Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 27

Generalinė prokurorė N.Grunskienė atleido D.Kunigėlį iš prokuroro pareigų

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė atleido iš prokuroro pareigų Dainių Kunigėlį, ėjusį Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Antrojo skyriaus prokuroro pareigas, rašoma Lietuvos Respublikos prokuratūros pranešime spaudai.
Nida Grunskienė ir Dainius Kunigėlis
Nida Grunskienė ir Dainius Kunigėlis / BNS nuotr.

Toks sprendimas priimtas gavus generalinės prokurorės pavedimu šių metų gegužės 25 d. pradėto tarnybinio patikrinimo išvadą, kurioje konstatuojamas šiurkštus tarnybinis pažeidimas bei susipažinus su motyvuotu teikimu dėl tarnybinės nuobaudos taikymo.

Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad bendraudamas su nuteistuoju D.Kunigėlis savo tyčiniais veiksmais pažeidė ne vieną teisės bei etikos normą, elgėsi nesąžiningai, nepadoriai, visuomenės akyse pažemino tiek prokuroro, tiek ir visos prokuratūros vardą.

Šiurkštų tarnybinį pažeidimą D.Kunigėlis padarė, be kita ko, darbo metu vartodamas alkoholį.

Tarnybinio patikrinimo išvadoje konstatuojama, kad šiurkštų tarnybinį pažeidimą D.Kunigėlis padarė neteisėtai duodamas leidimą nuteistajam išvykti į užsienio valstybę, siūlydamas jam susitikti asmeniškai, 2023 m. gegužės 17 d. darbo metu pasitikęs nuteistąjį oro uoste ir savo iniciatyva su juo vykdamas į sodybą aptarti aktualaus nuteistajam teismo nuosprendžio, vartodamas alkoholinius gėrimus darbo metu, menkinamai, įžeidžiai apkalbinėdamas kolegas bei teisėjus, kitais savo pasisakymais bei elgesiu nuteistojo akivaizdoje formavęs klaidingą neigiamą nuomonę apie prokurorų elgesį, prokuratūros požiūrį į proceso dalyvių teises, jų teisėtus interesus, sprendimų priėmimą, piktnaudžiavimą tarnyba.

Toks prokuroro elgesys, apie kurį buvo pranešta viešai, visuomenėje sukėlė pasipiktinimą ir abejones dėl prokurorų elgesio standartų, prokuratūros veiklos skaidrumo, priimamų sprendimų teisėtumo, sumenkino prokuroro kaip pareigūno ir prokuratūros kaip valstybės institucijos, padedančios užtikrinti teisėtumą bei teismui vykdyti teisingumą, autoritetą.

D.Kunigėlio padarytas pažeidimas įvertintas kaip tęstinis, šiurkštus ir nesuderinamas su prokurorui nustatytais ir be išlygų taikomais aukštais ne tik profesiniais, bet ir asmeninio elgesio reikalavimais, bei visuomenėje galiojančiomis elgesio bei moralės normomis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atleistasis prokuroras Dainius Kunigėlis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atleistasis prokuroras Dainius Kunigėlis

Pritardama tarnybinio patikrinimo išvadai bei motyvuotam teikimui, generalinė prokurorė N.Grunskienė šiandien pasirašė įsakymą dėl D.Kunigėlio atleidimo iš tarnybos prokuratūroje.

Suprasti akimirksniu

  • D.Kunigėlis dirbo Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Antrojo skyriaus prokuroro pareigose.
  • Jis kontroliavo ikiteisminį tyrimą, o vėliau ir palaikė valstybinį kaltinimą baudžiamojoje byloje, kurioje nukentėjusiuoju buvo pripažintas kunigas Kęstutis Palikša. Dvasininką seksualiniu išnaudojimu apkaltinęs jaunuolis pasisavino 7 tūkst. eurų, o K. Palikša dėl to kreipėsi į policiją.

Primename, kad generalinė prokurorė Nida Grunskienė 2023 m. gegužės 25 d. taip pat pradėjo šiuo metu tebevykstantį ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d., kurio metu surinkti duomenys ir reikšmingos faktinės minimų įvykių aplinkybės bus įvertintos, baigus tyrimą, ir baudžiamosios atsakomybės taikymo požiūriu.

VIDEO: Generalinė prokurorė apie D.Kunigėlį: „Toks elgesys tikrai yra netoleruotinas ne tik prokurorams, bet ir prokuratūros darbuotojams“

Taip pat primename, kad po generalinės prokurorės N.Grunskienės nurodymu atlikto nutraukto ikiteisminio tyrimo, pradėto dėl galimai vykdytų seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų prieš minimą nuteistąjį jam būnant dar nepilnamečiu, medžiagos patikrinimą, šis ikiteisminis tyrimas šių metų gegužės 31 d. buvo atnaujintas ir šiuo metu tebevyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi