Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 17

Generolas V.Rupšys: dabar didesnė dilema – ne mums Suvalkai, o jiems Kaliningradas

NATO viršūnių susitikimo metu Lietuva tapo saugumo tvirtove – toks stiprus gynybos skydas Vilnių dengė pirmą kartą istorijoje. Precedento neturinčių saugumo priemonių imtasi ruošiantis galimoms Rusijos provokacijoms ar galios demonstravimui. Nieko panašaus neįvyko – jokio neįprasto karinio aktyvumo Kremlius neparodė. Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys sako, kad sąjungininkai iš Vilniaus pasiuntė aiškią žinią visam pasauliui.

„Didesnė dilema tampa ne mums Suvalkų koridorius, o jiems Kaliningradas“, – taip situaciją Baltijos jūros regione po kelio atvėrimo Švedijai tapti NATO nare įvertino generolas.

15min redakcijoje apsilankęs Lietuvos kariuomenės vadas paaiškino, kaip Vilniuje priimti NATO sprendimai keičia Lietuvos saugumą ir Rusijos karo Ukrainoje perspektyvas ir kaip Lietuvoje bus dislokuoti 5 tūkst. Vokietijos karių.

Interviu temos

  • NATO žinia pasauliui
  • Regioniniai gynybos planai
  • Švedijos narystė NATO
  • Rotacinė oro gynyba
  • Vokietijos brigada Lietuvoje
  • Vakarų parama Ukrainai
  • Ukrainos kontrpuolimo eiga

„Per viršūnių susitikimą gerai pamatėme, kaip veikia NATO. Lietuvoje buvo puiki kariuomenės ir vidaus reikalų sistemos sąveika. Kariuomenė skyrė 4 tūkst. karių saugoti su ginklu, teikti logistinę ir kitokią pagalbą.

Virš mūsų buvo ir nematomas NATO skėtis: į šią operaciją įtraukta daugiau nei 12 tūkst. karių, visos dimensijos – ir oro, ir jūrų. Baltijos jūroje buvo dvi laivų grupės su oro gynybos sistemomis. Buvo aktyvuoti du lėktuvnešiai su orlaiviais.

Turėjome didžiulį skėtį, iš esmės mini modelį tam atvejui, kas būtų, jeigu būtų. Neturime ilgojo nuotolio oro gynybos sistemų – atkeliauja Vokietijos „Patriot“. Trūksta vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų – yra Ispanijos „NASAMS“. Jos sujungiamos tarpusavyje. Jūroje oro gynybos sistemos – iš italų laivo, kuris turi vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas. Lietuva buvo uždengta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus oro uoste dislokuotos „Patriot“ sistemos
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus oro uoste dislokuotos „Patriot“ sistemos

To aktyvumo, kurio laukėme iš potencialaus priešininko, nebuvo. Jie matė, kad čia neverta gadinti nervų – jie buvo labai ramūs. Labai dėkoju savo kariams, vidaus reikalų sistemai, Šaulių sąjungai, civiliams, visiems, kurie buvo kartu“, – sakė V.Rupšys.

– Kokią žinią Vilniaus susitikimas pasiuntė pasauliui?

– Vienareikšmišką – NATO yra stipri, nesusiskaldžiusi ir vieninga. Tai mūsų atgrasymo ir gynybos garantas. Buvimas NATO šeimoje garantuoja saugumą ir todėl Ukraina siekia šio skėčio.

Ukrainai ir Rusijai pasiųsta žinia – Ukrainai kelias į NATO šeimą yra atviras, tik reikia tam sulaukti laiko.

– Vilniuje patvirtinti regioniniai gynybos planai. Kuo jie svarbūs Lietuvai?

– Pradėsiu nuo to, kad mes ir dabar turime gynybos ir atgrasymo planus. Šis planas yra aktyvuotas. Jeigu mums kiltų tiesioginė grėsmė, pajėgos būtų aktyvuotos ir veiktume pagal dabartinį planą.

Dabar patvirtinta nauja NATO gynybos planų šeima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas