Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 13

Į Dumblio ežerą bus išleista tūkstantis vijūnų jauniklių

Į Šilutės rajone esantį 12 hektarų Dumblio ežerą kitą savaitę ketinama paleisti maždaug tūkstantį į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytų vijūnų jauniklių.
Vijūnas
Vijūnas / Jūrų muziejaus nuotr.
Temos: 2 Vijūnas Žuvis

Šios žuvys buvo išperintos ir augintos Klaipėdos universiteto laboratorijoje ir į natūralų vandens telkinį bus išleistos pirmą kartą.

„Jau jie paaugo, pasidarė aktyvūs, maitinasi natūralius maistu, uodo trūklio lervomis ir nebėra ko juos kankinti akvariumuose“, – BNS sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėjas Vilmantas Graičiūnas.

„Kitą savaitę jie bus paleisti. Apie tūkstantis, nedaug, bet kaip pirmam kartui užtenka. Bandysime atkurti nykstančią rūšį“, – pridūrė jis.

V.Graičiūno teigimu, Dumblio ežere jiems bus palankios sąlygos, nes vijūnams tinka dumblėti, seklūs vandens telkiniai, kur kitoms žuvims nepalankios sąlygos. Anksčiau vijūnai veisėsi kiekviename melioracijos griovyje ar balose.

„Neaišku, dėl kokių priežasčių jie išnyko. Gal nėra gerai ištirta. Bet nėra tiek, kiek anksčiau buvo“, – tvirtino V.Graičiūnas.

Manoma, kad šios žuvies populiacijos pokyčius lėmė klimato kaita, 7-8 dešimtmečiais vykdyta melioracija, kurios metu buvo nusausinti potencialūs vijūnams tinkami vandens telkiniai.

Anot V.Graičiūno, dabar didžiausia vijūnų populiacija yra Nemuno deltoje, jų yra polderiuose, Rusnėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito