Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 10 24

Į Kauno teismą kviečiama savivaldybė – pradedamas nagrinėti Turistinių burlaivių asociacijos ieškinys

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose pradedamas nagrinėti Turistinių burlaivių savininkų asociacijos ieškinys, kuriame atsakovais pripažinta Kauno miesto savivaldybė ir jos administracija, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija bei Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA).
Laivai mariose
Laivai/ Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Kauno apylinkės teismas, Turistinių burlaivių savininkų asociacija (TBSA) atsakovei Kauno miesto savivaldybei ir jos administracijai yra pareiškusi reikalavimą panaikinti Kauno miesto savivaldybės administracijos 2022 m. gruodžio 7 d. atsakymą, kuriuo atsisakoma tenkinti asociacijos prašymą dėl jai nuosavybės teise priklausančio turto (nekomercinės prieplaukos ir plūduriuojančios priemonės) naudojimui reikalingo žemės sklypo (krantinės) naudojimo tvarkos ir sąlygų suderinimo.

Teismo taip pat prašoma minėtus atsakovus įpareigoti per 2 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos organizuoti ir atlikti Kauno miesto savivaldybės administracijos 2022 metais pastatytos bei įrengtos plūduriuojančios pontoninės butinių jachtų prieplaukos tiltelių perkonfigūravimo darbus taip, kad būtų užtikrinti saugūs atstumai laivams tarp šios prieplaukos ir TBSA priklausančių bei Kauno Marių įlankoje eksploatuojamų plūduriuojančios priemonės nekomercinės prieplaukos praplaukti.

TBSA ieškiniu taip pat prašo panaikinti 2022 m. gruodžio 12 d. NŽT, 2022 m. gruodžio 13 d. Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir 2023 m. sausio 19 d. LTSA atsakymus ir įpareigoti institucijas išnagrinėti asociacijos 2022 m. spalio 30 d. prašymą iš naujo.

TBSA kreipiantis į NŽT pažymėta, jog valstybinė žemė, užimta vandeniu, nėra ir nebuvo suteikta Kauno miesto savivaldybei naudotis, toks valstybinės žemės naudojimas yra neteisėtas ir būtent tai asociacija prašė pripažinti atsakovės NŽT, tačiau prašymas tenkintas nebuvo.

TBSA ieškinyje taip pat prašo įpareigoti LTSA išregistruoti iš Lietuvos Respublikos vidaus vandenų laivų registro jame 2022 m. gruodžio 20 d. kaip plūduriuojančią priemonę įregistruotą Kauno marių įlankoje administracijos pastatytą burinių jachtų pontoninę prieplauką.

Atsakovės Kauno miesto savivaldybė ir Kauno miesto savivaldybės administracija šioje byloje 2023 m. rugsėjo 18 d. pateikė teismui priešieškinį dėl prieplaukos pripažinimo neteisėta, įpareigojimo ją patraukti ir uždraudimo naudotis valstybiniu žemės sklypu bei su tuo susijusių reikalavimų.

Priešieškiniu atsakovės prašo pripažinti, kad asociacijai priklausanti prieplauka buvo neteisėtai pritvirtinta prie valstybinės žemės sklypo bei neteisėtai prailginta iki 175 m. bendro ilgio ir prašo įpareigoti asociaciją patraukti (atkabinti) prieplauką nuo valstybinės žemės sklypo bei patraukti ją, kad ši netrukdytų įgyvendinti plūduriuojančių priemonių – pontoninių prieplaukų įrengimo projekto ir 2023 m. Kauno marių įlankos prieplaukos ir buriavimo sporto bazės statybos projekto sprendinius.

Priešieškiniu taip pat prašoma uždrausti asociacijai ir jos narių reikmėms naudotis nurodomu valstybinės žemės sklypu asociacijos nariams priklausančių laivų, laivų gabenimo priekabų ir ratelių, kilblokų (laivo kylio įtvirtinimo priemonių, skirtų laivo laikymui ir priežiūrai sausumoje) ir kitų daiktų laikymui (sandėliavimui).

Taip pat priešieškinyje prašoma įpareigoti asociaciją pašalinti nuo valstybinio žemės sklypo visus asociacijai, jos nariams ar su jais teisiniais santykiais susijusiems asmenims priklausančius daiktus, įskaitant, bet neapsiribojant, laivus, laivų gabenimo priekabas ir ratelius, kilblokus ir kitus daiktus, bei valstybinės žemės sklype neteisėtai paklotą ir prie savivaldybei priklausančio elektros skydo prijungtą bei iki asociacijai priklausančios ir Kauno marių įlankoje esančios prieplaukos atvestą elektros kabelį ir leisti administracijai pašalinti visus valstybinės žemės sklype be administracijos leidimo trečiųjų asmenų laikomus laivus, laivų gabenimo priekabas ir ratelius, kilblokus ir kitus daiktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius