Su 15min susisiekęs skaitytojas Mindaugas G. pasidalijo pirmomis bobausių nuotraukomis.
„Rūdninkų girioje šiandien (ketvirtadienį – red. pastaba) atidariau bobausiavimo sezoną“, – rašė redakcijai vyras ir prie laiško pridėjo kelias rastų bobausių nuotraukas.
15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Bobausis
Kaip pasakojo Mindaugas G., jis pats šių grybų nerenka, tačiau mėgsta fotografuoti. Jis taip pat pastebėjo, kad šalia išdygusių pavasarinių grybų savo grožį skleidė šilagėlės žiedai.
Gamtininkas Selemonas Paltanavičius yra sakęs, kad bobausiai yra intensyviai rudi (kaštoniniai), raukšlėti, ankstų pavasarį augantys pušynuose, geriausiai ten, kur suardyta paklotė, kur kirstas miškas.
15min skaitytojo Mindaugo nuotr./Pražydusi šilagėlė
„Bobausiai, kurių renkamos dvi rūšys – valgomasis ir didysis, yra sąlygiškai nuodingi, žali jie labai pavojingi, naudotini tik tinkamai paruošti“, – anksčiau 15min rašė S.Paltanavičius.
Specialistai bobausius priskiria prie nuodingų grybų, tačiau juos tinkamai paruošus valgyti galima. Šiuos grybus rekomenduojama 2–3 kartus apvirti po 15 minučių, tuomet išplauti. Tai padarius bobausius galima gaminti pagal norimą receptą.
Štai vienas iš receptų, kaip galima skaniai ruošti bobausius – pataria Vytaras Radzevičius:
Ingredientai
Šoninė:
4.00 riekės (rūkytos kiaulienos)
Kaip gaminti
Gavęs dėžę bobausių dovanų iš draugo Dzūkijoje, pasiryžau išmėginti šio grybo skonį. O kadangi skaitote šį mano parašytą tekstą, reiškia, kad likau gyvas.
Prie dovanos gavau ir patarimą – prieš verdant nupjaustyti kotelius ir pamirkyti kepurėles stipriai pasūdytame vandenyje bei gerai praskalauti – taip bobausių raukšlėse neliks smėlio ir jis negirgždės tarp dantų kramtant.
Kai grybus gerai nuplausit, reikia juos tris kartus po 15 minučių nuvirti, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Tik nesugalvokite naudoti nuoviro – jis taip pat nuodingas. Po trijų virimų bobausiuose esantis nuodingas giromitrinaspraranda poveikį. Tačiau patariama pirmą kartą ragaujantiems bobausius iš pradžių suvalgyti pusę kepurėlės ir pasitikrinti, ar nesate jautrus šiems grybams.
Visos šios procedūros primena japoniško delikateso fugu gaminimą. Fugu gaminamas iš dygliapilvių šeimos žuvų ir kai kurie jų organai yra nuodingi. Todėl fugu žuvį išdarinėti gali tik dvejų metų mokslus baigę kvalifikuoti meistrai, kurie išpjausto nuodingas vietas ir į virtuvę patiekia nenuodingą žuvies dalį. Tokio patiekalo ragavimas kelia adrenaliną, bet kita vertus – tai tikrai skanu, ypač kai pagaminamas sašimi.
1. Bobausius paruoškite kaip parašyta aukščiau ir nuplaukite.
2. Šoninę smulkiai supjaustykite ir suspirginkite keptuvėje. Įdėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės.
3. Sudėkite į tris dalis supjaustytus šparagus ir kelias minutes maišydami pakepinkite. Sudėkite bobausius, įpilkite grietinėlės ir maišydami pakaitinkite, kol grietinėlė užvirs.
4. Pasūdykite pagal skonį ir dėkite į lėkštes. Patiekalą galite apibarstyti smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Suskleisti