Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 12

Gyvybės langelyje paliktai mergaitei nėra kur grįžti: taip rašoma paliktame raštelyje

Gyvybės langelyje sekmadienį paliktai mergaitei dar nėra dvejų metų, iki antrojo gimtadienio dar trūksta dviejų savaičių, tačiau mažylė jau daug suvokia, labai pasiilgo mamos, daug verkia, pirmadienio vakarą pranešė LNK žinios. Tačiau, tv3.lt teigimu, namuose jos nieko gero nelaukia, o mažylė atiduota, kad nepatirtų smurto.
Gyvybės langelis
Gyvybės langelis / 15min montažas

Visuomenę pribloškė žinia, kad gyvybės langelyje Kaune, P.Mažylio gimdymo namuose, sekmadienio vakarą rasta dvejų metų mergaitė. Ji buvo tvarkingai aprengta, apklota pledu, jokių smurto žymių nepastebėta. Pasak medikų, mergaitė vaikšto ir kalba. Tai vyriausias pagal amžių vaikas, iki šiol paliktas gyvybės langelyje.

Greta mergaitės buvo paliktas ir raštelis, jame nurodyta tiksli mergaitės gimimo data ir vardas. Paaiškėjo, kad mergaitei iki dvejų metukų dar trūksta dviejų savaičių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelis

Pasak LNK žinių, šiuo metu mergaitė jau yra pas laikinus globėjus, ji daug supranta, budinti globėja labai stengiasi sukurti vaikui saugią aplinką, tačiau neslepiama, kad išgyvenimų netrūksta – mergaitę teko raminti, buvo labai daug ašarų. Pripažįstama, kad jai tai labai skaudus įvykis, kurio pasekmės bus aiškios ateityje.

Svarstoma, jog dabar geriausia situacija būtų, jei mergaitės artimieji, pavyzdžiui, seneliai, praneštų, kad dingo vaikas. Tuomet atitinkamos institucijos galėtų imtis veiksmų, galbūt pavyktų pabendrauti su mama, nustatyti, ar jai reikalinga pagalba, ir ją suteikti.

Tačiau tv3.lt surinktais duomenimis, paliktame raštelyje motina išdėstė, kad mažylės namuose nieko gero nelaukia, todėl ir nusprendė ją palikti. Raštelyje esą nurodoma, kad mergaitė augtų netinkamoje aplinkoje, kur tvyro psichologinis smurtas, alkoholis, nepriteklius. Jame taip pat užsimenama, kad šeimoje mergaitė nėra mylima.

Tėvai per tris mėnesius gali bandyti susigrąžinti vaiką. Jei per tiek laiko jie nesikreiptų, mažylei bus ieškoma šeima, pasirengusi priimti ir įvaikinti.

Tai yra vyriausias paliktas vaikas gyvybės langelyje. Prieš tai 2013 metais, taip pat Kaune, buvo paliktas 1 metų 7 mėnesių berniukas.

Gyvybės langelis yra speciali patalpa, į kurią įdėjus naujagimį ar vaiką, budintį personalą pasiekia signalas ir auklėtojos skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis patys tėvai.

Šiuo metu gyvybės langeliai Lietuvoje veikia maždaug dešimtyje įstaigų įvairiuose šalies miestuose.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, nuo gyvybės langelių įsteigimo iki dabar juose buvo palikta daugiau nei 90 vaikų, iš jų keliolika tėvai susigrąžino.

Praėjusiais metais buvo palikti aštuoni vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas