Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 11 /11:33

Greituosius COVID-19 testus Lietuvai pardavusios „Profarma“ advokatė: FNTT tyrimą vertiname kaip nesusipratimą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliekamą tyrimą, susijusį su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) įsigytais greitaisiais testais, juos pardavusi bendrovė „Profarma“ vadina nesusipratimu. Įmonė neatskleidžia, kam FNTT pareiškė įtarimus. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras teigia, kad tarnyba aiškinasi operacijas, padarytas po sandorio, o dėl testų kokybės abejonių nėra.
Testai, gaminami Pietų Korėjoje
Testai, gaminami Pietų Korėjoje / „Scanpix“/AP nuotr.

FNTT trečiadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo ir, įtariama, piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, pirkimo sutartį.

Tyrėjų akiratyje atsidūrė kovo mėnesį tarp Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) ir įmonės „Profarma“ pasirašyta sutartis, kuria Lietuva įsigijo daugiau kaip pusę milijono greitųjų COVID-19 testų už daugiau kaip 6 mln. eurų.

15min kreipėsi į „Profarma“ direktorę bei akcininkę Editą Mištinienę bei pirkimo dokumentuose minimą šios įmonės atstovą Redą Laukį, o atsakymą gavo iš įmonės advokatės Egidijos Belevičienės.

„Informuojame, jog „Profarma“ FNTT atliekamą ikiteisminį tyrimą vertina kaip nesusipratimą, nes „Profarma“ įvykdė greitųjų testų pirkimo-pardavimo sutarties sąlygas: sutartyje nurodytos prekės buvo pristatytos, visos kitos sutarties sąlygos taip pat buvo įvykdytos“, – atsakyme 15min teigė ji.

Advokatė pabrėžė, kad jokia žala nei valstybei, nei kitiems asmenims nebuvo padaryta.

„Tikimės, kad FNTT atliekamas ikiteisminis tyrimas artimiausiu metu tai patvirtins. Plačiau pakomentuoti atliekamo ikiteisminio tyrimo duomenų negalime, nes bendrovės atstovai tyrimą atliekančių pareigūnų yra įspėti dėl atsakomybės už ikiteisminio tyrimo duomenų pagarsinimą“, – teigiama E.Belevičienės atsakyme.

Kam iš įmonės pareikšti įtarimai, ji neatsakė.

FNTT pranešė sulaikiusi 4 asmenis ir jiems pareiškusi įtarimus. Ar tarp jų yra NVSPL atstovų, laboratorijos atstovė spaudai Simona Kalvelytė pasakyti negalėjo, nes esą nežino. O laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas BNS trečiadienį sakė esąs ligoninėje ir kalbėti šiuo metu negalintis.

Šiuos testus tyrė Lietuvos mokslininkai, jie buvo validuoti. Nepaisant tyrimo, anot NVSPL atstovės, jie dalijami gydymo įstaigoms.

A.Veryga: tyrimas susijęs su finansiniais srautais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį sakė, kad liepos 10 dieną turėtų būti pradėtas tyrimas, kuriuo bus aiškinamasi, kokia visuomenės dalis galėjo būti prasirgusi COVID-19.

„Jie tikrai ir gauti, ir jie yra kokybiški. Mes skelbėme, patys mokslininkai pristatinėjo savo tyrimų rezultatus – tikrai galiu pasakyti, kad Lietuvai pasisekė, nes kol neturi tų tyrimų, tam tikras yra netikrumo elementas“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė A. Veryga, kurį cituoja BNS.

„Lietuva juos turi kokybiškus ir kiek aš turiu informacijos, tas tyrimas labiau susijęs su tuo, kas vyko po pirkimo, kas buvo su finansiniais srautais ir kitais dalykais“, – pridūrė jis.

Ministras sako nežinantis tyrimo detalių, tik patikino, kad į FNTT kreipėsi ne ministerija, ji tik atidavė teisėsaugai informaciją, kurios reikėjo, tyrėjams paprašius.

„Jie yra nupirkti, kaina jų yra tikrai mažesnė, nei kad jie buvo pardavinėjami ir vaistinėse, ir kažkokiose įstaigose. Dėl pačios kainos mes klausimų neturime, nekeliame, pagal visas procedūras viskas buvo padaryta, pagal galiojančius teisės aktus“, – tvirtino A. Veryga.

Ministras taip pat sakė, kad testai yra naudojami, nors ir ne masiškai.

„Jie gal nėra labai masiškai naudojami, bet yra padalinti ligoninėms, tiems, kurie dirba su užsikrėtusiais COVID-19. Esu minėjęs, kad jie diferencinei diagnostikai gali būti naudojami, gali būti naudojami donorams tirti, norint išsiaiškinti, kas yra persirgęs, paimti kraujo plazmą. Jie bus naudojami ir epidemiologiniam tyrimui“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas