Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 28 /14:53

Gyvybės langelyje Kaune rasta naujagimė, netrukus mama prisistačiusi moteris panoro ją susigrąžinti

Gyvybės langelyje Kaune antradienio naktį rasta palikta naujagimė. Vėliau dieną vaiko teisių apsaugos specialistai sulaukė moters vizito, kuri prisistatė paliktos mergytės mama – ji nori susigrąžinti dukrą.
P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis
P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešė Policijos departamentas, apie 2.12 val. gimdymo namų gyvybės langelyje rasta 4–5 parų moteriškos lyties naujagimė.

Kaip 15min teigė LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas, mažylė buvo palikta Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose. Ji sveika, sveria 2,6 kg.

Šiuo metu mažylė yra medikų priežiūroje.

Tėvai per tris mėnesius gali bandyti susigrąžinti kūdikį.

Panoro susigrąžinti

Rodos, taip gali nutikti ir šįkart, nes kovo 28 dieną į vaiko teisių apsaugos specialistus Kaune kreipėsi šios paliktos mergaitės mama prisistačiusi moteris. Ji panoro susigrąžinti dukrą.

Šį faktą 15min patvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Kauno mieste, Kauno ir Marijampolės apskrityse Ramunė Liubinaitė.

„Dėl vakar naktį gyvybės langelyje Kaune palikto naujagimio susigrąžinimo į vaiko teisių gynėjus kreipėsi kūdikio mama prisistačiusi moteris. Kol kas vaikelis medikų priežiūroje. Aiškinamės situaciją, renkame informaciją.

Vaiko teisių gynėjams svarbiausia, kad gyvybės langelyje paliktu naujagimiu pasirūpinus medikams, jis kuo greičiau patektų į šeimos aplinką. Paprastai vaikelis patenka į budinčio globotojo, pasirengusio atliepti tokio amžiaus vaikučio poreikius namus, iki bus įvaikintas“, - teigė Andželika Vežbavičiūtė, Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pasak jos, svarbu žinoti, kad tėvai gali pakeisti savo sprendimą ir susigrąžinti kūdikį - per tris mėnesius turėtų kreiptis į teritorinį vaiko teisių apsaugos skyrių pagal naujagimio palikimo vietą.

Leidžiama matytis

Kai tik kreipiamasi dėl palikto vaikučio susigrąžinimo, tėvams iš karto organizuojama psichologo, teisinė ir kita reikalinga pagalba. Tėvystė nustatoma DNR tyrimo pagalba ir teismo sprendimu.

Tėvams arba vienam iš tėvų pateikus dokumentus teismui dėl vaikelio susigrąžinimo, iki tol, kol teismo sprendimas bus priimtas, užtikrinama galimybė matyti kūdikį, kad būtų išlaikytas arba kuo greičiau atkurtas ryšys tarp jų.

Policija įprasta tvarka surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 158 straipsnį, numatantį atsakomybę už vaiko palikimą.

Už naujagimio palikimą gyvybės langelyje atsakomybė nėra taikoma.

Policija neieško

Gyvybės langelis yra speciali patalpa, į kurią įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia signalas ir auklėtojos skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis patys tėvai.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities ir norinčioms pasielgti humaniškai. Naujagimio palikimas yra anonimiškas ir policijos pareigūnai, kurie kviečiami užfiksuoti kiekvieną palikimo atvejį, mamų neieško.

„Kviečiame visuomenę būti atidžiais besilaukiančiai ar tik pagimdžiusiai moteriai. Padėti moteriai gali ne tik artimieji, bet ir kolegos, kaimynai. Matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, paklauskime, ar reikalinga pagalba, o prireikus pagalbos – pasiūlykime apsilankyti pas specialistus arba net palydėkime.

Gimdyves prižiūrintys medicinos darbuotojai taip pat turėtų atkreipti ypatingą dėmesį į būsimos mamos būklę ir pastebėjus, kad ši liūdna ar apatiška arba priešingai – rodo labai stiprias emocijas, nepalikti jos vienos“, - teigė A.Vežbavičiūtė.

85 proc. pagimdžiusių moterų patiria švelnius, trumpalaikius nuotaikos svyravimus.

Anot jos, vaikelio sulaukusią šeimą ne visada lydi tik džiugios nuotaikos. Psichologinė sveikata, hormoniniai pokyčiai moters organizme, esamos ar buvusios ligos, savotiškas aplinkos spaudimas gali sukelti įvairių emocinių išgyvenimų arba net sunkesnių būsenų moteriai. Šiuo jautriu laikotarpiu pažeidžiami gali tapti abu tėvai.

Medicininiai tyrimai atskleidžia, kad 85 proc. pagimdžiusių moterų patiria švelnius, trumpalaikius nuotaikos svyravimus.

Mažiausiai 15 proc. susiduria su depresija, apie 0,2 proc. ištinka ūmi būsena – pogimdyminė psichozė.

Depresiją, į šeimą atėjus naujai gyvybei, gali patirti abu tėvai ir taip nutinka daugiau nei 3 proc. porų.

Veikia 10 gyvybės langelių

Šiuo metu gyvybės langeliai Lietuvoje veikia maždaug dešimtyje įstaigų įvairiuose šalies miestuose.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, nuo gyvybės langelių įsteigimo iki dabar juose buvo palikta 92 naujagimiai, iš jų 14 tėvai susigrąžino.

Tai antrasis šiemet šalies gyvybės langeliuose paliktas naujagimis. Pernai šalies gyvybės langeliuose palikti aštuoni naujagimiai. Keturi iš jų – Kaune.

„Karantino metu (...) ir šiais metais daugiausia buvo palikta vaikų ir tai ką signalizuoja, kad turime būti dėmesingi besilaukiančioms mamoms“, – yra sakiusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas