Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 09

Hibridiniame kare Lietuva tikisi teisinio ir finansinio pastiprinimo iš ES

Darbo vizito į Briuselį išvykusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė prieš ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdį susitiko su Europos Komisijos (EK) vidaus reikalų komisare Ylva Johansson. Dvišaliame susitikime A.Bilotaitė išsakė Lietuvos poziciją dėl būtinų teisinių įrankių, kurie dabar ir ateityje padėtų veiksmingai atremti hibridines atakas prie išorinės ES sienos, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje
Agnė Bilotaitė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Ministrė komisarei pristatė padėtį ir naujas tendencijas Lietuvos-Baltarusijos pasienyje. Pasak A.Bilotaitės, nors situacija išlieka įtempta, Lietuva laiko frontą savo jėgomis – įrenginėja fizinį barjerą, sieną saugo sustiprintu režimu – į ES neįleista apie 8000 neteisėtai sieną bandžiusių kirsti migrantų. Ministrė pabrėžė, jog visi reikalingi nacionaliniai sprendimai priimti, tačiau Lietuva ir kitos su didžiuliu migracijos spaudimu prie ES išorės sienos susiduriančios valstybės labai laukia ir tikisi pastiprinimo iš ES.

„Matome, kad Europos Komisija mus girdi ir supranta. Tai teikia vilties, kad migracijos politikos pokyčiai bus formuojami atsižvelgiant į Lietuvos patirtis ir pasiūlymus. Lietuva laiko frontą prie rytinės ES sienos, tačiau mums labai reikia pastiprinimo iš Europos Sąjungos – ir teisinio, ir finansinio“, – pabrėžė ministrė.

Atsižvelgusi į Lietuvos pasiūlymus, EK jau pateikė Europos Tarybai siūlymus dėl laikinųjų skubios pagalbos priemonių Lietuvai, Lenkijai ir Latvijai, kurie leidžia taikyti išimtis ir laikinas priemones esant hibridinei atakai.

Susitikime su komisare aptartos ir Šengeno sienų kodekso pataisos, kurias EK ketina pristatyti artimiausiu metu. Konkretūs pasiūlymai dėl reikalingų kodekso pakeitimų išdėstyti Lietuvos inicijuotame ir 12 ES šalių ministrų pasirašytame laiške, adresuotame EK. Pasak A.Bilotaitės, Lietuva tikisi, kad naujos prieglobsčio taisyklės užkirs kelią piktnaudžiavimui ir jose bus atspindėtos Lietuvos jau išbandytos nuostatos dėl stipresnės išorės sienų apsaugos ir veiksmingos neteisėto sienos kirtimo prevencijos.

Ministrė pabrėžė, kad daugiau dėmesio būtina skirti neteisėtų migrantų grąžinimui į kilmės šalis. Daugumai į Lietuvą patekusių migrantų prieglobstis nesuteiktas, todėl būtina spręsti dėl jų savanoriško grįžimo ir išsiuntimo. Lietuva nusprendė skatinti savanorišką migrantų grįžimą didesne pinigine suma. Komisarė patikino, kad europiniu lygmeniu taip pat ieškoma sprendimų, kurie padėtų deeskaluoti

situaciją, sustabdytų migrantų gabenimą į Baltarusiją ir užtikrintų efektyvesnį jų grąžinimą į kilmės šalis.

Su komisare aptarta ir galima ES finansinė parama sienos stebėjimo įrangai, pasienio infrastruktūrai, pasieniečių technikos atnaujinimui. Migracijos krizės paveiktoms šalims EK numato skirti 200 mln. eurų. Komisarė patikino, kad šios lėšos bus paskirstytos atsižvelgus į konkrečius kiekvienos šalies poreikius. Lietuva šiuo metu vertina savo poreikius ir artimiausiu metu juos pateiks Europos Komisijai, kuri sprendimus dėl finansavimo žada priimti pavasarį.

ES teisės aktų keitimo, ES išorinės sienos apsaugos stiprinimo ir infrastruktūros finansavimo klausimus šiandien ministrė A.Bilotaitė kels ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai