Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 23

Geidžiamas pedofilų grobis – našlaičiai

Šimtai Lietuvos gyventojų netrukus gali pateikti ieškinius valstybei dėl globos namuose vaikystėje patirto lytinio prievartavimo. Užsienyje teismai tokiomis bylomis buvo užversti prieš dešimtmetį, šeštadienį rašo „Lietuvos rytas“.
Pedofilija
Pedofilija / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Neseniai Vilniuje sulaikyti pedofilai, kelerius metus lytiškai prievartavę berniukus iš globos namų, yra tik šio baisaus reiškinio ledkalnio viršūnė. Manoma, jog pričiupti pavyksta tik mažą dalį vaikų prievartautojų.

Nuteisti pedofilai kalėjime praleidžia vos keletą metų, o išėję į laisvę vėl griebiasi seno ir išbandyto metodo – pinigais ir alkoholiu į savo pinkles vilioja be tėvų augančius vaikus.

Vasarą Valakampių paplūdimiuose poilsiaujantys vilniečiai nė neįtaria, kad atsiduria pedofilų pamėgtuose medžioklės plotuose. Būtent čia ir buvo užkalbintas vienų sostinės vaikų globos namų auklėtinis.

Tąkart pedofilai tikrai galėjo džiaugtis pasirinkta auka. Jie ne tik už pinigus prievartavo šį vaiką, bet ir pavertė savo tarpininku. Vėliau iškrypėlių prašymu šis berniukas atvesdavo ir daugiau globotinių, sutinkančių parsidavinėti už pinigus. Už tokį tarpininkavimą nepilnamečiui buvo sumokama. Mokėjo nuo 10 iki 50 litų

Greičiausiai pedofilai derėdavosi arba pasinaudodavo vaikų naivumu, nes kaina svyravo nuo 10 iki 50 litų. Vaikai eidavo pas pedofilus per atostogas arba tuo metu, kai turėjo būti mokykloje.Vilniaus apygardos prokuratūra šiuo metu yra pateikusi įtarimus trims sostinės gyventojams, ne vienus metus prievartavusiems berniukus iš dvejų globos namų. Pedofilai savo orgijoms net buvo išsinuomoję butą. Kas ten vykdavo, šio buto savininkas tikino nežinojęs. Iš viso tiriami keturių vaikų prievartavimo atvejai. Pedofilų aukoms – 11–12 metų.

Vienas globos namų auklėtinis buvo lytiškai išnaudojamas nuo 2006-ųjų, o kitas – nuo 2008-ųjų. Įtariama, kad vienas vaikas lytinę prievartą patyrė 17 kartų. Gali būti, kad kiti buvo prievartaujami dar dažniau. Vaikams buvo atsilyginama pinigais ir įvairiais daiktais.

Greičiausiai pedofilai derėdavosi arba pasinaudodavo vaikų naivumu, nes kaina svyravo nuo 10 iki 50 litų. Vaikai eidavo pas pedofilus per atostogas arba tuo metu, kai turėjo būti mokykloje. Vienas sulaikytų pedofilų jau anksčiau buvo teistas dėl nusikaltimų prieš vaikus. 2004 metais Vilniaus apygardos teismas jam skyrė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę už lytinį prievartavimą, tvirkinimą ir pasikėsinimą lytiškai prievartauti.

Vilniaus vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilma Šilalienė negailėjo gerų žodžių globos namų vadovams, padėjusiems sulaikyti jų globojamus vaikus prievartavusią pedofilų grupę. Vos išgirdę tarp vaikų sklindančias kalbas apie gerus dėdes ir lengvai uždirbamus pinigus, jie iš karto kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus, o šie sulaikė įtariamuosius.

Šią savaitę Vilniaus savivaldybėje buvo sprendžiama, kaip padėti tiems vaikų globos namų auklėtiniams, kuriuos kelerius pastaruosius metus išnaudojo pedofilai. Kol kas valdininkai turi žinių tik apie vieną vaiką – jam jau teikiama psichologinė pagalba.

„Kažkodėl žmones, turinčius blogų kėslų, traukia globos namai“, – „Lietuvos rytui“ liūdnai kalbėjo Vilniaus pirmųjų vaikų globos namų direktorė Danutė Putrimienė.

Jos tvirtinimu, nemažai globos namų auklėtinių dėl pinigų yra pasiryžę padaryti daug ką. Tad piktavaliai jiems ir žada sumokėti. Tuo tarpu šeimoje augančiam vaikui pinigų taip lengvai neįsiūlysi.

Norintis išeiti į miestą globos namų auklėtinis turi gauti leidimą – tai užregistruojama. Tačiau ne visi vaikai paklūsta šiai tvarkai. Jei direktorė pastebi, kad vaikas pradėjo grįžti vėliau arba nebuvo pamokose, turi pinigų, puikuojasi brangiu mobiliuoju telefonu, naujais drabužiais, iš karto klausia, kur buvo, iš kur visa tai gavo. Bet ne visi sako teisybę.

2001 metais Vilniuje buvo sulaikytas pedofilas, keletą metų lytiškai prievartavęs berniukus iš globos namų „Atsigręžk į vaikus“. Po poros metų jis buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme, o 2006-aisiais išėjo į laisvę.

Be to, 1999 metais šių namų auklėtiniai buvo vežiojami į Nemenčinėje esančią Krašto apsaugos ministerijos pirtį ir ten prievartaujami. Nuo įkūrimo šiai vaikų globos įstaigai vadovaujanti Sigita Ignatovičienė tikino, kad ši istorija gerokai pamokė pedagogus ir administraciją. Kiekvienas čia gyvenantis vaikas dabar privalo pasiaiškinti, jei laiku negrįžta, o jų žodžiai yra tikrinami.

Kas septintas vaikas Lietuvos globos namuose yra patyręs lytinę prievartą. Tokie duomenys gauti 2003 metais atlikus tyrimą.Kas septintas vaikas Lietuvos globos namuose yra patyręs lytinę prievartą. Tokie duomenys gauti 2003 metais atlikus tyrimą. Tad galima įtarti, kad maždaug 600 globos namų auklėtinių mūsų šalyje yra tapę lytinių nusikaltimų aukomis.

Tyrimą atlikusios įstaigos „Vaiko namas“ duomenimis, vaikai dažniausiai nukenčia nuo vyresnių tų pačių globos namų auklėtinių. Antrojoje vietoje – pinigus siūlantys nepažįstami vyriškiai, trečiojoje – globos namų darbuotojai.

Aplankę kone visus Lietuvos vaikų globos namus, psichologai įsitikino, kad pedofilams nesunku užmegzti ryšių su jų auklėtiniais. Globos namai nėra uždaryti, o vaikai itin vertina pinigus ir gerai saugo paslaptis. Psichologai apstulbo sužinoję, kad dalis auklėtojų, iš vaiko sužinoję apie patirtą lytinę prievartą, tai nutylėdavo.

„Vaiko namo“ direktorius psichologas Evaldas Karmaza tvirtina, kad pedofilų tinklas Lietuvoje egzistuoja, bet jis labai baikštus.

„Pedofilai anonimiškai bendrauja interneto erdvėje ir keičiasi informacija, bet vengia susitikinėti. Kartais susiburia mažos grupelės. Apie stiprų tinklą galima kalbėti tik tada, kai yra centras, kuris organizuoja veiklą, siūlo apsaugą, ima pinigus. Visiškai šios problemos sunaikinti neįmanoma, bet galime stengtis ją mažinti“, – sako E.Karmaza.

2008 metais tuometė vaiko teisių kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė, gavusi keletą skundų iš globos namų dėl lytinio prievartavimo, padedama psichologų, sudarė anketą ir apklausė globos namų auklėtinius. Buvo sužinota apie 158 lytinės prievartos atvejus ir pranešta prokuratūrai.

Tačiau netrukus politikai apkaltino, kad apklausdama vaikus kontrolierė pakenkė jų psichikai. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje pareikalauta, kad šis tyrimas nebūtų tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas