Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 03

Gresia kelių tūkstančių eurų bauda: nubėgę fekaliniai vandenys Plungėje pražudė žuvis

Plungės parke į tvenkinius praėjusią savaitę pateko bendrovės „Plungės vandenys“ administruojamos fekalinės kanalizacijos nuotekos. Įmonė prisiėmė visą kaltę, mat dėl liūčių buvo užsikimšusi kanalizacija, bet dar teks atlyginti žalą gamtai. Vien už nugaišusias lydekas ir amūrus teks pakloti apie 1 000 eurų.
Plungės tvenkiniuose dėl taršos rasta nugaišusių žuvų
Plungės tvenkiniuose dėl taršos rasta nugaišusių žuvų / 15min skaitytojo nuotr.

„Plungės miesto parko tvenkiniuose gaišta žuvys... Jau antra savaitė, o aplinkos apsauga nieko nesiima, į tvenkinius veržiasi kanalizacijos fekalijos ir kita. Iš tvenkinių vanduo teka i Babrungą, o Babrungas į Miniją, teršia visus vandenis“, – pranešė skaitytojas.

15min išsiaiškino, jog incidentas įvyko praėjusią savaitę. Pastebėta, jog į dviejų hektarų ploto parko tvenkinį patenka fekalinis vanduo, mat sklido nemalonus kvapas.

Plungės aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai, sulaukę žinios iš parko administratorių, ėmė ieškoti taršos šaltinio ir netrukus nustatė, jog nuotekos bėga iš bendrovės „Plungės vanduo“ administruojamos fekalinės kanalizacijos. Šulinys buvo užsikimšęs, tad dalis nuotekų nubėgo į melioracinį griovį, o iš pastarojo į tvenkinį.

Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai tą pačią dieną užkirto kelią tolesnei taršai. Teigiama, jog šalutinėje kanalizacijos trasoje kilusi problema ir iš jos išbėgęs nuotekų kiekis vizualiai nebuvo didelis.

Buvo nustatyta, jog fekalinės kanalizacijos darbą sutrikdė betono gabalai. Manoma, jog dėl liūčių galėjo atsirasti įgriuvų ir betono atliekos užkimšo vamzdyną. Pašalinus priežastį problema buvo išspręsta, tačiau per keletą valandų į tvenkinius nutekėjo dvokiančių fekalinių nuotekų.

Kaip 15min sakė Plungės rajono savivaldybės Vietos ūkio skyriaus specialistas Karolis Timofejevas, tvenkinyje aptikta 13 nugaišusių žuvų – lydekų ir amūrų. Šios žuvys labiausiai reaguoja į deguonies stygių.

„Buvome ir vakar nuvykę, didelio „burbulo“ nematome. Iš Vilniaus atvykę laboratorijos specialistai paėmė vandens mėginius, kurie parodys, kokios medžiagos pateko į vandenį, kiek jame yra deguonies. Pagal rezultatus kaltininkai bus įpareigoti atsakyti už padarytą žalą, – sakė specialistas. – Tvenkinio vanduo turėtų išsivalyti natūraliai, kažko rimto čia nepadarysi. Kasdien stebime situaciją. Šįryt skambino parko ūkvedys, situacija yra normali“.

15min žiniomis, nugaišusios žuvys buvusios pakankamai didelės, svėrė po 2-3 kg. Vien už tai bendrovė „Plungės vandenys“, nors ir pripažinusi incidentą, turės atlyginti per 1 000 eurų, jai taip pat bus skirta administracinė bauda. Jos dydis paaiškės po tyrimų bei apskaičiavus, kiek nuotekų per kelias valandas galėjo patekti į tvenkinį. Skaičiuojama, jog bendrai įmonei teks atlyginti kelių tūkstančių eurų žalą.

15min skaitytojo nuotr./Plungės tvenkiniuose dėl taršos rasta nugaišusių žuvų
15min skaitytojo nuotr./Plungės tvenkiniuose dėl taršos rasta nugaišusių žuvų

Anot specialisto, gyvas žuvis parko darbuotojai pagal išgales perkėlė į kitus tvenkinius, kurių Plungės parke yra net devyni. Užterštas tvenkinys susisieja su trimis kitais tvenkiniais bei Babrungu.

Prieš porą metų, siekiant sumažinti tvenkinių užžėlimą ir atgaivinti parko tvenkinius į juos savivaldybės iniciatyva buvo įleista apie 1 000 kg plačiakakčių amūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento