Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 06

Į ortopedo paieškas pasileidusi kaunietė: „Gaila, kad vaikams neužtikrinama sparti nemokama medicina“

Kai jos dešimtmečiui vaikui prireikė ortopedinio įdėklo į batus, kaunietė Asta (vardas pakeistas) leidosi į vaikų ortopedo paieškas Kaune. Poliklinikose tokio specialisto ji nerado, o privati gydymo įstaiga pasiūlė mokamą paslaugą, nes nemokamos teks laukti daugiau nei mėnesį. „Puiku, kad valstybė moka vaiko pinigus, tik gaila, kad vaikams neužtikrinama nemokama medicina“, – ironizavo Asta.
Kūdikis ir ortopedas
Kūdikis ir ortopedas / Fotolia nuotr.

Į redakciją birželio antroje pusėje besikreipusi kaunietė papasakojo susidūrusi su problema: Kaune labai sunku patekti pas vaikų ortopedą.

„Miesto poliklinikos, bent jau Kalniečių ir Dainavos, kai kreipėmės, pasakė, kad vaikų ortopedų apskritai neturi. Tuomet paieška nuvedė į buvusią „Ortopedijos technikos“ kliniką, dabar ji vadinasi „Gijos klinikos“. Ten siūlomos mokamos konsultacijos, jei nori nemokamai, anksčiausiai pas vaikų ortopedą pateksi tik po mėnesio. Labai stebina tokia situacija, kad tėvai priversti mokėti. Puiku, kad valstybė moka vaiko pinigus, tik gaila, kad tiems patiems vaikams neužtikrinama nemokama medicina“, – stebėjosi Asta.

Anot jos, „Gijos klinikose“ vaikų ortopedo konsultacija kainuoja 40 eurų, ortopedo-profesoriaus – 60 eurų. Asta nusprendė laukti – savo vaiką nemokamai konsultacijai ji užregistravo tik liepos 24 d.

Poliklinikos vadovas: tai – mūsų klaida

Nejau poliklinikose išties jaučiamas vaikų ortopedų trūkumas, – to 15min pasiteiravo VšĮ „Kauno miesto poliklinika“ vadovo Pauliaus Kibišos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Kibiša

„Dabar patekimas pas specialistus, dėl įvestų apribojimų, apskritai yra sudėtingesnis. Pasidomėjau, Dainavos poliklinikoje mes turime vaikų ortopedę, tik ji nuo liepos 20 dienos poliklinikoje dirbs. Nes dirba ciklais – tai dabar Kauno klinikose.

Manau, įvyko čia registratūros klaida, nes ir Šilainiuose turime porą ortopedų, tik ne visi dirba su vaikais. Pas vieną, žiūrėjau, artimiausias laisvas laikas apsilankyti – liepos 17 dieną. Jei reikia, rezervuotume dabar vieną laiką tai moteriai. Jei pridarėme nepatogumų, ištaisysime tai.

Iš viso Kauno miesto poliklinikoje yra 4-5 ortopedai, kurie dirba su vaikais. Normaliomis sąlygomis didelių eilių pas ortopedus nėra – pakanka. Suprantama, dabar susidėjo viskas: vasara, prasidėjo atostogos, suvaržymai dėl karantino, didelis srautas žmonių nori patekti į kontaktinę konsultaciją. Taip, yra priregistruota pacientų daugiau nei būdinga“, – pakalbintas birželio 29 dieną teigė P.Kibiša.

Pasak jo, nuo liepos 1 dienos dar labiau stengiamasi atlaisvinti patekimą pas gydytojus – norima kuo greičiau pasiekti bent 80 proc. iki tol turėtų konsultacijų skaičiaus.

Privačios klinikos vadovė: „Taip, eilės išties nusidriekė“

Kaip 15min paaiškino „Gijos klinikos“, į kurią galiausiai ir kreipėsi kaunietė Asta, vadovė bei valdybos narė Aurita Giedraitienė, valstybės kompensuojamųjų gydytojų konsultacijų skaičių „Gijos klinikose“ sąlygoja skiriamas PSDF biudžeto lėšų dydis, numatomas su Teritorinėmis ligonių kasomis sudaromose metinėse sutartyse. Metinis lėšų dydis išdalinamas dvylikai kalendorinių mėnesių ir pagal tai numatomas valstybės kompensuojamų konsultacijų skaičius kiekvieną mėnesį.

Klinikos vadovė patvirtino, kad jų specialistų komanda sutraukia didelį pacientų srautą, todėl registracija kompensuojamosioms sveikatos priežiūros paslaugoms greitai užpildoma.

„Pagal turimus pajėgumus galime suteikti daugiau sveikatos priežiūros paslaugų nei jų apmokama PSDF biudžeto lėšomis, todėl pacientams teikiame ir mokamas konsultacijas. Pas mus dirba penki vaikų ortopedai-traumatologai. Šių gydytojų kontaktinės konsultacijos gali tekti laukti apie mėnesį. Šiuo metu liepos mėnesiui vietų pas gydytojus neturime, dar ir todėl, kad jaučiamės atsakingi ir stengiamės suteikti visas paslaugas pacientams, užsiregistravusiems prieš karantiną“, – problemą patvirtino A.Giedraitienė.

„Gijos klinikos“ vadovė: „Šiuo metu liepos mėnesiui vietų pas gydytojus neturime“.

Pasak jos, vadovaujantis Kauno teritorinės ligonių kasos tinklapyje teikiama informacija, vaikų ortopedų-traumatologų paslaugas Kaune dar teikia šios įstaigos: Kauno klinikos, VšĮ Kauno miesto poliklinika, VšĮ Kauno klinikinė ligoninė, VšĮ „Vilties žiedas“, UAB „Ave vita“ medicinos centras, UAB „Gydytojų Keršanskų klinika“, UAB „Ortho Baltic“ ir UAB Nacionalinis ortopedijos centras

Medicininių paslaugų prieinamumo problema – didelė

A.Giedraitienė pripažino, kad pacientų eilės išties nusidriekė, ir nusidriekė jos dėl karantino. Planuose yra numatytas medicinos personalo darbo cikliškumas, kuris riboja gydytojų įprastinį darbą pagal grafikus keliose įstaigose.

„Laikantis valstybės operacijų vadovo sprendimų, gydymo įstaiga gali pagal savo infrastruktūrą priimti ribotą pacientų skaičių per dieną, turi būti laikomasi konsultacijoms ir procedūroms reikalingų kabinetų užimtumo ir dezinfekcijos, vėdinimo tvarkos. Dar vienas reikalavimas – pacientų srautų valdymas, atskiriant sunkiomis lėtinėmis ligomis sergančius ir vyresnio amžiaus asmenis. Taip pat reikia užtikrinti, kad nesusidarytų fizinių pacientų laukimo eilių įstaigos viduje.

Visoje šalyje iki šiol prioritetu vis dar laikomos nuotolinės konsultacijos, todėl kontaktinių konsultacijų skaičius labai sumažėjo. Visose gydymo įstaigose pacientų pralaidumas/aptarnaujamų pacientų kiekis sumažėjo labai ženkliai. Be to, ne visos gydymo įstaigos iš karto suskubo ruošti paslaugų atnaujinimo planus ir pradėti veiklą. Tai irgi labai apsunkino medicininių paslaugų prieinamumą ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje“, – nusidriekusių eilių priežastis išvadino gydymo įstaigos vadovė.

Jos valdoma įstaiga iki šiol negali dirbti pilnu pajėgumu ir aptarnauti visų norinčių pacientų. Prioritetas teikiamas prieš karantiną užsiregistravusių ir dėl karantino neaptarnautų pacientų bei pacientų, patyrusių traumas ir kitais skubiais atvejais, registracijai.

„Šiuo konkrečiu atveju tėvelius suprantame, bet tikimės supratingumo, kad dėl batų įdėklų ar kitų neskubių konsultacijų gali tekti palaukti ilgiau nei įprastai. Net ir dirbant medicinos srityje, šiuo metu nėra taip lengva atsakyti iš pirmo žvilgsnio į labai paprastus klausimus. Pacientams dar sunkiau viską suprasti ir jų nepasitenkinimas sveikatos sistema visai suprantamas. Medicininių paslaugų prieinamumo problema tiek Kaune, tiek šalyje yra didelė“, – teigė pašnekovė.

Kauno klinikose konsultacijos teks laukti apie mėnesį

Kauno klinikose dirba 11 vaikų-ortopedų traumatologų

„Suprantama, kad COVID-19 pandemijos ir karantino Lietuvoje metu planinės konsultacijos ir kitos paslaugos buvo atšauktos, išskyrus neatidėliotinus, gyvybiškai svarbius atvejus. Taip pat ir su vaikų ortopedų-traumatologų paslaugomis – jos buvo teikiamos vaikams, kurių sveikatos būklė neleido atidėti konsultacijos ar gydymo. Karantino metu Kauno klinikų vaikų ortopedai-traumatologai priimdavo 8 kartus mažiau pacientų nei įprastai.

Nuo gegužės pradžios, atnaujinus planines ambulatorines ir stacionarines paslaugas, vaikų ortopedai-traumatologai priiminėja vis daugiau pacientų ir stengiasi padėti visiems besikreipiantiems. Kauno klinikų specialistų konsultacijos vaikams yra nemokamos. Registruojantis būtinas elektroninis siuntimas“, – 15min teigė Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovas prof. Emilis Čekanauskas.

Fotolia nuotr./Kūdikis ir ortopedas
Fotolia nuotr./Kūdikis ir ortopedas

Šiuo metu konsultacijos pas šios srities specialistą, anot jo, laukti reikėtų apie mėnesį, tačiau ketinama padidinti teikiamų paslaugų apimtis, tad laukimo laikas netrukus turėtų reikšmingai sutrumpėti.

Specialistas privalo priimti per mėnesį

Komentaro dėl eilių pas vaikų ortopedus 15min kreipėsi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Šios įstaigos Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė patikino apgailestaujanti dėl pacientų patiriamų nepatogumų. Vis dėlto, ji atkreipė dėmesį į tai, kad Sveikatos priežiūros įstaigų įstatyme yra nustatyta, jog pacientas pas šeimos gydytoją turėtų patekti per 7 dienas, o pas specialistą – per 30 dienų, jei nėra objektyvių priežasčių, dėl kurių gydymo įstaiga negali paslaugos suteikti laiku.

„Primename, kad Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas žmogus, turintis siuntimą, gali pasirinkti gydytoją specialistą bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl reikalingų paslaugų teikimo. Siunčiantis gydytojas turi informuoti pacientą, kur tokios paslaugos teikiamos. Jis turi nurodyti bent 3 įstaigas“, – patikino SAM atstovė.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką gydymo įstaigos privalo registruoti visus pacientus jų kreipimosi į įstaigą metu ir pasiūlyti anksčiausią paslaugos suteikimo datą.

Patogu, pasak N.Mikėnaitės, tai, kad informaciją apie eiles (ją ligonių kasoms teikia pačios gydymo įstaigos) galima rasti Teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse, paskambinus telefonu į gydymo įstaigas ir jų IT sistemose (daugelis įstaigų jas turi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?