Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 05 /20:04

Griežtėjant ribojimams – „Janssen“ vakcinos medžioklė, kodėl sunku jos rasti?

Artėjant metui, kai neturintieji galimybių paso susidurs su griežtesniais ribojimais, žmonės skuba pasiskiepyti ir medžioja „Janssen“ vakciną, kuri greičiausiai leidžia juo naudotis. Pastaraisiais mėnesiais itin išpopuliarėjusios vienadozės vakcinos sunkiausia ir sulaukti, bet ne vien dėl to. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, gerokai sulėtėjo jos tiekimas, o turimos atsargos skiriamos mobiliesiems vakcinacijos punktams.
Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras
Norinčiųjų pasiskiepyti mobiliajame punkte eilė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Po savaitės – daugiau ribojimų

„Visus ragina bele kaip vakcinuotis, noriu vakcinuotis „Johnson“ vakcika, o jos nėra visoj Lietuvoj. Ir niekas negali atsakyti, kada vakcinos bus“, – tokios žinutės portalas 15min sulaukė iš skaitytojo Donato.

Jis dar pridėjo tinklalapio koronastop.lt, kur galima užsiregistruoti skiepui, ekrano nuotrauką. Iš jos matyti, kad rugsėjo 2-osios rytą laisvų registracijos talonėlių vakcinai „Comirnaty“ buvo daugiau nei 23 tūkst., „Vaxzevria“ ir „Spikevax“ – po maždaug 3,6 tūkst.

Registracijos talonėlių kompanijos „Johnson&Johnson“ dukterinės įmonės „Janssen“ vakcinai tuomet išties nebuvo nė vieno visoje šalyje.

Bet jau tą pačią dieną žmonės galėjo registruotis vakcinai. Po pusvalandžio atsirado 4 registracijos talonėliai (bet sumažėjo kitoms vakcinoms), po vidurnakčio jų buvo 92, kitą rytą – net 174.

Savaitgalį registracijos talonėlių „Janssen“ skiepui vėl buvo gerokai mažiau: vėlyvą šeštadienio vakarą – 66, po valandos – dviem mažiau, sekmadienio rytą – 63, vėliau jų ėmė mažėti iki 47 vidurdienį, 37 dar po valandos, 20 – pavakary.

Sekmadienio vakarą buvo vos 2 registracijos talonėliai „Janssen“ vakcinai, o netrukus nebeliko nė jų.

Net jei užsiregistruoti šiai vakcinai įmanoma, galimybių yra dešimtis ar net šimtus kartų mažiau nei kitoms.

Ekrano nuotr. iš koronastop.lrv.lt/Registracijos talonėlių vakcinoms skaičius
Ekrano nuotr. iš koronastop.lrv.lt/Registracijos talonėlių vakcinoms skaičius

Gerokai vėliau Europos Sąjungoje patvirtinta „Janssen“ vakcina Lietuvoje netikėtai išpopuliarėjo greičiausiai dėl to, kad jos užtenka tik vienos dozės. Tai yra patogu, nes gyventojui nebereikia antrą kartą vykti į vakcinacijos centrą.

Skiepytis nelabai norintiems žmonėms ši vakcina yra tarsi kompromisas – užtenka vieno dūrio, imunitetas susiformuoja greičiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas

Tai aktualu, norint naudotis galimybių pasu. Jis galioja skirtingai, priklausomai nuo vakcinos: pasiskiepijus „Comirnaty“ arba „Spikevax“ – praėjus 1 sav. po antrosios vakcinos dozės, „Vaxzevria“ – praėjus 4 sav., bet ne daugiau kaip 13 sav. nuo pirmosios dozės ir iš karto po antrosios dozės, persirgus COVID-19 – praėjus 2 sav. po bet kurios vienos vakcinos dozės.

Naudotis galimybių pasu galima praėjus tiek pat laiko – 2 sav. – ir po vienintelės „Janssen“ vakcinos dozės.

Tad žmonės, iki šiol nepasiskiepiję ir nepersirgę, bet nenorintys testuotis už savo lėšas, dar turi laiko pasiskiepyti ir išvengti ribojimų beveik nuo pat jų įsigaliojimo pradžios.

Vyriausybės sprendimu nuo rugsėjo 13 dienos be galimybių paso nebebus galima lankytis grožio salonuose, maitinimo įstaigose, didesnėse parduotuvėse ir pan.

Rugpjūtį – nė vienos siuntos

Tačiau progų „sumedžioti“ šią vakciną, o kartu – ir galimybių pasą, ne tiek daug. Kodėl siūloma tiek nedaug „Janssen“ vakcinos dozių?

Kaip portalas 15min sužinojo SAM, šių vakcinų tiekimas yra sulėtėjęs.

„Rugpjūčio mėnesį iš gamintojo negavome nei vienos šių vakcinų siuntos, – teigiama ministerijos atsakyme. – Visos turimos „Janssen“ vakcinos buvo paskirstytos, vos pasiekė Lietuvą, ir buvo naudojamos skiepijimui mobiliuose vakcinacijos punktuose.“

Apie jų darbo grafiką ir vietas gyventojus informuoja savivaldybės.

Nacionalinio kraujo centro mobilių vakcinacijos punktų grafiką galima rasti čia.

Statistikos departamento skelbiami duomenys rodo, kad iki šiol gauta 192 800 „Janssen“ vakcinos dozių, sunaudotos 178 374.

Lietuvą iki šiol pasiekė 4 373 425 įvairių kompanijų vakcinų dozės. Daugiausiai – 2 192 775 – gauta „Pfizer“/„BioNTech“ gaminamos „Comirnaty“. Kompanija „AstraZeneca“ jau pristatė 558 300 vakcinos „Vaxzevria“ dozių. Dar 287 500 „Spikevax“ dozių pristatė „Moderna“.

Apsikeitėme su norvegais

Dėl „Janssen“ vakcinos trūkumo 15min skaitytojai skundėsi jau liepos pabaigoje. Tuomet SAM taip pat nurodė, kad šios vakcinos gaunama gerokai mažiau dozių.

Naujos vakcinų siuntos paskirstomos savivaldybėms atsižvelgiant į nepaskiepytų gyventojų skaičių ir skiepijimo tempą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Johnson & Johnson“ vakcinos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Johnson & Johnson“ vakcinos

Be to, ne visos pristatomos vakcinos įtraukiamos į registracijos internetu sistemą, nes dalis jų skiriama mobiliesiems skiepijimo punktams ir mobiliosioms skiepijimo komandoms, kurios dirba visoje Lietuvoje ir skiepija gyventojus be registracijos.

Dėl tokio „Janssen“ populiarumo Lietuva susitarė su Norvegija, kad ši paskolins 100 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių. Mes savo ruožtu norvegams paskolinome maždaug tiek pat „Comirnaty“ vakcinos dozių. Pasiskolintos vakcinos turės būti grąžintos.

Nors yra rezervuota beveik 700 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių, kurias pagal planą turėtume gauti iki šių metų pabaigos, kol kas jų gaunama per mažai, kad būtų patenkintas visuomenės poreikis.

Iki šeštadienio bent viena vakcinos doze Lietuvoje buvo pasiskiepiję 1 676 537 gyventojai (60 proc. visuomenės, 54,9 proc. – visiškai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai