Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 27 /22:59

Konservatorių pralaimėjimą rinkimuose pripažinusi I.Šimonytė įgėlė G.Nausėdai

Premjerė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderė Ingrida Šimonytė antrina partijos vedliui Gabrieliui Landsbergiui: pripažįsta socialdemokratų laimėjimą Seimo rinkimuose ir kad šie perims valdžią artimiausius ketverius metus. Ji taip įgėlė prezidentui Gitanui Nausėdai už šio aktyvų vaidmenį rinkimuose ir pareiškė, jog šalies vadovui būti vienodai teisingu visiems – neįkandama užduotis.

Tokia rinkėjų valia

„Rezultatai yra kokie yra, vertinu tai kaip faktą. Galiu turėti visokiausių vilčių ir lūkesčių, bet žinau, kad Lietuvoje taip jau yra, kai per kiekvienus rinkimus matome švytuoklės slinktį į kažkurią pusę.

Matyt, kad ne pirmą kartą taip yra atsitikę, žinome, kad iš valdžios pozicijų eiti į rinkimus yra sudėtinga ir nepaisant to, kad taip jau susiklostė, kad turbūt Vyriausybė baigė kadenciją tuo metu, kai Lietuvos ekonominė situacija yra pati geriausia, kokia yra kada nors buvusi, yra daugybė labai svarbių projektų įvykdyta. Bet tokia yra rinkėjų valia: gerbiame rinkėjų valią ir ką čia daugiau prikomentuosi“, – partijos rinkiminiame štabe pareiškė premjerė.

Partijos lyderis pripažino, jog nepalankūs rinkimų rezultatai yra jo asmeninė atsakomybė, tuo metu I. Šimonytė nuo klausimo apie atsakomybę išsisuko pajuokaudama.

„Jeigu jūs klausiate, ar aš esu pasirengusi atsistatydinti iš premjero posto, tai jūs turbūt atsakymą į savo klausimą žinote: taip, aš atsistatydinsiu iš premjero posto tą pačią dieną, kai susirinks iš naujo naujas Seimas“, – su šypsena mestelėjo premjerė.

Anot jos, apmaudžiausia yra dėl kelių apygardų, kur konservatorių pralaimėjimas buvo itin nedidele persvara, ji tikisi, kad Vyriausioji rinkimų komisija rezultatus šiose apygardose dar kartą įvertins.

„Skirtumai kai kur tikrai yra labai maži. Bet jei tie maži skirtumai galiausiai liks, bus apmaudu, kad keliasdešimties ar kelių šimtų palaikytojų pritrūko. Bet tokie jau yra rinkimai, toks jau antras turas –kas turi vienu daugiau, tas ir laimi“, – pripažino I.Šimonytė.

Klausiama, ar TS-LKD po pralaimėjimo neankstins pirmininko rinkimų, ji tikino, jog dėl to partija spręs pirmiausia įvertinusi pasirodymą rinkimuose, atlikusi „kokybiškus sociologinius tyrimus“ ir ką galėjo padaryti geriau.

Užsimena apie G.Nausėdos įtaką

Ji taip pat pasisakė apie prezidento Gitano Nausėdos vaidmenį rinkimuose, sakydama, kad jis buvo „aktyvus“.

„Aktyvų. Jūs puikiai matėte ir puikiai žinote: nereikia manęs klausinėti dalykų, kurie buvo tiek akivaizdūs, kad man būtų kvaila juos komentuoti. Dar kartą pakartosiu, kad prezidentui būti visiems lygiai teisingu yra neįkandama užduotis“, – pareiškė TS-LKD sąrašo vedlė.

„Foxpay“ skandalo įtaka

Vis dėlto ji sako nesureikšminanti G.Nausėdos įtakos įvardindama kitą galimą pralaimėjimo priežastį.

„Aš to nesureikšminčiau, nes manau, kad ypatingai vienmandatėse susiklosto tos bangos, kaip 2020-aisiais buvo mus palanki banga. Manau, kad tiesiog taip sutapo, kad jis buvo socialdemokratų kandidatas socialdemokratų rinkimuose, bet manau, kad tai kažkokios esminės reikšmės neturėjo. Matosi, aišku, to balsavimo prieš, kieno indėlis – tai, matyt, sunku vertinti“, – kalbėjo premjerė.

Pasak jos, partijai nepadėjo ir oponentų aktyviai naudota „baudžiamųjų bylų“ tema, turėdama omenyje su „Foxpay“ ir kitomis įmonėmis susijusį teisėsaugos tyrimą, kuriame įtarimai pareikšti ir Monikos Navickienės vyrui Mindaugui Navickui.

„Tą darė visi – nuo prezidento, kurio lūpose, turbūt, rizikingai tokie dalykai skamba, nes gali susidaryti toks įspūdis, kad bylos yra politizuojamos, iki oponentų, kurie savo sąrašuose turi de facto už rimtus dalykus teistų kandidatų, kurie netgi ir laimėjo kai kur rinkimus. Aišku, faktas yra toks, kad rinkėjų valia yra tokia ir jokia kitokia ir tą valią gerbsime“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Kalbėdama apie save, ji pabrėžė, jog laimėjo rinkimus sostinės Antakalnio vienmandatėje apygardoje ir ketina toliau dirbti Seime opozicijoje.

„Man būtų labai didelė gėda nelikti Seime. Turbūt suprantate, kad aš esu žodžio žmogus, ne ta prasme, kaip Saulius Skvernelis, bet tiesiogine šio žodžio prasme. Ir aš tikrai nemesiu iš pirmojo turo laimėtos vienmandatės dėl to, kad man nepatinka būti opozicijoje. Moku aš būti ir opozicijoje“, – tikino I.Šimonytė.

Patarimų V.Blinkevičiūtei nedalins, bet pagalbą žada

Kalbėdama apie būsimą valdančiąją koaliciją, ji pripažino, kad pakankamai didelę frakciją subursiantiems socialdemokratams teks dirbti su dar dvejomis mažesnėmis partijomis – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Ji svarstė, jog jiems koaliciją gali pavykti suformuoti ir be papildomų „mažųjų partijų“, kurios liks be frakcijų, balsų.

„Tai bus bendras darbas su panašiomis problemomis, su kokioms turbūt ir šiai koalicijai teko dirbti, kai kažkas yra didelis, turi didelę atsakomybę ant savo pečių, ir turi rasti būdą, kaip į tuos darbus įtraukti ir savo koalicijos partnerius, kurie kartais įvairiai jaučiasi, įvairių pastabų turi, politinių niuansų, preferencijų“, – svarstė I.Šimonytė.

Ji sako nedalinsianti patarimų Vilijai Blinkevičiūtei, kuri buvo įvardijama būsima premjere, nes ši pati yra daugybę metų politikoje ir „daug pūdų druskos yra suvalgiusi“, bet pažadėjo paramą, jei iškils problemų su koalicijos partneriais.

Anot I.Šimonytės, konservatoriai pasiryžę palaikyti sprendimus kai kuriais klausimais, pavyzdžiui, gynyba, energetika, pajamų nelygybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai