Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 21

Į Lazdynų ligoninę su direktore J.Kutkauskiene „persikraustė“ ir buvę jos pavaldiniai Karoliniškių poliklinikoje

Nuo pernai liepos, kai Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktore tapo Jelena Kutkauskienė, šioje gydymo įstaigoje įsidarbino daugybė buvusių Karoliniškių poliklinikos, kuriai ji vadovavo anksčiau, darbuotojų. Tai ypač pastebima kalbant apie vadovaujamas pareigas. J.Kutkauskienė 15min teigė, kad „nė vienas jų neatėjo vien tik dėl to fakto, kad buvo dirbęs šioje poliklinikoje“.
Jelena Kutkauskienė
Jelena Kutkauskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lazdynų ligoninei J.Kutkauskienė pradėjo vadovauti praėjusiųjų metų liepą. Prieš tai ji vadovavo sostinės Karoliniškių poliklinikai. Nuo to laiko iš RVUL dėl įvairių priežasčių pasitraukė nemažai darbuotojų.

Atidžiau panagrinėjus atsinaujinusį ligoninės administracijos kolektyvą, į akis krenta tai, jog visai nemažai vadovaujamas pareigas einančių J.Kutkauskienės pavaldinių anksčiau dirbo Karoliniškių poliklinikoje.

Į vadovaujamas pareigas – iš Karoliniškių poliklinikos

Pavyzdžiui, RVUL direktoriaus pavaduotoja valdymui anksčiau buvo Karoliniškių poliklinikos direktoriaus pavaduotoja valdymui. Dabartinė ryšių su visuomene specialistė Karoliniškių poliklinikoje buvo rinkodaros specialistė.

Ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo pavaduotoja Karoliniškių poliklinikoje dirbo su viešaisiais pirkimais. RVUL Teisės ir personalo skyriaus vedėja Karoliniškių poliklinikoje buvo Korupcijos prevencijos komisijos pirmininkė.

Ligoninės laikinasis Informacinių technologijų skyriaus vedėjas prieš tai Karoliniškių poliklinikoje dirbo IT specialistu.

Reabilitacijos centro „Pušyno kelias“ laikinoji direktorė buvo Karoliniškių poliklinikos direktoriaus pavaduotoja klinikiniam darbui.

Slaugos proceso valdymo tarnybos vadovė-vyriausioji slaugos administratorė anksčiau buvo Karoliniškių poliklinikos Pilaitės šeimos medicinos skyriaus vyriausioji slaugytoja. Ji taip pat yra J.Kutkauskienės patarėja slaugai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė

Lazdynų ligoninėje įsidarbino ir Karoliniškių poliklinikos Bendrųjų reikalų skyriaus vedėju dirbęs Justinas Simsonas. Jis šiuo metu laikinai vadovauja Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriui.

Tuo metu, kai dirbo Karoliniškių poliklinikoje, J.Kutkauskienė ryšį su juo buvo deklaravusi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) – jis buvo nurodytas kaip vadovės svainis. Tačiau dabar jos deklaracijoje šios pavardės nėra, o pati J.Kutkauskienė 15min patikino, kad jis nėra jos svainis.

„J.Simsonas ir anksčiau neturėjo būti nurodytas deklaracijoje, nes neatitinka artimo giminaičio apibrėžties pagal Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Tai buvo tiesiog pertekliniai duomenys“, – kodėl jo nebeliko deklaracijoje, 15min paaiškino RVUL atstovė spaudai Asta Bagdonavičienė.

Ji perdavė J.Kutkauskienės žodžius, kad šioje situacijoje nėra interesų konflikto ar kitų įstatymuose numatytų apribojimų dėl J.Simsono dalyvavimo konkurse.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karoliniškių poliklinika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karoliniškių poliklinika

„Kalbant apie Karoliniškių poliklinikos darbuotojų įsiliejimą į ligoninės kolektyvą, noriu pabrėžti, kad nė vienas jų neatėjo vien tik dėl to fakto, kad buvo dirbęs šioje poliklinikoje“, – komentavo ji.

Į vadovaujančias pareigas priimami darbuotojai turi laimėti konkursą, tad kyla klausimas, ar jie buvo skaidrūs. Tačiau toks klausimas J.Kutkauskienę žeidžia.

Apgailestauju, kad tokios nepasitikėjimu grindžiamos mintys bandomos eskaluoti viešojoje erdvėje.

Anot jos, informacija apie vykstančius konkursus yra viešai skelbiama, juose gali kandidatuoti visi pageidaujantys pretendentai, dalyvių prisistatymus stebėjo ir stebi darbuotojų atstovai, pretendentų vertinime dalyvauja medicinos etikos komisijos nariai.

„Todėl apgailestauju, kad tokios nepasitikėjimu grindžiamos mintys bandomos eskaluoti viešojoje erdvėje. Kaip vadovė nuoširdžiai džiaugiuosi, kad manimi ir RVUL pasitikėjo bei prie komandos prisijungė žmonės, jau turintys reikiamos darbinės patirties. Jų kompetencija neabejojo ir konkursą vykdžiusių komisijų nariai. Tikiu, kad dirbti ligoninėje buvo priimti asmenys, kurie yra orientuoti į rezultatą ir kurių vertybinis požiūris į darbą laikytinas pavyzdiniu“, – komentare teigė ji.

Anot vadovės, ją ne mažiau džiugina ir tai, kad visame ligoninės kolektyve yra daug ilgametę patirtį turinčių bei savo sritį puikiai išmanančių žmonių.

Tikina, kad nieko nevertė išeiti

15min duomenimis, nuo to laiko, kai J.Kutkauskienė pradėjo eiti pareigas, ligoninę paliko nemažai darbuotojų. Tarp jų – ne tik direktoriaus pavaduotojos, kai kurių skyrių vadovai, bet ir paprasti darbuotojai.

Pavyzdžiui, 15min žiniomis, RVUL yra palikę visi už darbuotojų saugą ir sveikatą atsakingi darbuotojai.

Pasak R.Kutkauskienės, beveik per metus jos vadovavimo vykusi personalo kaita nėra kažkuo ypatinga organizacijoje, kurioje dirba per 1800 darbuotojų.

Ji pabrėžė, kad 15min turimi duomenys ne visai tikslūs, o dauguma portalo paminėtų darbuotojų buvo anksčiau apsisprendę savo profesinės karjeros kelią tęsti kitur, tuo metu dalis pareigybių jau kurį laiką buvo neužimtos.

„Nė vienas asmuo nebuvo verčiamas išeiti iš darbo ir kaip darbdavys neturime darbo ginčų“, – patikino ji.

RVUL vadovė įsitikinusi, jog natūralu, kad pasikeitus vadovui ne visi nori ar gali prisitaikyti prie kitokio vadovavimo stiliaus, organizacinio požiūrio, pasikeitusių kultūrinių reikalavimų.

„Tačiau darbą pradėjau be jokių išankstinių nuostatų, su dideliu pasitikėjimo kreditu visiems darbuotojams ir nuo pat pirmųjų dienų siekiau atviro dialogo bei aiškios komunikacijos. Darbuotojai yra nuolat informuojami apie įstaigos veiklos aktualijas, artimiausius planus, vyksta reguliarūs susitikimai su darbuotojų atstovais, kuriuose tariamės dėl svarbių sprendimų ir stengiamės atsakyti į visus darbuotojams kylančius klausimus“, – teigė ji.

Organizacija – didelė, gana inertiška, o atėjusi negalėjau nepastebėti kolektyve įsisenėjusių žmogiškųjų santykių problemų, tam tikro susipriešinimo, įtampos

Vadovė tvirtino, kad atėjusi vadovauti įsipareigojo siekti ne tik efektyvaus įstaigos valdymo, bet ir kurti bendradarbiavimu bei tarpusavio pagalba pagrįstą organizacinę kultūrą.

„Iššūkių yra daug, nes organizacija – didelė, gana inertiška, o atėjusi negalėjau nepastebėti kolektyve įsisenėjusių žmogiškųjų santykių problemų, tam tikro susipriešinimo, įtampos. Šie metai buvo paženklinti ir pandemijos krizės, kurios metu labai aiškiai atsiskleidė žmonių savybės, asmeninės vertybės, lyderystės gebėjimai“, – sakė ji.

Anot J.Kutkauskienės, kai kurie personalo pasikeitimai buvo susiję ir su šio iššūkio suvaldymu, tačiau, kaip ir daugelyje situacijų, viskas priklauso nuo požiūrio: „Vieni stengiasi matyti tik kiekybinę žmonių kaitą, kiti pastebi ir su tuo susijusius reikšmingus kokybinius pokyčius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas