Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 08

Gintautas Kėvišas pereina į puolimą: į teismą padavė Kultūros ministeriją

Gintauto Kėvišo vadovaujamas Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) kreipėsi į teismą dėl Kultūros ministerijos sprendimo sustabdyti finansavimą, skirtą vadinamosios „auksinės“ teatro scenos rekonstrukcijai.
Gintautas Kėvišas
Gintautas Kėvišas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Scenos rekonstrukcija teatre buvo vykdoma nuo 2006 metų. Bendrai rekonstrukcijai buvo numatyti 22 milijonai eurų. Iki 2017 metų šiam projektui buvo panaudota apie 15 mln. eurų.

2010 metais teatrą krėtė skandalas dėl rekonstrukcijos metu galimai iššvaistytų lėšų, tyrimą pradėjo teisėsauga ir finansavimas buvo laikinai nutrauktas. Tačiau pastaraisiais metais tam pačiam projektui vėl buvo skiriami pinigai, nors teisėsaugos tyrimas ir nėra pasibaigęs. Šiais metais projektui buvo numatyta 1,74 mln. eurų.

Tačiau gavusi informaciją iš Generalinės prokuratūros, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson kovo mėnesį sustabdė finansavimą.

Prokuratūroje tęsiasi tyrimas dėl galbūt iššvaistytų lėšų rekonstruojant LNOBT sceną iki 2009 metų.

Daug su tuo susijusių pažeidimų 2010 metais buvo nustačiusi ir Valstybės kontrolė. Institucija buvo nustačiusi, kad rekonstruojant teatrą buvo ne kartą pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas: už scenos įrangą mokėta brangiau nei numatyta preliminarioje sutartyje, papildomai pirkta darbų ir įrangos už beveik 13 mln. litų (beveik 4 milijonus eurų). Atsižvelgiant į šias išvadas G.Kėvišui buvo skirta drausminė nuobauda – papeikimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liana Ruokytė-Jonsson

Teatras kreipėsi į teismą

Teatras dėl nutraukto finansavimo perėjo į puolimą ne tik pasisakymais viešojoje erdvėje, tačiau ir kreipėsi į teismą. Vis dėlto, LNOBT nusprendė plačiau nekomentuoti, kokie yra teatro motyvai.

„Galime tik patvirtinti, kad LNOBT išties kreipėsi į teismą dėl Kultūros ministerijos sprendimo stabdyti teatro investicinio projekto finansavimą teisėtumo. Tačiau plačiau pradėtos procedūros nekomentuosime“, – 15min komentavo LNOBT atstovė spaudai Renata Baltrušaitytė.

Kultūros ministerija 15min patvirtino žinanti apie teatro kreipimąsi, tačiau, kol vyksta teisminis procesas, taip pat situacijos plačiau nekomentuoja.

Tai ne pirmas teatro žingsnis dėl nutraukto finansavimo. Kiek anksčiau, kovo pabaigoje, G.Kėvišas kreipėsi į Seimą ir pavadino tai „nusikalstama veika“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras

„Priimtas sprendimas visiški stabdo LNOBT investicinių projektų įgyvendinimą, neleidžia toliau vykdyti darbų ir atlikti sutartinių įsipareigojimų – atsiskaityti su tiekėjais ir rangovais“, – Seimo nariams rašė LNOBT vadovas.

Tada jis nurodė, kad teatro įsipareigojimų bendra suma siekia daugiau nei 2,7 mln. eurų, todėl „ne tik LNOBT, bet ir visa valstybės patirta žala dėl sutartinių įsipareigojimų nevykdymo bus didelė“.

Nepasitikėjimą išreiškė ministrė, Seimo pirmininkas, premjeras, prezidentė

15min primena, kad dėl beveik 0,4 milijono eurų vertės LNOBT sutarčių su G.Kėvišo sūnaus Martyno įmone „Riverside Music Limited“ nepasitikėjimą teatro vadovu išreiškė visi aukščiausi valstybės pareigūnai: ministrė, Seimo pirmininkas, premjeras, prezidentė. Vis dėlto pats G.Kėvišas teigė, kad įstatymų nepažeidė bei trauktis neketina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Kėvišas su žmona Julija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Kėvišas su žmona Julija

G.Kėvišas kovo mėnesį dėl šių sutarčių, kurias kritikavo tiek Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), jau gavo vieną tarnybinę nuobaudą – pastabą. Dabar Kultūros ministerijoje prasidėjo dar vienas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, ar G.Kėvišas galėjo be ministerijos leidimo papildomai dirbti ir gauti papildomas pajamas. G.Kėvišas deklaruoja nuo 2010 metų užsiimantis papildoma veikla sūnaus įmonėje, kuri ir laimėjo LNOBT konkursus. G.Kėvišo teigimu, būtent iš šios įmonės jis ir užsidirba didžiąją dalį savo pajamų bei susikrovė turtus.

Tyrimą dėl įspūdingų G.Kėvišo ir jo šeimos turtų atlieka Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). 15min primena, kad valstybės tarnyboje dirbęs ir penkioliktus metus LNOBT vadovaujantis G.Kėvišas turi nekilnojamojo turto prestižinėse Lietuvos vietose, Laurų kvartale, taip pat yra įsigijęs ir sklypą Ispanijoje.

Dar vienas tyrimas dėl G.Kėvišo šiuo metu vyksta Vyriausioje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK). Tiriama, ar G.Kėvišas nesupainiojo interesų prašydamas savivaldybės paramos koncertams, kurie buvo organizuojami per sūnaus įmonę.

Taip pat tyrimas išplėstas ir dėl to, kad G.Kėvišas galimai deklaravo ne visus privačius interesus. VTEK pradėjo tyrimą ir dėl kitų 11 LNOBT darbuotojų, įtariama, kad jie galėjo nedeklaruoti interesų, nors tai padaryti ir privalėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas