Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 20

Į konteinerį plastikui purkštuvą išmetęs vyras teisme įrodė: bauda – neteisėta

Klaipėdos rajono gyventojas laimėjo principinę kovą teisme, kur įrodė, kad 30 eurų bauda už išmestą plastikinį purkštuvą į rūšiavimo konteinerį – neteisėta.
Popieriaus, kartono, plastiko, metalo atliekų konteineris
Popieriaus, kartono, plastiko, metalo atliekų konteineris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose išnagrinėta administracinio nusižengimo byla pagal pareiškėjo E. M. skundą dėl Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos 2023 m. liepos 21 d. priimto nutarimo.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija 2023 m. liepos 21 d. nutarimu E. M. už nusižengimą, kai buvo pažeistos atliekų tvarkymo taisyklės, skyrė 30 eurų baudą.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos rajonas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos rajonas

Į konteinerį išmetė plastiko purkštuvą

Baudą vyras gavo, kai balandį plastiko, metalo, popieriaus pakuočių atliekų konteinerį išmetė 8 litrų plastikinį purkštuvą.

Tokiu būdu E. M. nesivadovavo Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos 2017 m. gruodžio 21 d., sprendimu Nr. T11-402 patvirtintų Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių 23.5 punkto reikalavimo, kuriame nurodyta, kad „Naudotis konteineriais ir juos naudoti tik pagal paskirtį, laikyti konteinerių naudojimosi ir rūšiavimo instrukcijų ir dėti į konteinerius tik tas atliekas, kurioms šie konteineriai yra skirti“, 23.16 punkte reikalavimo, kuriame nurodyta, kad privaloma „Laikytis Taisyklėse bei kituose teisės aktuose nustatytų pareigų“.

Vyras teismui aiškino nesuprantąs, už ką buvo nubaustas

Pareiškėjas dėl šio nutarimo pateikė teismui skundą, kuriame nurodė, jog iš priimto nutarimo visiškai neaišku ir nesuprantama, ką konkrečiai jis pažeidė. Jis atliekų konteinerį gavo iš savivaldybės su ant jo esančiu užrašu „plastikas, metalas, popierius“, žemiau yra užrašas „mes rūšiuojame“. Taigi, į minėtą atliekų konteinerį, kaip ir nurodyta ant pačio atliekų konteinerio, įmetė būtent plastiką – plastikinę talpą (purkštuvą).

Savivaldybė: „Atliekos nebuvo tinkamai išrūšiuotos“

Klaipėdos rajono savivaldybės administracija atsiliepimu į skundą nurodė, kad su skundu nesutinka, teigė, kad 2023 m. balandžio 13 d. Klaipėdos rajono savivaldybės VšĮ „Gargždų švara“ vykdė tikslinį „Plastiko, metalo, popieriaus pakuočių“ konteinerių patikrinimą bei 2023 m. balandžio 13 d. buvo užfiksuota, kad į minėto tipo konteinerį yra išmestas oranžinės spalvos 8 litrų purkštuvas su prie jo pritvirtintais papildomais mechanizmais (gumine žarnele, medžiaginiu diržu – rankena, metalinėmis detalėmis).

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apylinkės teismas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apylinkės teismas

Patikros metu užfiksuotomis aplinkybėmis nustatyta, kad plastiko pakuočių konteineryje įmestas purškimui naudojamas įrenginys (purkštuvas), kuris yra daugkartinio naudojimo, skirtas apdoroti cheminėmis medžiagomis, buvo išmestas netinkamai. Dėl netinkamai išrūšiuoto konteinerio turinio, konteineris nebuvo ištuštintas. Purškimui naudojamas įrenginys nėra priskiriamas pakuotei ir jo negalima šalinti į plastiko pakuočių atliekų konteinerį.

Teismas: „Vyras nubaustas, nes vadovavosi taisyklėmis“

Teismas, įvertinęs byloje esančius duomenis, sprendė, jog E. M. administracinio nusižengimo, numatyto ANK 361 straipsnio 1 dalyje, nepadarė, kadangi nėra nustatyta kokias tiksliai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos 2017 m. gruodžio 21 d., sprendimu Nr. T11-402 patvirtintų Klaipėdos rajono savivaldybės Komunalinių atliekų tvarkymo taisyklių 23.5 punkto reikalavimo taisykles pažeidė. E. M. įmesdamas plastiką į tam skirtą konteinerį, vadovavosi Taisyklių 1 priede nurodyta informacija, nors VšĮ „Gargždų švara“ savo pranešime nurodė, kad Taisyklių 1 priedas yra informacinio pobūdžio ir nenustato galutinio atliekų sąrašo. Darytina išvada, kad E. M. nubaustas už tai, kad vadovavosi Taisyklėmis, o tiek Institucija, tiek pateikdama informaciją VšĮ „Gargždų švara“ nenurodė, kokios taisyklės buvo pažeistos ir kokiu būdu buvo nustatytas pažeidimo faktas.

Teismas, įvertinęs išdėstytų aplinkybių visumą, pareiškėjo E. M. skundą tenkino, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos 2023 m. liepos 31 d. nutarimą panaikino ir administracinio nusižengimo teisena pagal ANK 367 straipsnio 1 dalį E. M. atžvilgiu nutraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas