Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 13

„Girdėjo“ apie pasiskiepijusių globos namų gyventojų mirtis, bet tai nėra tiesa

Sąmokslo teorijų gerbėjai nepaliauja skleisti nepagrįstus gandus apie vakcinas nuo COVID-19. Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė komentaras, esą pasiskiepiję išmirė visi vienų Lietuvoje esančių globos namų gyventojai. Jo autorė teigė tokią informaciją gavusi iš darbuotojos. Nepageidaujamus šalutinius poveikius registruojantys specialistai teigia, kad nė vienos mirties ryšys su vakcinomis nebuvo patvirtintas.
COVID ligoninės skyrius
COVID skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasakė darbuotoja?

Komentaras apie tariamai mirusius globotinius pasirodė po buvusio Europos Parlamento ir Seimo nario Antano Guogos įrašu.

Trečiadienį jis savo paskyroje „Facebook“ pasidalijo mintimis apie koronaviruso pandemijos valdymą. Pasak eksparlamentaro, išplitus labiau užkrečiamai, bet ne taip stipriai susargdinančiai omikron atmainai, COVID-19 tapo įprastu peršalimu.

Todėl A.Guoga paragino mažiau dėmesio skirti kovai su koronavirusu, bet aktyviau darbuotis kitose srityse.

Viena iš sureagavusiųjų į siūlymus parašė: „Liga buvo, o jos baisybės 100 % išgalvotos, o kad nuo vakcinos numirė visi vienų globos namų paskiepyti gyventojai tai faktas…“ (kalba netaisyta – red. past.)

Keletas į moters žodžius sureagavusių komentatorių išreiškė nuostabą dėl tokios informacijos, paprašė patvirtinimų.

„Aš ten nedirbu, parašiau, ką sakė darbuotoja“, – pasiteisino ji ir patikslino, esą minimi globos namai yra Lietuvoje, „vienos provincijos pakraštyje“.

Tačiau komentare minėto įvykio – kad būtų numirę visi pasiskiepiję kurių nors globos namų gyventojai – nebuvo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentatorė nurodė iš globos namų darbuotojos girdėjusi, esą pasiskiepiję numirė visi gyventojai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentatorė nurodė iš globos namų darbuotojos girdėjusi, esą pasiskiepiję numirė visi gyventojai

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), registruojanti nepageidaujamus šalutinius poveikius po skiepų, dar nė sykio nenustatė, kad kas nors būtų miręs dėl šių vakcinų.

Skiepų ir mirties ryšio nepatvirtino

Kaip portalą 15min informavo VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė, per visą vakcinacijos laikotarpį buvo gauti 29 pranešimai apie žmonių mirtis po vakcinacijos.

Tačiau nė vienu atveju priežastinis ryšys tarp vakcinos ir mirties nebuvo nustatytas.

„Nesame gavę informacijos apie jokius globos namus, kuriuose būtų „išmirę“ visi paskiepyti jų gyventojai, – teigė ji. – Manau, tai tiesiog melagiena.“

Gali būti, kad moteris kalbėjo apie Tauragės rajone (taigi netoli sienos su Karaliaučiaus sritimi) esančių Lauksargių globos namus, kur beveik prieš metus būrys globotinių užsikrėtė COVID-19, nors buvo visiškai paskiepyti.

15-ai globos namų gyventojų buvo nustatyta koronaviruso infekcija, nors 14 iš jų buvo paskiepyti dviem „Pfizer„/„BioNTech“ vakcinos dozėmis. Nuo antrosios skiepo dozės buvo praėjusios beveik dvi savaitės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

Situaciją ištyręs Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paskelbė, kad vakcinos nėra efektyvios 100 proc. Jokių vakcinavimo proceso pažeidimų nebuvo nustatyta.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu COVID-19 serga po 53 globos namų gyventojus ir darbuotojus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ligoninė

Nuo pandemijos pradžios ši liga pasiglemžė 5 darbuotojų ir net 413 globotinių gyvybes (ji buvo nurodyta kaip pagrindinė mirties priežastis). Kad kas nors būtų miręs dėl skiepo, nenurodoma.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose itin padaugėjo įrašų apie mirusius, apalpusius ar kitokių sveikatos sutrikimų patyrusius žmones su komentarais, esą taip nutiko dėl vakcinų nuo koronaviruso.

Taip pat skaitykite: Policijos suvestinėse skiepų priešininkai „rado“ žalos patvirtinimą, nors mirčių dėl jų nenustatyta

Taip pat skaitykite: Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Taip pat skaitykite: Prieš skiepus vaikams – sunkieji ginklai: platinama istoriją apie mirusią mergaitę

Taip pat skaitykite: Žmonės alpsta net iš skausmo ar streso, bet internautai skuba apkaltinti skiepus

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas