Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 06

Gediminas Kirkilas gesina gaisrus: „Be partijos pritarimo niekas nieko nepasirašys“

Socialdemokratų frakcijos lyderio Andriaus Palionio su premjeru Sauliumi Skverneliu trečiadienį sutarto memorandumo dėl tolimesnio bendro darbo autorius, įtakingas socialdemokratas Gediminas Kirkilas imasi gesinti gaisrą, kurį pats sukėlė. Anksčiau teigęs, kad memorandumas gali būti pasirašytas iki sekmadienio, dabar politikas jau tvirtina, kad be partijos tarybos pritarimo nieko nebus daroma.
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Kirkilas neslepia, kad tai jis memorandumą sugalvojo ir rugpjūčio viduryje partijos valdybai pasiūlė kaip išeitį išsaugant koaliciją.

Tuomet portalui alfa.lt G.Kirkilas teigė, kad memorandumas gali būti pasirašytas iki rugsėjo 10 dienos.

„Jeigu būtų pasirašytas toks memorandumas, pavyzdžiui, iki rugsėjo 10 dienos, tai jau rugsėjo 20 dieną, kai bus tarybos posėdis, bus galima pasakyti, kad „štai yra mūsų koalicijos partnerių naujas požiūris į mus“. Dabar dėl ko skyriai nepatenkinti? Jiems atrodo, kad koalicijos partneriai mus žemina, nesilaiko susitarimų“, – rugpjūtį alfa.lt aiškino G.Kirkilas.

Mūsų koalicijos partneriai nori pateikti, kad čia jau faktas, bet taip kol kas nėra, – sakė G.Kirkilas.

Tačiau dabar, kai apie sutarties pasirašymą iki Seimo rudens sesijos pradžios prabilo pats premjeras Saulius Skvernelis, o frakcijos seniūno A.Palionio derybas socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas pavadino akibrokštu partijai ir saviveikla, įtakingas socialdemokratas G.Kirkilas skubėti nebesiūlo.

„Laiko yra tam. Niekas ten ypatingai nesikeičia. Kol nėra priimti kiti sprendimai, koalicija dirba. Aš galvočiau, kad reikia visus išklausyti – ir prezidiumą, ir tarybą“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, memorandumas tikrai nebus pasirašytas be partijos valdymo struktūrų pritarimo.

„Dar nežinia, ar pati frakcija pritars. Manau, kad ji pirmoji turi priimti sprendimą, nes jai reikės tą programą vykdyti, o ne kam kitam. Teoriškai ji gali priimti sprendimą jau sekmadienį. Tuomet memorandumą svarstytų partijos taryba ar prezidiumas. Taip pat gali būti, kad reikės palaukti, kol baigsis mūsų skyrių konferencijos“, – teigė G.Kirkilas.

G.Kirkilas: premjeras bando supriešinti

Anot jo, trečiadienį premjeras S.Skvernelis apie skubų memorandumo pasirašymą prabilo tyčia – norėdamas pademonstruoti, kad socialdemokratai susiskaldę.

„Premjeras gali įvairiai galvoti, bet mes esame partija, mes nesame laikinas būrys, kuris subėga prieš rinkimus. Pas mus yra institucijos ir jos nuomonę pareikš. Frakcija taip pat nuomonę pareikš. Mūsų koalicijos partneriai nori pateikti, kad čia jau faktas, bet taip kol kas nėra“, – sakė G.Kirkilas.

Jis kritikavo ir premjero sprendimą susitikti tik su socialdemokratų frakcijos seniūnu A.Palioniu, nepakviečiant partijos pirmininko G.Palucko.

„Manau, kad nelabai korektiškai pasielgė premjeras, kuris kvietėsi susitikti tik frakcijos seniūną, o ne partijos pirmininką. Manau, kad, jeigu koalicijos partneriai nori gerų santykių koalicijoje, jie turi galvoti apie tai. Čia yra bandymai mus pastatyti prieš partijos pirmininką, bet tai nepavyks, nes mes esame patyrę žmonės“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, socialdemokratų minčių apie pasitraukimą iš koalicijos kaltininkai taip pat yra „valstiečiai“, todėl jiems nereikėtų pleišto kalti dar giliau.

„Jie dabar pradėjo demonstruot, kad koalicijos partnerių nebereikia, jie gali su kitais susitarti, tai kas čia per dalykai? Koalicijos partnerius reikia informuoti dėl visos Vyriausybės veiklos. Pavyzdžiui, jūs galvojate, kad mokesčių reformos projektas buvo derintas su mumis? Tikrai nebuvo derintas. Mes niekaip nebūtume pritarę „Sodros“ luboms“, – teigė G.Kirkilas.

Memorandumas tinka dviem atvejais

G.Kirkilas sako, kad memorandumas kol kas nė nėra iki galo suderintas, todėl vargu, ar jį būtų galima pasirašyti labai skubiai. Dokumento projekto sako neturintis ir pats idėjos autorius.

Pasak G.Kirkilo, socialdemokratai jame siūlys įrašyti ne tik bendradarbiavimo taisykles, kad būtų išvengta situacijų, kai „valstiečiai“ nesulaukę koalicijos partnerių paramos ima pasirašinėti sutartis su opozicija, bet ir svarbiausius rudens darbus.

„Mes galvojame, kad ne valdymo reformos yra esmė. Esmė yra posūkis į socialiai teisingesnę politiką, kurios iš mūsų reikalauja ir Europos Komisija. Dabar mes užsiimame tik valdymo reformomis. Taip, jos irgi reikalingos, bet tai nėra pagrindinis dalykas. Mes siūlome įrašyti progresinius mokesčius, paramą šeimai didesnę nei dabar siūlo Vyriausybė“, – vardijo G.Kirkilas.

Idėjos pasiūlyti „valstiečiams“ pasirašyti memorandumą autorius pripažįsta, kad idėja kilo kaip planas išgelbėti koaliciją, tačiau dabar jis neatmeta, kad jis gali tapti ir paramos Mažumos Vyriausybei sutarties pagrindu.

„Aš manau, kad bet kokiu atveju memorandumas yra forma pasiūlyti mūsų kolegoms koalicijos partneriams realią darbotvarkę. Čia yra jo tikslas. O kaip bus nuspręsta, čia jau kitas dalykas. Gali būti trys variantai: gali būti sprendimas išeiti iš koalicijos, gali būti sprendimas paremti Mažumos Vyriausybę, gali būti sprendimas likti koalicijoje“ .

Pasak G.Kirkilo, memorandumą būtų galima pasirašyti dviem atvejais – jei bus nutarta likti koalicijoje arba, jei bus nutarta remti Mažumos Vyriausybę.

„Jei taryba nutars išeiti, tai ir išeis. Galima nutarti išeiti, bet, jei jie pritaria darbų programai, tada galime paremti Mažumos Vyriausybę“, – aiškino G.Kirkilas.

Kol kas pats socialdemokratas tikina balsuosiantis už tai, kad pasirašius memorandumą koaliciją verta išsaugoti.

„Jeigu jie pritartų mūsų politinei darbotvarkei, aš balsuočiau už pasilikimą, taip“, – teigė G.Kirkilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas