Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 17

Į Rusiją išlydėti „Misijos Sibiras“ dalyviai

Į Tomsko sritį Rusijoje penktadienį išlydėti šešiolika „Misijos Sibiras“ dalyvių, kurie iki mėnesio pabaigos lankys lietuvių tremties vietas ir tvarkys apleistas kapavietes. Šioje srityje iš viso buvo apie 300 lietuvių trėmimo vietų.
Vilniaus traukinių stotyje
Vilniaus traukinių stotyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, išlydėdamas ekspediciją, teigė, kad jaunimas demonstruoja savo pilietiškumą.

„Tokios kelionės, tokie žygiai, pasiryžimas ir pasišventimas užgrūdina, ir labai džiugu ne tik matyti, bet ir žinoti, kad tūkstančiai jaunų žmonių svajoja patekti į šią misiją“, – žurnalistams Vilniaus geležinkelio stotyje sakė V.Landsbergis.

Sovietinės okupacijos metu 1940 – 1953 metais iš Lietuvos į tremtį ir lagerius buvo ištremta daugiau nei 280 tūkst. žmonių

„Tremtiniai mums paliko įpareigojimą, nes jie svajojo, jie norėjo grįžti, tai mes nebūkime kokie nors, kaip čia švelniau pasakius, apkiautėliai, kurie nebrangina to, apie ką jie svajojo“, – pridūrė jis.

Ekspedicijos dalyvius taip pat išlydėjo užsienio reikalų, krašto apsaugos ir švietimo ministrai.

Šiais metais pirmą kartą prie „Misijos Sibiras“ prisijungia po Estijos ir Latvijos pilietį. Į Sibirą kartu su jaunimu vyks architektas ir legendinės muzikos grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Išvykstančiam į Tomsko sritį 21-erių medicinos studentui Tomui Staniuliui norą dalyvauti misijoje paskatino tremtinės močiutės pasakojimai.

„Močiutė papasakojo, kaip jie gyveno tremtyje ir tiesiog pats užsinorėjau patirti tai savo kailiu. Taipogi norėčiau pajusti daugiau patriotizmo, šita misija tam įkvepia“, – BNS sakė T.Staniulis.

Per projekto gyvavimo metus dalyvio anketą užpildė daugiau nei 11 tūkst. jaunų žmonių.

Lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane jau aplankė 13 jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 110 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

Sovietinės okupacijos metu 1940 – 1953 metais iš Lietuvos į tremtį ir lagerius buvo ištremta daugiau nei 280 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas