Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 30

Geriausias VSAT detektyvas tarnauja Pagėgių rinktinėje

Geriausiu 2017 m. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvu pripažintas Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Saulius Dumčius. Toks konkursas VSAT vyksta jau dešimtus metus. Nugalėtojas iškilmingos ceremonijos metu bus apdovanotas pirmadienį, kartu bus pagerbti ir kiti konkurso prizininkai, rašoma VSAT pranešime spaudai.
Pasieniečių patrulis
Pasieniečių patrulis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

S.Dumčiaus pastangomis ir ilgo kruopštaus darbo dėka buvo susekta ir demaskuota tarptautinė organizuota grupuotė ir išaiškinta jos naudota schema neteisėtai į Lietuvą patekti ir joje būti trečiųjų šalių piliečiams. Buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl neteisto valstybės sienos perėjimo, dokumentų klastojimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, o įtarimai pareikšti net 35 asmenims. Tarp jų – du pasieniečiai ir muitininkas. 17 asmenų buvo pareikšti įtarimai dėl papirkimo. Dauguma šių asmenų jau nuteisti, kiti teismo dar laukia. Demaskuotųjų kilmės šalių geografija irgi labai plati – be Lietuvos piliečių, tai yra Kirgizijos, Kazachstano, Tadžikistano, Rusijos, Šri Lankos piliečiai.

Antra vieta geriausio 2017 m. VSAT detektyvo rinkimuose atiteko VSAT Varėnos rinktinės Imuniteto poskyrio vyriausiajam tyrėjui Inetui Žemaičiui. Jis pasižymėjo susekant Varėnos ir Šalčininkų rajonuose veikusią itin konspiratyviai veikusią baltarusiškų cigarečių gabenimu per sieną užsiėmusią grupuotę. Jai padėti susigundė ir keli Varėnos rinktinės pareigūnai. Per I.Žemaičio kriminalinės žvalgybos tyrimą buvo sulaikyta ne tik dešimtys tūkstančių pakelių cigarečių bei tuo užsiėmę asmenys, bet ir pradėti 4 atskiri ikiteisminiai tyrimai. Juose įtarimai pareikšti 7 asmenims, iš kurių du yra grupuotės organizatoriai ir pasienietis, tebelaukiantys teismo. Pastarasis yra atleistas iš VSAT.

Trečią vietą rinkimuose užėmė svarbų tyrimą dėl vandens keliu gabenamos kontrabandos atlikę Ignalinos rinktinės Imuniteto poskyrio vyriausiasis tyrėjas Pavel Kolosov ir Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyresnysis tyrėjas Rolandas Zajančkauskas. Nelegalioms cigaretėms į Lietuvą iš Baltarusijos gabenti kateriais kontrabandininkai rinkosi Drūkšių ežerą, kuriuo eina siena. Rūkalai buvo skirti ir Latvijos rinkai. Pagalbos ranką nelegalia veikla užsiimančiai grupuotei buvo ištiesę du Ignalinos rinktinės pasieniečiai. Tūkstančiai ežeru bandytų gabenti rūkalų pakelių pateko į VSAT sandėlius, o ikiteisminiai tyrimai pradėti 5 asmenims. Tarp jų – ir du minėti pareigūnai, kurių laukia teismas. Abu jie yra atleisti iš tarnybos.

Dešimtmetį „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas