Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16 /13:19

Prezidento Gitano Nausėdos požiūris į S.Skvernelį priklausys nuo VTEK išvadų

Plungėje ketvirtadienį dirbantis šalies vadovas Gitanas Nausėda pareiškė savo poziciją dėl valdančiosios koalicijos sprendimo palikti dirbti susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių, kurio atsistatydinimo jis reikalavo. „Premjeras Saulius Skvernelis dabar neša ministrą ant rankų per politinių nuotekų upę“, – pareiškė G.Nausėda. Prezidentas pareiškė, kad jo požiūrį į patį premjerą Saulių Skvernelį lems Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados dėl premjero gatvės asfaltavimo aplinkybių.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras neša ministrą ant rankų per politinių nuotekų upę

G.Nausėda, komentuodamas apie valdančiosios daugumos sprendimą išlaikyti J.Narkevičių poste, teigė, jog taip šie prisiėmė visišką politinę atsakomybę už šį ministrą. „Premjeras Saulius Skvernelis dabar neša ministrą ant rankų per politinių nuotekų upę“, – pareiškė G.Nausėda.

Prezidentas dar kartą pakartojo lauksiantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų dėl J.Narkevičiaus veiklos ir premjero S.Skvernelio gatvės asfaltavimo aplinkybių.

„Galiu pasakyti, kad emocijomis nesivadovausiu, spręsiu blaiviai, stengsiuosi, kad Lietuvos problemos būtų sprendžiamos efektyviai, kaip įmanoma“, – teigė prezidentas spaudos konferencijoje Plungės M.K.Oginskio rūmuose po susitikimo su regiono merais.

Žurnalistams G.Nausėda teigė, jog VTEK išvados bus jau netrukus pateiktos. Bus įvertintas ir vadinamojo premjero keliuko klausimas. Išvados, prezidento žodžiais, „gali lemti ir paties premjero požiūrį dėl savo tolimesnės politinės karjeros aplinkybių“.

Prezidentas teigė kol kas negalintis atsakyti į klausimą, ar pasitiki premjeru.

„Kol kas aš negaliu atsakyti į šitą klausimą, palaukime visų aplinkybių, kurias išsiaiškinsime pirmiausia kelio asfaltavimo klausimu. Tai yra glaudžiai susiję klausimai – J.Narkevičiaus klausimas, kelio asfaltavimo klausimas. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vertina ne tik J.Narkevičiaus veiklą, bet ir taip pat kaip vieną iš klausimų būtent ir šitą kelio asfaltavimo bylą“, – BNS cituoja valstybės vadovą.

„Tiesą sakant, aš nesu tas asmuo, kuris yra tiesiogiai susidomėjęs būsima premjero politine karjera. Bet jisai tai yra – ir jisai turės atsakyti į tuos klausimus, ar susiklosčiusiomis aplinkybėmis yra įmanoma toliau dirbti, ar ne“, – sakė valstybės vadovas.

Prezidentas leido suprasti, kad J.Narkevičius prezidentūroje nėra laukiamas ir į ją nebus kviečiamas. Anot valstybės vadovo, būtų keista, jei asmuo, kuriam jis viešai išreiškė nepasitikėjimą, būtų kviečiamas ir lyg niekur nieko ateitų svarstyti klausimus į prezidentūrą.

G.Nausėda: „Informacija yra“

Paklaustas, kiek buvo pagrįsta informacija apie galimą J.Narkevičiaus įtaką suteikiant darbo vietas jo artimųjų ratui, G.Nausėda patikino, kad sumenkinti jos negalima. Prezidentas buvo pareiškęs, kad J.Narkevičius nuo darbo pradžios susisiekimo sektoriuje įdarbino „mažiausiai 20 savo partijos bičiulių, susijusių su partijos nariais“. J.Narkevičius ir valdančiosios koalicijos lyderiai šią prezidento pateiktą informaciją vadina netiesa.

„Informacija yra, nereikia jos šaržuoti, nereikia aiškinti, kad buvo įdarbinti paštininkais, vairuotojais kelintos eilės giminaičiai. Jei aš įdarbinčiau savo antros eilės pusbrolį vairuotoju, tai tikrai jūs mane prikaltumėte prie sienos be vinių, ar ne?“, – Plungėje ketvirtadienį sakė prezidentas.

Paklaustas, kuo grindė savo teiginį apie įdarbintus partiečius, G. Nausėda sakė neketinantis leistis į detales.

„Jis yra pagrįstas, visi žmonės žino ir aš dabar tikrai neketinu leistis į detales. Dar kartą kartoju – asmenys, kurie šitą informaciją turi, neturėtų žaisti šitų žaidimų, kuriuos žaidžia ir vertinti visą informaciją rimtai“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda taip pat užsiminė, kad šiuo metu susisiekimo sektoriuje „vyksta labai didelė kova“, susijusi su verslo interesais, bet daugiau to nedetalizavo.

Prezidento teigimu, politinę situaciją lemia ir valdančiųjų noras išsaugoti valdančiąją koaliciją.

„Reikia konstatuoti, kad valdančioji koalicija nemato savo perspektyvos dirbti be Lenkų rinkimų akcijos ir daro viską, tame tarpe ir didžiules nuolaidas šitam jaunesniajam koalicijos partneriui, idant išsaugotų koaliciją“, – BNS cituoja G.Nausėdą.

L.Savicko kandidatūra – ne vienintelė

Paklaustas, kaip vertina premjero pasirinktą ir valdančiųjų palaimintą kandidatą į ekonomikos ir inovacijų ministro postą – premjero patarėją 29 metų Luką Savicką, prezidentas atsakė, kad šis kandidatas nėra vienintelis.

„Mes pasvarstysime, kandidatūra tikrai rimta, bet ji ne vienintelė, yra ir alternatyvių sprendimų būdų, mes neketiname skubėti, bet rimtai apsvarstę viską priimsime sprendimą“, – sakė G.Nausėda.

Dirba Plungėje

Ketvirtadienį prezidentas G.Nausėda lankosi Plungėje, kur susitinka su Telšių apskrities merais, vietos bendruomenėmis.

Prezidentas su komanda dar ketina apsilankyti Žemaitijos nacionaliniame parke, Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijoje, kultūros namuose.

Tai tik antras kartas, kai šalies vadovas darbo dieną praleidžia už sostinės, šalies regionuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento