Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 28

„Genio“ progimnazijos tėvai grasina Vilniaus savivaldybei: ginsime vaikų interesus

Vilniaus „Genio“ progimnazijos tėvai susipriešino dėl buvusios tvarkos, kad pagrindinis klasės mokytojas turi pagalbininką – antrą mokytoją. Šis pedagogas padėdavo ir pamokų metu, ir po jų. Už tai tėvams tekdavo papildomai mokėti 100 eurų. Tačiau ne visi norėjo tokios rinkliavos, ypač kai Vilniaus savivaldybė nusprendė apmokėti visos dienos mokyklas – prailgintos dienos grupes pradinukams.
Vilniaus „Genio“ pradinė mokykla
Vilniaus „Genio“ pradinė mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes, mokyklos tėvai, kreipiamės į žiniasklaidą, norėdami apginti savo vaikus, ir protestuojame prieš Vilniaus miesto savivaldybės savivalę“, – tokio kreipimosi sulaukė 15min iš šios progimnazijos pradinukų tėvų atstovo. Jis teigia kalbantis ne savo, bet nemažos dalies mokinių tėvų vardu.

Uždraudė antrą mokytoją

Esą mokslo metams prasidėjus šioje mokykloje laužomas nusistovėjęs ir mokyklos bendruomenei tinkamas mokymosi procesas:

„Savivaldybė su kelių nepatenkintų tėvų skundais buldozeriu važiuoja per tėvų valią. Nusistovėjusi tvarka buvo labai gera: vaikai užimti po pamokų bei spėdavo paruošti pamokas, išsiaiškinti neaiškius pamokų metu kilusius klausimus, o tai lėmė aukštus mokinių pasiekimus po ketvirtos klasės stojant į kitas aukštai reitinguojamas mokyklas. „Genio“ mokykla visada turėjo antrus mokytojus vaikams, kas darė įtaką mokinių mokymosi lygiui.“

Tėvai žada imtis visų reikiamų teisinių priemonių gindami savo vaikų interesus. Kaip 15min sakė Romas, Vilniaus „Genio“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktorės pareigas, Rita Kriaučionienė pasirašė įsakymą, kuriuo uždraudė „pedagoginiams darbuotojams „Genio“ progimnazijos patalpose organizuoti ir teikti papildomas mokamas švietimo paslaugas mokiniams, kuriuos ugdo pagal to paties dalyko programą“.

Vilniaus m. sav. nuotr./Vaikai po pamokų
Vilniaus m. sav. nuotr./Vaikai po pamokų

Ši progimnazija turi tris filialus, naujieji nurodymai galioja visiems jiems. Tėvai tarpusavyje dėl papildomų mokytojų nesutaria. Dalis tam prieštarauja, tuo tarpu kiti patenkinti, kad ir po pamokų vaikas prižiūrimas, jam padedama paruošti namus darbus.

Žada eiti į teismą

„Mes, žvėryniečiai, buvome labai patenkinti mokyklos modeliu, rezultatai buvo puikūs, o tėvai galėjo ramiai dirbti savo darbus ir vaikus pasiimti 17.30 val. Mokėjome 90-100 EUR mokytojoms, bet iš tų pinigų dalis eidavo mokytojoms, dalis klasės kelionėms ir t.t. Bet atsirado keletas tėvų mokykloje, kurie buvo nepatenkinti sistema, jie skundais užvertė savivaldybę ir kitas institucijas“, – teigė Romas.

Jis tikino, kad tėvų komitetai surašė raštus, tačiau mokykla į tai nereagavo ir esą pažeisdama tėvų, vaikų, mokytojų, jų asistentų teisėtus lūkesčius buvo išleistas įsakymas, draudžiantis organizuoti ir teikti papildomas mokamas paslaugas mokiniams, kuriuos ugdo pagal to paties dalyko programą, t.y. draudžia turėti dviejų mokytojų modelį, kokį turėjome iki šiol. Nėra numatyta jokio pereinamo laikotarpio, jokių pasiūlymų, kaip padaryti, kad dėl tokio sprendimo vykdymo nenukentėtų svarbiausias mūsų turtas – mokiniai“, – piktinosi tėvas.

Mokėjome 100-90 EUR mokytojoms, bet iš tų pinigų dalis eidavo mokytojoms, dalis klasės kelionėms ir t.t., – teigė Romas.

Tėvai pasiryžę teistis su Vilniaus savivaldybe, nes manoma, kad pastarosios spaudimas ir privertė mokyklą priimti tokį sprendimą.

Savivaldybė: jokių rinkliavų

Alina Kovalevskaja, Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė, tikina, kad Vilniaus miesto savivaldybės ugdymo įstaigose švietimas organizuojamas vadovaujantis Konstitucija bei kitais teisės aktais.

„Konstitucijoje nustatyta, kad mokymas valstybinėse ir savivaldybių bendrojo lavinimo, profesinėse bei aukštesniosiose mokyklose yra nemokamas. Vilniaus miesto savivaldybės pareiga tai užtikrinti“, – tikina direktorė.

Ir savivaldybė tvirtina tai užtikrinanti, todėl tėvams, norintiems papildomai mokėti už mokymąsi, reikėtų nepamiršti: Vilniaus „Genio“ progimnazija nėra privati įstaiga, tai savivaldybei pavaldi mokykla, kurios ugdymas turi būti organizuojamas remiantis nustatytais teisės aktais.

„Mokytojų darbas yra apmokamas teisės aktų nustatyta tvarka. Jokios papildomos rinkliavos Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžiose įstaigose yra negalimos. Ugdymas Vilniaus miesto savivaldybės mokyklose turi būti prieinamas visiems Vilniaus miesto vaikams, besimokantiems jose, nepriklausomai nuo jų tėvų finansinių galimybių.

Švietimo kultūros ir sporto departamentas sulaukė daug tėvų skundų dėl neteisėtų rinkliavų bei priverstinio mokėjimo už paslaugas, kurios yra apmokamos savivaldybės. Šiuo metu Švietimo, kultūros ir sporto departamentas tiria situaciją ugdymo įstaigoje, bendrauja su tėvais, mokyklos pedagogais, administracija. Raginame tėvelius apie nelegalias rinkliavas darželiuose pranešti tel. (8 5) 211 28 85“, – sakė A.Kovalevskaja.

Primename, kad nuo šių mokslo metų pradžios Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė apmokėsianti prailgintos dienos grupes visiems sostinės pradinukams. Tai patiko ne visoms mokykloms, kadangi iki šiol tokia paslauga tėvams buvo mokama ir mokytojai iš to papildomai uždirbdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas