2013 01 10

Gruzija iš Vilniaus viršūnių susitikimo tikisi proveržio ES santykiuose su Rytų Europa ir Pietų Kaukazu

Tbilisis tikisi, kad ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje taps proveržiu į rytus nuo Europos Sąjungos esančių posovietinių šalių santykiuose su Briuseliu, sako Lietuvoje viešinti Gruzijos užsienio reikalų ministrė Maja Pandžikidzė.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes tvirtai tikime, kad Vilniaus viršūnių susitikimas turėtų tapti posūkio tašku santykiuose tarp Europos Sajungos ir Gruzijos kartu su kitais Bendrijos rytų partneriais. Šiuo požiūriu susitikimas Vilniuje gali atverti europinę perspektyvą Gruzijoje ir kitiems ambicingiems partneriams kartu turėdamas tą pačią istorinę reikšmę kaip ir Salonikų susitikimas Balkanų šalims 2003 metais“, – ketvirtadienį diskusijoje Seimo Europos informacijos biure sakė Gruzijos ministrė.

ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas vyks šių metų lapkričio mėnesį Vilniuje.

Pasak Gruzijos diplomatijos vadovės, artėjant susitikimui Vilniuje Gruzijos Vyriausybė yra nusiteikusi „reikšmingai pasistūmėti keliomis svarbiomis kryptimis“.

„Mes parodėme didelę pažangą įgyvendinant vizų režimo palengvinimą ir readmisijos susitarimą tarp ES ir Gruzijos“, – sakė M.Pandžikidzė.

Paklausta, ar manytų esant teisinga, jei bevizį režimą su ES pirmiau nei Gruzija gautų Rusija, ministrė teigė, jog šių dalykų nesieja.

„Nežinau, ar galiu atsakyti į šį klausimą. Apie vizų liberalizavimą mes kalbamės su ES, tačiau neklausinėjame apie kitas šalis. Rusija nieko nesako, kas būtų susiję su Gruzija ir ES ir mes turėtume daryti tą patį, kai ES derasi ar diskutuoja su kitomis šalimis“, – kalbėjo M.Pandžikidzė.

Gruzija yra viena iš šešių buvusių sovietinių respublikų, dalyvaujanti ES Rytų partnerystės programoje, kuri numato ES vizų režimo liberalizavimą šių šalių piliečiams bei laisvosios prekybos zonos sukūrimą, taip pat Bendrijos lėšų panaudojimą įgyvendinant įvairius projektus tame regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento