Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 07

Gintaras Sarafinas: „Šiemet matematikos egzamino Lietuvoje neišlaikė 35 proc. jį laikiusiųjų“

„Šiemet matematikos egzamino Lietuvoje neišlaikė 35 proc. jį laikiusiųjų, bet atsakingųjų už tokius pasibaisėtinus rezultatus ir toliau nėra, – savo komentare „Žinių radijuje“ pastebi žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas. – Brokas ir abejingumas – tai nuolatiniai mūsų švietimo palydovai. Dėl šių metų rezultatų Lietuvos mokyklų bendruomenės lengvai paklaikusios.“ Prastų šių metų matematikos valstybinio brandos egzamino rezultatų priežasčiai išsiaiškinti Nacionalinėje švietimo agentūroje sudaryta speciali darbo grupė, egzamino rezultatų, kurie turėjo būti paskelbti ketvirtadienį, skelbimas atidėtas.
Abiturientų egzaminų centras
Abiturientų egzaminų centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dešimtmečio žemumos

„Pradėti gal vertėtų nuo dešimtoje klasėje vykstančių pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatų. Jie pasiekė dešimtmečio žemumas ir yra tokie prasti, kad Nacionalinė švietimo agentūra net nesugalvoja, kaip elgtis, ir šių duomenų net neskelbia, nes bijo, kad pasipiktinimo banga gali nunešti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Sarafinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Sarafinas

Bet vieną naujieną teks paskelbti. Ir jau šiandien. Tai yra brandos egzaminų rezultatus. Tiesa, šiandien bus skelbiama tik dalies disciplinų valstybinių brandos egzaminų rezultatai. Neoficialiomis žiniomis, matematikos valstybinio brandos egzamino šiemet neišlaikė 35 proc. visų laikiusiųjų dvyliktokų. Žodis „katastrofa“ neatspindi to, kas pastaraisiais metais vyksta su matematikos mokymu Lietuvoje“, – teigia G.Sarafinas.

Matematikos egzaminą laikė ne visi abiturientai, o tik 15300. Jeigu būtų laikę visi, rezultatai būtų dar siaubingesni.

„Čia dar reikėtų paaiškinti keletą svarbių niuansų. Pirma, matematikos egzaminą laikė ne visi abiturientai, o tik 15300. Jeigu būtų laikę visi, rezultatai būtų dar siaubingesni. Paprasčiau tariant, dešimt tūkstančių abiturientų matematikos egzamino net nelaikė, nes supranta, kad jos nemoka. O iš laikiusiųjų 35 proc. neišlaikė. Tai yra 5300 jaunuolių. Iš pokalbių su skirtingais pašnekovais paaiškėjo, kad Lietuvoje matematikos gerai išmokomi tik maždaug 3 proc. jaunuolių.

Švietime baisesnės žinios negali būti. Bet taip yra Lietuvoje. Ir apie tai reikia rėkti per visur. Ir tikrai negalima visko nurašyti ant vaikų, ant karantinų, ant COVID’o. Prieš dvejus metus sakiau, kad taip bus, bet taip neturi būti“, – teigia žurnalo „Reitingai“ redaktorius.

G.Sarafino teigimu, yra labai aiškiai ir konkrečiai už tai atsakingos institucijos – tai Nacionalinė švietimo agentūra.

„Nes ji kuria mokymo programas, ji atsakinga už vadovėlius, ji atsakinga už egzaminų užduotis, ji atsakinga už egzaminų vertinimą. Ji atsakinga ir už minėtus pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Abiturientų egzaminų centras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Abiturientų egzaminų centras

Tai, ką mes matome, yra absoliuti gėda. O mes visas šias naujienas priimame kaip savaime suprantamą faktą. Bet tai nėra savaime suprantama, tai yra nonsensas. Priminsiu, kad 2017 metais matematikos egzamino neišlaikė tik kiek daugiau nei 5 proc. jį laikiusiųjų.

Jeigu šių metų fiasko bus ramiai suvirškintas, nereikės ilgai laukti, kai matematikos egzamino neišlaikys pusė visų laikančiųjų“, – sako žurnalo „Reitingai“ redaktorius.

Jis primena, ką reiškia neišlaikytas matematikos egzaminas. Pirmiausia tai reiškia, kad jo nelaikiusiems ar neišlaikiusiems abiturientams nesišviečia nemokamos studijos.

„Atkreipsiu dėmesį, kad šiemet patekti į nemokamas studijų vietas jokių šansų neturi tie 10 tūkst. jaunuolių, kurie matematikos egzamino nelaikė, ir tie 5300, kurie matematikos egzamino neišlaikė.

Taigi nemokamų studijų gali tikėtis tik tie 10 tūkst., kurie matematikos egzaminą išlaikė. Panašu, kad nemaža dalis studijų krepšelių šiemet liks neišnaudoti“, – sako G.Sarafinas.

„Galiu lažintis, kad ateinančiais metais korepetitorių samdančių šeimų padaugės nuo 35 iki mažiausiai 45 proc. Nes į tai, į ką abejingai žvelgia švietimo strategai ir politikai, tėvai abejingai žvelgti nebegali“, – baigia savo komentarą Žinių radijui žurnalo „Reitingai“ redaktorius.

Matematikos egzamino rezultatų skelbimas atidėtas, bus aiškinamasi priežastys

Prastų šių metų matematikos valstybinio brandos egzamino rezultatų priežasčiai išsiaiškinti sudaryta speciali darbo grupė, BNS ketvirtadienį informavo Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA).

NŠA Komunikacijos ir kontaktų skyriaus vedėjos Jurgitos Kažukauskaitės-Sarnickienės teigimu, ketvirtadienį vykusio neeilinio Vertinimo komiteto posėdžio metu „nuspręsta, kad matematikos rezultatai šiandien dar neskelbiami“, inicijuota darbo grupė egzamino užduotims, rezultatams išanalizuoti.

Nors rezultatai dar nepaskelbti, žinome, kad matematikos egzamino rezultatai yra blogesni nei pernai, panašūs į 2020 metų rezultatus.

Galutinė matematikos egzaminų rezultatų skelbimo data – liepos 12 diena.

Ketvirtadienį švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė paprašė atlikti valstybinio matematikos brandos egzamino papildomą vertinimą ir jo rezultatus tvirtinti atlikus papildomą analizę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Nors rezultatai dar nepaskelbti, žinome, kad matematikos egzamino rezultatai yra blogesni nei pernai, panašūs į 2020 metų rezultatus. Negali būti kompromisų, kai kalbame apie vaikų ateitį lemiančius sprendimus“, – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime cituojama J.Šiugždinienė.

Tuomet matematikos egzaminą išlaikė 67,61 proc. kandidatų.

Pasak pranešimo, ministrė paprašė išsiaiškinti priežastis, lemiančias tokius rezultatų svyravimus.

NŠA duomenimis, matematikos valstybinį brandos egzaminą šiemet ketino laikyti 15 tūkst. 834 jaunuoliai.

G.Sarafino komentarą Žinių radijui galite išgirsti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas