Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31 /15:36

G.Nausėda susitiko su S.Skverneliu: visi patenkinti, bet premjeras ir toliau delsia su atsakymais

Penktadienio popietę su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda susitikęs premjeras Saulius Skvernelis dėkojo jam už dalykinį ir konstruktyvų pokalbį. Ką darys po to, kai prezidentas prisieks – ar atsistatydins, S.Skvernelis taip ir nepasakė. Kaip po koalicijos performavimo atrodys Vyriausybė neprognozavo ir G.Nausėda – esą apie tai kalbėti anksti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Po susitikimo G.Nausėda davė trumpą komentarą žiniasklaidai:

Išrinktasis prezidentas pasakojo susitikimo su S.Skverneliu metu aptaręs vidaus politikos situaciją, situaciją Seime, planus formuojant Vyriausybę.

Žada aktyviai dalyvauti formuojant Vyriausybę

„Šiandien tikrai turbūt būtų sudėtinga pasakyti, kaip ta Vyriausybė atrodys, nes turi nusistovėti situacija, turi būti atsakyti visi klausimai dėl jos sudėties, dėl koalicinės sutarties. Šiandien kol kas egzistuoja tik memorandumas“, – dėstė G.Nausėda ir tikino, kad kol kas „akivaizdžiai per ankstyvas metas kalbėti apie pavardes, apie konkrečias ministrų kandidatūras“.

Išrinktasis prezidentas tvirtino, kad aktyviai dalyvaus Vyriausybės formavime, kandidatūrų parinkime.

„Mano įsitikinimu, laukia labai sudėtingas metas, kuomet reikės ir profesionalių, ir atsidavusių, ir valstybei tarnaujančių ministrų, todėl prezidento vaidmuo čia bus labai svarbus“, – kalbėjo G.Nausėda.

Jis teigė, kad su premjeru buvo aptarti ir kiti klausimai – svarbūs „bręstantys paskyrimai“: „Kad valstybėje būtų tęstinumas, ir kad būtų tvarka, stabilumas.“

Anot G.Nausėdos, artėjantys 2020 metai bus svarbūs ir dėl naujai formuojamo biudžeto: „Ekonomikos augimo tempas, deja, švelniai tariant, nespartėja. Dėl tos priežasties mums reikės laikytis ir finansinio stabilumo reikalavimų. Ir kita vertus, nepamiršti tų pažadų, kurie buvo pateikti – socialinės atskirties mažinimas, gerovės valstybės kūrimas.“

Išrinktasis prezidentas į žurnalistų klausimus neatsakinėjo. Jo atstovas spaudai Aistis Zabarauskas informavo, kad į visus klausimus bus atsakyta antradienį spaudos konferencijos prezidentūroje metu.

Susitikus G.Nausėdai ir S.Skverneliui, pastarasis į žurnalistų užklausas atsakinėjo Vyriausybėje.

Apie „dėliones“

Kalbėdamas apie tai, ar po inauguracijos atsistatydins, ministras pirmininkas į klausimus teigė jau atsakęs: „Šiandien nieko naujo negaliu jums pasakyti. Liepos 12-ąją bus sprendimai.“

Šiandien nieko naujo negaliu jums pasakyti. Liepos 12-ąją bus sprendimai.

Teiraujantis, ar nebūtų paprasčiau tiesiai šviesiai pasakyti liks pareigose ar ne, S.Skvernelis komentavo, kad „gyvenime yra tokios situacijos, kur paprastų klausimų nėra. Nėra nei paprastų klausimų, nei paprastų atsakymų.“

„Nemanau, kad tai yra labai paprasta situacija“, – nurodė ministras pirmininkas.

S.Skvernelis su išrinktuoju Lietuvos vadovu teigė neaptaręs būsimo ministrų kabineto narių klausimo. Jis, tuo metu, kai performuojama koalicija, o ant plauko kabo ministrų karjera, tikino, kad yra „už stabilų darbą“, „kad chaoso nebūtų“.

„Kalbant apie mano poziciją, šiuo metu esančią, mano tikslas, kad Vyriausybė dirbtų efektyviai ir stabiliai. O po liepos 12 dienos – priklausys nuo to, kokiu principu bus formuojama Vyriausybė, ar tai bus įgaliojimų grąžinimas, ar atsistatydinimas, tada ir priklausys dėlionės“, – aiškino ministras pirmininkas.

Penktadienį G.Nausėda ir S.Skvernelis susitiko po to, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Socialdemokratų darbo partija bei „Tvarkos ir teisingumo“ partija pasirašė memorandumą dėl valdančiosios koalicijos.

Pagal jį, S.Skvernelis lieka dirbti premjeru, Seimo pirmininko postas, priklausantis „valstiečiams“, atiduodamas „socialdarbiečiams“ – „Verslo žinių“ žiniomis partijos lyderiui Gediminui Kirkilui.

Seimo pirmininko posto prašė dar 2016-aisiais

S.Skvernelis pažymėjo, kad tai – nėra koalicinė sutartis, tik memorandumas, o Seimo pirmininko posto esą pageidavo partneriai.

„Jis (pageidavimas – 15min) buvo ir 2016 metais, kada buvo kita situacija. Šiandien toks yra sprendimas, toks yra siūlymas. Manau jis yra pagrįstas“, – dėstė premjeras ir pažymėjo su dabartiniu Seimo vadovu Viktoru Pranckiečiu turintis konstruktyvius darbinius santykius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Viktoras Pranckietis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Viktoras Pranckietis

Teiraujantis, kaip vertina V.Pranckiečio pareiškimą, kad valstybei ir partijai būtų jos lyderio pasitraukimas iš pareigų, S.Skvernelis atsakė: „Tai yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vidaus problemos, vidaus klausimai, apie kuriuos diskutuoja partijos nariai.“

Penktadienį ryte LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis tikino, kad S.Skvernelis liks premjeru, jei išrinktasis prezidentas palaikys memorandumą.

Dar prieš išaiškėjant pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatams premjeras S.Skvernelis tikino, kad nesėkmės rinkimuose atveju atsistatydins.

Ką sakė rinkimų naktį

„Jeigu šiandien mes prapilsime, ar aš prapilsiu, nepateksime į antrąjį turą, aš tikrai liepos 12 dieną pateiksiu atsistatydinimo pareiškimą“, – rinkimų naktį sakė jis.

Premjeras prezidento rinkimuose liko trečias, į antrąjį turą nepateko, o tada dėl pasitraukimo ėmė mėtyti pėdas – atsistatydinimas nebebuvo vienintelė opcija.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Esu atsakingas politikas, ir darysiu viską, kad iki to momento, kol Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus, arba atsistatydinti prisiekus naujam prezidentui, darbas Vyriausybės nesutriks“, – gegužės 15-ąją kalbėjo S.Skvernelis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pasakyta/padaryta. Kaip keitėsi LVŽS pozicija dėl darbo valdžioje?

Naujai išrinktas prezidentas G.Nausėda pareigas pradės eiti po inauguracijos liepos 12-ąją. Pagal Konstituciją, išrinkus prezidentą Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus naujajam šalies vadovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas