamą situaciją savo prižiūrimoje teritorijoje ir priima sprendimus dėl objektų stebėjimo ar specialaus patikrinimo“, – paaiškino Policijos departamento atstovė.

S.Skvernelis: nereikia savo rankomis didinti baisumo

Premjeras S.Skvernelis tikino, jog policija, kitos institucijos, prižiūrinčios karantino režimo laikymąsi, dirba pagal galimybes.

„Jos visos yra, turi savo funkcijas, vėlgi [veikia] pagal galimybes ir apimtis. Jūs tą pačią policiją paminėjote – nei karantinas, nei koronavirusas kitų veikų, kur reikia policijai dirbti, nesustabdė. Nusikaltimai vyksta, žmonėms pagalbą reikalinga suteikti, kontrolę vykdyti visur. Jie, aišku, tą darys, bet supraskime, kad negali mesti visų kitų darbų ir vykdyti vien tik šitą kontrolę“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vyriausybė dėstė S.Skvernelis.

Jis akcentavo, jog laikytis ribojimų ir taisyklių – visų mūsų atsakomybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Kažkas susirgo, persirgo, ar deja, neteko savo artimo arba kolegos, mes tada kažkaip kitaip požiūrį keičiame. O kai to nematome – ai, nieko čia baisaus nėra. O tikrai yra baisu, to baisumo nereikia savo rankomis didinti“, – kalbėjo laikinai pareigas einantis ministras pirmininkas.

„Kol vakcinos nėra, viruso plėtimo stabdymo priemonės yra kitokios. Jeigu manome, kad jų galime nesilaikyti, po savaitės, po dviejų savaičių čia stovės kiti žmonės ir kalbės apie kitus draudimus ir įvedamus ribojimus“, – turėdamas omeny, jog darbą netrukus pradės Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė, tikino S.Skvernelis.

VIDEO: S.Skvernelio ir A.Verygos komentarai pratęsus karantiną ir sugriežtinus jo taisykles

A.Veryga: nelaukim, kol prie kiekvieno prieis policija

Operacijų vadovas, laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, jog praeiviai, matydami, kad kažkas neteisingai dėvi kaukę, turėtų reaguoti ir išsakyti pastabą.

„Nelaukim, kol prie kiekvieno prieis policija. Padarykim tą ir patys pilietiškai, kur tai bebūtų – viešoje vietoje ar parduotuvėje“, – ragino ministras.

Jis sakė manantis, kad policija bei kitos institucijos stengiasi užtikrinti viešąją tvarką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Manau, kad policijos pareigūnai ir miesto viešos tvarkos pareigūnai, ir matėm žinutes, kad kai kurie miestai ir šaulius pasitelkė, tikrai stengiasi prižiūrėti, ypatingai viešose vietose, kad žmonės nesibūriuotų“, – per spaudos konferenciją pirmadienį kalbėjo jis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pirmadienio duomenimis, 14 dienų sergamumas COVID-19 liga 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje siekia 1037,5. Pagal šį sergamumo rodiklį esame trečia šalis Europoje.

Tiesa, Lietuvos statistikos departamento duomenys kiek kitokie – rašoma, kad sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų Lietuvoje siekia 996,2.

Pirmadienį kadenciją baigianti Vyriausybė priėmė naujus karantino ribojimus, kurie įsigalios trečiadienį. Patį karantiną ministrų kabinetas pratęsė iki gruodžio 31-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas