Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydymas soda jauną vyrą nuvarė į kapus, bet ją vis dar laiko veiksmingu vaistu

Vėžys ir jo gydymas nuo seno apipinti įvairiomis legendomis. Ypač įvairios, dažnai – moksliškai nepagrįstos ir neteisingos informacijos platinama apie būdus šiai sunkiai ligai įveikti. Pavyzdžiui, kad visas vėžio formas sukelia tik grybelis, o jį įveikti galima paprasčiausia soda. Tai yra ne melagingas, bet ir pavojų gyvybei keliantis mitas – jį propaguojantis buvęs medikas po tokio gydymo buvo nuteistas dėl vieno paciento mirties.
Krūtų patikra
Vėžį gali sukelti įvairios priežastys - nuo genetikos iki žalingų įpročių, grybelių tarp jų nėra / 123RF.com nuotr.

Liudijo, kad pagijo

Informacija apie Tullio Simoncini iš Romos, kuris viešumoje labiau žinomas dėl teisinių problemų mirus jaunam ligoniui, o ne pasiekimų medicinoje, Lietuvos interneto erdvėje platinama jau ne vienus metus. Tačiau pastaraisiais mėnesiais socialiniuose tinkluose padaugėjo įrašų apie jį.

„Onkologas: „Vėžys yra grybelis ir jį galima gydyti naudojant natrio bikarbonatą“, – paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete jau seniai platinama melaginga informacija apie vėžio kilmę ir gydymą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete jau seniai platinama melaginga informacija apie vėžio kilmę ir gydymą

Vyro įrašu buvo aktyviai dalijamasi, jis buvo komentuojamas (esą vėžys „tėra barjerinė ląstelė, besistengianti atitverti organizmą nuo grybo“) ir tikslinamas. Pavyzdžiui, kad vėžys esąs ne grybelis, o grybelinė liga, grybelis tėra susirgimo priežastis ir jį naikinti daug efektyviau ne su soda, o su rūgimo medžiagomis, kurias internautai dar ir reklamavo.

Anot cituoto „Facebook“ vartotojo, buvęs onkologas T.Simoncini sukūrė teoriją, kad visą vėžį sukelia tik grybelis, vadinamas Candida albicans, o jį galima gydyti naudojant natrio bikarbonatą – valgomąją sodą, kuria kildinami kepiniai ir valomi nešvarumai.

Mat, italo įsitikinimu, kūną ir auglį reikia šarminti. Soda neva sumažina naviką. Ilgame lietuvio įraše, kuris akivaizdžiai išverstas automatinio vertimo programėle, pasakojama apie Candida albicans ir kaip jį naikinti.

„Facebook“ dalijamasi ir tariamai T.Simoncini dėka pasveikusio žmogaus liudijimu. Panašių tekstų internete buvo ir prieš keletą metų.

Vėžio ląstelės kyla iš paties žmogaus

Legenda apie italo sugalvotą tariamai veiksmingą vėžio gydymo būdą ir jo kilmę internete plinta jau keliolika metų.

Nėra jokių tyrimų, kurie rodytų, kad vėžys yra grybelis. Paprasčiausias jo apibrėžimas – tai yra liga, dėl kurios organizme nekontroliuojamai auga ląstelės.

Šios ląstelės, turinčios genetinių mutacijų, bet kilusios iš paties paciento, o ne iš kūne esančių mikroorganizmų, auga neįprastai ir ima išstumti normalias ląsteles. Organizmas skiria energiją vėžio ląstelių gamybai, todėl nelieka energijos kitoms funkcijoms.

Tam tikri grybeliai, pavyzdžiui, minėtas Candida albicans, yra nekenksmingai ir natūraliai gyvena žmogaus organizme. Candida albicans yra svarbi odos ir virškinamojo trakto mikrobiotos dalis. Nors šie grybeliai gali sukelti infekcijas, paprastai – imuniteto sutrikimų turintiems asmenims, pačios ląstelės nėra vėžinės.

Ekrano nuotr. iš en.wikipedia.org/Grybelis Candida albicans
Ekrano nuotr. iš en.wikipedia.org/Grybelis Candida albicans

Nekontroliuojamos ląstelės galiausiai gali išplisti į kitas kūno dalis, todėl organams tampa sunkiau užtikrinti kasdienę veiklą. Jei vėžys nesuvaldomas arba negydomas, tai gali baigtis mirtimi.

Mokslininkai nesunkiai gali įžvelgti skirtumą tarp žmogaus organizmo ir grybelio ląstelių, pavyzdžiui, mikroskopu tyrinėdami jų fizines charakteristikas ar išskirdami jų genomą.

Vėžį gali sukelti įvairios, kartais net kelios priežastys: genetika, aplinkosaugos faktoriai, kancerogenai (pavyzdžiui, chemikalai), įpročiai ar gyvenimo stilius (rūkymas, neatodairiškas deginimasis saulėje). Grybelių tarp jų nėra.

Taip pat skaitykite: Tvirtina radę stebuklingą vaistą nuo vėžio: ar jis tikrai veiksmingesnis už chemoterapiją?

Medikų bendruomenė atmeta T.Simoncini hipotezę apie vėžį kaip grybelį, nurodydami, kad tam trūksta mokslinių įrodymų. Juos sieja tik labai menkas ryšys, kurį mokslininkai kol kas tiria. 2022 m. įvairiuose vėžio audinių mėginiuose buvo rasta nedidelių grybelių ląstelių ir DNR.

Tokia sąsaja nelygi priežastiniam ryšiui, todėl reikia daugiau tyrimų, kurie atskleistų, kaip vėžys ir grybelinės infekcijos gali būti tarpusavyje susiję.

Beje, kai kurie vėžiu sergantys žmonės gali būti labiau pažeidžiami grybelinių infekcijų. Mat gydymas, pavyzdžiui, chemoterapija ir spinduliavimas, gali natūraliai sumažinti organizmo imuninę sistemą, o tai būtų palankios sąlygos infekcijoms atsirasti.

Soda gali pakenkti

Nepagrįsta ir hipotezė apie vėžio gydymą valgomąja soda. Nėra tyrimų, kurių viešai paskelbti rezultatai įrodytų, kad ši medžiaga yra veiksminga gydant vėžį. Priešingai – didelis sodos kiekis net gali būti nuodingas.

T.Simoncini prielaida, kad valgomoji soda – šarminė medžiaga – naikina vėžio ląsteles, nes jos negali išgyventi šarminėje aplinkoje, yra klaidinga.

123RF.com nuotr./Kraujo vėžys
123RF.com nuotr./Kraujo vėžys

Nesvarbu, kiek suvartosime sodos, inkstai ją išplaus. Mat žmogaus pH siekia 7,35-7,45 ir jis toks išlieka visada. Jungtinės Karalystės Vėžio tyrimų institutas nurodo, kad pakeisti viso organizmo pH balansą nėra taip paprasta.

Įvairių šalių faktų tikrintojai jau yra paneigę T.Simoncini hipotezes (čia, čia, čia, čia). Jų nepatvirtino net paties italo taikyti gydymo metodai. Dėl jų vyras ne tik buvo išbrauktas iš medikų registro, bet ir pripažintas kaltu dėl žmogžudystės.

2018-aisiais T.Simoncini buvo nuteistas už kito žmogaus gyvybės atėmimą ir sulaukė pusšeštų metų kalėjimo bausmės. Mat 2012 m. Tiranos (Albanija) klinikoje mirė 27-erių silicietis Luca Olivotto, kuriam smegenų auglį gydė kaip tik soda. Asistentas, radiologas Roberto Gandini buvo nuteistas kalėti dvejus metus.

Biomedicinos mokslų daktaras, onkoimunologas Marius Strioga portalui 15min taip pat paneigė stebuklingas sodos galias. Anot jo, išgėrus didelį kiekį šios medžiagos, ypač jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, dėl reakcijos tarp skrandžio rūgšties ir sodos gali išsiskirti dideli kiekiai CO2, kuris ištempia skrandžio sieneles ir retais atvejais tai gali baigtis skrandžio plyšimu.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai valgomoji soda gali išgydyti onkologinius susirgimus

Be to, didelis sodos kiekis gali būti pavojingas inkstų ligomis sergantiems asmenims – siekiant palaikyti pastovų kraujo pH hidrokarbonato perteklių šalina inkstai. Tuo atveju, jei jų funkcija sutrikusi, šis papildomas darbas gali dar apsunkinti inkstų veiklą.

15min verdiktas: melas. Vėžį gali sukelti įvairios priežastys – nuo genetikos iki žalingų įpročių, grybelių tarp jų nėra. Šios ligos taip pat negalima išgydyti valgomąja soda, priešingai, ji gali net pakenkti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas