Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 20

Globos namų skydinėje darbuotojai slėpė iš globotinių pasisavintą maistą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento inspektoriai Vilkaviškio rajono Didvyžių socialinės globos namuose esančioje skydinėje aptiko virš trijų šimtų kilogramų iš globotinių galimai pasisavintų maisto produktų, bei tarp daugybės pažeidimų nustatė, jog diabeto dietą turintys globotiniai neturėjo specialaus meniu ir buvo maitinami kaip ir visi likusieji, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Maisto sauga
Maisto sauga / VMVT nuotr.

„Jau trečią kartą gauname ir operatyviai patikriname bei nustatome pažeidimų globos įstaigoje esančiose valgykloje ir virtuvėje.

Šis atvejis išties šokiruoja savo cinizmu bei aplaidumu ir indikuoja esant tam tikrą sistemiškumą, todėl informavome Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją apie situaciją bei paprašėme jų įvertinimo. Tikimės, kad padidintas dėmesys, visuomenės ir institucijų bendradarbiavimas padės sutramdyti įžūlius pažeidimus“, – sako VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

VMVT nuotr./Maisto sauga
VMVT nuotr./Maisto sauga

Pasak vadovo, neplaninis ūkio subjekto patikrinimas atliktas, gavus pirminės informacijos apie galimus pažeidimus. VMVT inspektoriams apsilankius ūkio subjekto patalpose buvo nustatyta maisto tvarkymo ir saugos reikalavimų pažeidimų – daugiau nei du šimtai globotinių buvo maitinami nekokybiškai, patiekalai ruošiami, nesilaikant receptūrose, maisto produktų patiekalų gamybos žiniaraščiuose nurodytų žaliavinių produktų, jų kiekių, be to, ruošiant patiekalus, tiekiant maistą, naudojami seni, nekokybiški maisto produktai dėl ko galėjo nukentėti globotinių maitinimo kokybė.

Patikrinimo metu ne maisto produktų sandėliavimui skirtoje patalpoje – greta sandėliavimo bei tualeto patalpų esančiame kambarėlyje, pažymėtame užrašu „skydinė", rasta paslėptų globotinių maitinimui skirtų, bet gamybai dar nepanaudotų žaliavinių maisto produktų, daliai žaliavinių maisto produktų nebuvo pateikti įsigijimą patvirtinantys dokumentai, kurie buvo laikomi netvarkingai, kartu su pašaliniais daiktais, netinkamomis laikymo sąlygomis.

Malta mėsos masė, atvėsinta kiaulienos šoninė, šaltai rūkytos lašišos filė gabaliukai, virtos dešros, plokštainis Medutis, pjaustyti virti burokėliai buvo laikomi ne šaldymo įrenginyje, aplinkos temperatūroje, neapsaugant nuo išorinės taršos. Viso skydinėje rasta 320,172 kg įvairių maisto produktų.

Maža to, nustatyta, kad daliai globotinių, kuriems buvo skirtos diabetinės dietos, nebuvo parengti jiems specialiai skirti valgiaraščiai. Patikrinimo dieną pagal cukrinio diabeto dietą besimaitinantiems globotiniams vakarienei patiekalo „Varškė su grietine“ gamybai nurodytas naudoti ir išduotas cukrus. Sultys buvo skiedžiamos vandeniu.

Pasak VMVT Marijampolės departamento direktoriaus G.Gvazdaičio, iš Didvyžių socialinės globos namų saugiai pakrauti ir išvežti utilizuoti visi nesaugūs maisto produktai. VMVT pradėjo tyrimą, kuris reikalauja laiko visoms tyrimo procedūroms atlikti.

Šiuo metu atsakingam asmeniui gresia bauda pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimus, kurie užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 60 iki

140 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo vieno šimto keturiasdešimt iki 600 eurų. Tuo tarpu Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilkaviškio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl vagystės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos