Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06 /16:24

„Grigeo Klaipėda“ panoro atlyginti žalą gamtai, prokurorai plečia įtariamųjų sąrašą

„Grigeo Klaipėda“ skubina tyrėjus greičiau nustatyti, kokią žalą įmonė galėjo padaryti nevalytas nuotekas leisdamas į Kuršių marias. O prokuratūra plečia įtariamųjų sąrašą. Šiuo metu, anot LRT radijo, iš viso įtarimai pareikšti pačiai įmonei ir 6 asmenims.
„Grigeo Klaipėda“ įmonė Klaipėdoje
„Grigeo Klaipėda“ įmonė Klaipėdoje / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Trys prisidėjo, jų skaičius turėtų augti, jis nėra galutinis“, – BNS ketvirtadienį sakė Klaipėdos prokuratūros atstovė Ignė Rotautaitė-Pukenė.

Šiuo metu tyrime iš viso įtariami šeši fiziniai asmenys, iš kurių keturi – dėl teisės aktų pažeidimų gamtosaugoje ir dokumentų klastojimo, du – dėl teisės aktų pažeidimų gamtosaugoje.

„Visi įtariamieji – vadovaujančias pareigas ėję, einantys, vienas asmuo, kuris įmonėje atsakingas už ekologiją, ir kiti darbuotojai“, – teigė prokuratūros atstovė.

Įmonei pareikšti įtarimai dėl teisės aktų pažeidimų gamtosaugoje ir dokumentų klastojimo.

Prokuratūros atstovė taip pat pridūrė, kad įtarimai nėra pareikšti nė vienam aplinkosaugininkui, taip pat jie nėra apklausti kaip specialieji liudytojai.

Sausio viduryje uostamiesčio prokurorai pranešė pareiškę įtarimus dėl taršos į Kuršių marias kartono gamyklai „Grigeo Klaipėda“ ir trims jos darbuotojams.

Tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apygardos prokurorė Gina Skersinskytė sako, kad įtariamųjų ratas dar gali plėstis. Prokurorės teigimu, tikėtina, kad „Grigeo“ bendrovė nevalytas nuotekas į marias galėjo leisti daugiau nei dešimtmetį, o teršalų kiekiai – didžiuliai.

„Turbūt visi suprantame, kad vamzdis po žeme nenusitiesė netyčia arba sklendė siurblinėje atsirado netyčia. Be abejo, prie to prisidėjo vadovai ir su vadovo žinia tai buvo padaryta. Nuotekų kiekis yra didelis, jos buvo leidžiamos ilgą laiką – nuo pat biologinio valymo įrenginių įrengimo. Įrenginiai buvo pastatyti 2004 metais. Nuotekų kiekis yra didelis, jį skaičiuoja aplinkosaugininkai ir mes manome, kad jie pateiks mums skaičius“, – LRT radijui sako Klaipėdos apygardos prokurorė G.Skersinskytė.

Tuo metu bendrovė „Grigeo Klaipėda“ ketvirtadienį kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą su prašymu greičiau parengti ir patvirtinti jai taikytiną aplinkos atkūrimo priemonių planą. Bendrovė tikina siekianti išsiaiškinti žalos gamtai mastą, kai į „Klaipėdos vandens“ apvalytų nuotekų kolektorių buvo leidžiama dalis biologiškai neišvalytų nuotekų.

„Kaip jau minėjome anksčiau, nebėgame ir nebėgsime nuo atsakomybės, jaučiame pareigą atlyginti padarytą žalą. Tikimės Aplinkos apsaugos departamento bei kitų atsakingų institucijų bendradarbiavimo, kad kaip galima greičiau būtų atkurta pirminė aplinkos būklė“, – teigia „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas.

Pateiktame rašte prašoma nurodyti ir priemonių plano įgyvendinimo terminus, o žalą nustatyti remiantis ekspertiniais skaičiavimais pagal vandens išleidimo į Kuršių marias vietoje paimtų mėginių rezultatus bei nustatant visas civilinės atsakomybės sąlygas.

„Esame atviri, tad bendradarbiaujame su prokuratūra, teikiame visą reikiamą informaciją bei pagalbą. Taip pat šiuo metu rengiame aplinkosaugos priemonių planą, kad panašūs atvejai nepasikartotų“, – sakė T.Eikinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas